Vesa Virri Uskaltaa uskaltaa

Kokoomus puolustaa Talvivaaraa ja Guggenheimia - Vihreät ei

Viime aikojen poliittisessa agendassa on mukavasti noussut esiin Kokoomuksen ja Vihreiden eroja: Käytännössähän Vihreät ovat valmiita kuuntelemaan kuntalaisten mielipiteitä, kun taas Kokoomus ajaa omaa projektiaan läpi loppuun asti - tarvittaessa suomalaisten ja helsinkiläisten mielipiteistä välittämättä.

Esimerkiksi Talvivaara-kysymyksessä Kokoomuksen elinkeinoministeri Jyri Häkämies on ilmoittanut haluavansa, että valtio antaa yhtiölle työrauhan. Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa, on epäselvää. Kenties sitä, että valtio antaa yritykselle rauhan peitellä omia jälkiään: Venäjällähän tästä on jo hyviä esimerkkejä...

Vai kenties sitä, ettei valtion ylipäätäänkään pidä puuttua yritysten toimintaan aivan riippumatta siitä, kuinka pahasti tämä raiskaa kansallisympäristöä. Vihreä ympäristöministeri Ville Niinistö on puolestaan korostanut valtion valvontavastuuta ja halunnut uudistaa kaivoslakia siten, että yhä suurempi siivu kaivosyhtiöiden voitosta jäisi suomalaisen yhteiskunnan ja samalla suomalaisten hyväksi. Kokoomus on Häkämiehen suulla ilmoittanut vastustavansa tätä. 

Toinen hyvä esimerkki on tämä Guggenheim-kysymys: toisin kuin kaiken kategorisesti tyrmäävät vasemmistopuolueet, niin Vihreät olivat avoimia asialle ja valmiita harkitsemaan sitä. Kun kuitenkin kävi ilmi, että sopimus oli Helsingille huono ja kaupunkilaisille kallis, niin Vihreiden enemmistö päätyi vastustamaan sopimusta: Kokoomus on nyt kovaan ääneen syyttämässä Vihreitä asiasta, vaikka he vain noudattivat helsinkiläisten selkeän enemmistön tahtoa.

Olisiko Kokoomuksella siis aika vilkaista peiliin? Ettei vain olisi valta alkanut nousta hattuun? Kannattaisiko vaihteeksi kuunnella suomalaisia ja helsinkiläisiä eikä vain kansainvälisiä suursijoittajia?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu

Tai sitten Kokoomus noudattaa linjaansa eikä pyöri tuuliviirin tavoin kalastellen irtopisteitä.

Toisaalta minusta Ville Niinistö on mies paikallaan. Hänen kannanottonsa Suomen kaivosteollisuuteen ovat olleet ihan fiksuja.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Samaa mieltä Niinistöstä. Ministeri tekee tärkeää työtä korjatakseen edeltäjänsä Paula Lehtomäen (Keskusta) politiikkaa.

Johan Lom

Eiköhän puoluekannatusluvut kerro parhaiten siitä, mitä mieltä kansa asioista on.

Guggenheimin kohdalla olisi ollut parasta neuvotella alhaisemmista lisenssimaksuista. Toivottavasti tämä alustava tyrmäys ymmärretäään Guggenheimissa siltä kannalta ja tehdään uusi tarjous.

Talvivaaran kohdalla puolestaan on kyse suuremmasta kokonaisuudesta kuin vain yhdestä kaivoksesta. Suomi on ponnistelemassa löytääkseen uusia talouden perusteita ja kaivosteollisuus on siinä kokonaisuudessa yksi suuri potentiaali. Jollei Suomella ole taloudellisia perusteita ylläpitää hyvinvointiaan, niin vihreiden kannatus laskee kuin lehmän häntä. Siinä vaiheessa ei ole enää varaa nirsoilla, vaan kaikki alistetaan talouden alttarille.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Joo, vaalit ovat paras aika päättää mitä mieltä asiasta ollaan: nyt syksyn kuntavaalit ovat valtakunnallisesti seuraava mittari miettiä kansan mielipiteitä.

Guggenheimia en itse vastustanut mitenkään periaatteellisista syistä vaan katsoin vaan että sopimus on huono Helsingille ja koko Suomelle. Eli mikäli asiasta neuvoteltaisiin sellainen sopimus, että toinen osapuoli (so. Guggenheim) olisi valmis kantamaan myös taloudellisia vastuita ja antamaan Helsingille enemmän päätösvaltaa, niin olen valmis pohtimaan asiaa uudelleen.

Talvivaara on esimerkki siitä, mitä tapahtuu jos kaivoslupia myönnetään riittämättömin perustein. Ja raaka-aineet ovat sellainen asia, mikä maailmassa on vähenemään päin. Ja Vihreät ovat ainoa puolue, joka on politiikassa näyttänyt, ettei kansallisomaisuutta tulla myymään ainakaan pilkkahintaan. Toisin kuin esim. Kokoomus ja Keskusta.

Johan Lom

Eikö suomalainen pörssiyhtiö Talvivaara ole positiivinen ilmiö siinä joukossa, jossa kaivosteollisuutta harjoittavat enenevässä määrin ulkomaiset yhtiöt? Eikö Suomen kansan intressissä ole ennen kaikkea tukea Talvivaaraa kuin heittää kapuloita rattaisiin?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Suomen kannalta on tärkeää, että myös ne "omat" yhtiöt toimivat vastuullisesti. Turhan usein kun yksi asia on rempallaan on myös moni muukin, joten suomalaisen kaivosteollisuuden kannalta olisi hyvä herätä siihen, että toiminnan tulee olla huolellista ja vastuullista. Nyt tuota töpeksintää on yksinkertaisesti liikaa.

Käyttäjän vesakauhajarvi kuva
Vesa Kauhajärvi

Kokoomus on ainakin allekirjoittaneelle ykkösmörkö. Sen takia Haavisto saikin ääneni toisella kierroksella.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Harvoin kehun vihreitä, mutta nyt on pakko antaa ylävitonen ja kaikki respekti kansalaisdemokratian edistämisestä.

Näkökulma politiikkaan vihreät vs. kokoomuksen vapaavuori on kuin 2000 luku vastaan 1800-luvun säätyläisaika.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Joo, samassa hengessä voitaisiin muutenkin lisätä kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia politiikassa. Esimerkiksi pormestarin valitseminen vaaleilla voisi lisätä kansalaisten kiinnostusta kuntapolitiikkaa kohtaan. Vihreäthän ovat tätäkin ajaneet.

Jan Gustafsson

En oikein ymmärrä, miten hankkeen torppaaminen jo kaupunginhallituksessa oli viisasta, muuten kuin irtopisteiden poimintana? Koska Helsinki on jo käyttänyt rahaa hankkeeseen, niin olisi ehkä ollut syytä puida asia kunnolla valtuustossa?

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Oli aivan selvää, että hanke torpataan valtuustossa, joten sen vieminen sinne olisi ollut siinä mielessä turhaa. Tässä nyt säästettiin aikaa ja vaivaa.

Jan Gustafsson

Toisaalta jos oli selvää että hanke kaatuu valtuustossa, niin ei ollut mitään syytä estää perusteellista keskustelua siellä? Onko mahdollista, että nyt on vaikeampaa saada aikaan rakentavaa keskustelua esimerkiksi Checkpoint Helsinki hankkeesta?

Joni Soini

Kokoomus puolustaa työpaikkoja - vihreät ei. Olkoonkin että Guggenheimin työllistävä olisi luultavasti ollut melko olematon, kommenttisi silti vain vahvistaa käsitystä vihreistä kaikenvastustajien puolueena - ei ydinvoimaa, ei hiilivoimaa, ei vuotoksen vesivoimaa, ei yleensäkkään mitään investointeja suomeen.

Odotan, mutten pidättele henkeäni, milloin Vihreät ensimmäistä kertaa tukee jotain työllistävää ja suomeen investointeja tuovaa hanketta. Hanketta, jossa tehtäisiin jotain muuta kuin toimistotyötä.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Ei Vihreät vastusta työllistämistä, mutta ei sen nimissä nyt ihan mitä tahansa saa tehdä: en ymmärrä miten miljoonien syytäminen Guggenheim-säätiölle tukisi Suomen työllisyyttä?

Eivätkä Vihreät mitenkään kategorisesti vastusta kaivoshankkeitakaan: Vihreät vaativat vain yrityksiltäkin vastuullista politiikkaa, jolla ympäristöhaitat voidaan minimoida. Samoin kaivosvero toisi näistä kaivoshankkeista lisää tuloja valtiolle ja kunnille.

Toimituksen poiminnat