Vesa Virri Uskaltaa uskaltaa

Kielilain velvoitteet ulotettava myös Ahvenanmaalle

Suomi on virallisesti kaksikielinen maa. Kuntatasolla kielilain perusajatuksena on alunperin ollut se, että kunta on kaksikielinen, mikäli vähemmistönä olevia suomen- tai ruotsinkielisiä on vähintään kahdeksan prosenttia kunnan asukkaista. Tämän lisäksi lakiin on myöhempinä aikoina tehty kaksi olennaista lisäystä: Ensinnäkään kaksikielinen kunta ei muutu yksikieliseksi, ellei vähemmistönä olevan kieliryhmän osuus laske alle kuuden prosentin. Lisäksi kunta on kaksikielinen, mikäli sen asukkaista vähintään 3000 puhuu vähemmistönä olevaa kieltä.

Käytännössä nämä tarkennukset hyödyttävät ruotsinkielisiä, sillä esimerkiksi Helsinki (6 prosenttia asukkaista ruotsinkielisiä), Turku (5,3 prosenttia) ja Vantaa (2,8 prosenttia) olisivat virallisesti yksikielisiä ilman edellä mainittuja lisäyksiä.

Oma lukunsa on vielä Lohja, jossa kielilain kumpikaan velvoite ei täydy, mutta kunta on silti valtioneuvoston erityispäätöksellä edelleen virallisesti kaksikielinen, vaikka ruotsinkielisten määrä on alle neljä prosenttia.

Nämä ovat tietenkin olleet poliittisia päätöksiä, josta voidaan toki olla montaa mieltä, mutta ne eivät varsinaisesti ole mitenkään lain tai perusoikeuksien vastaisia.

Selkeästi tasa-arvolain vastaista on sen sijaan mielestäni se, ettei kielilaki koskee Ahvenanmaata, joka on laissa määrätty virallisesti yksikieliseksi. Ahvenanmaan kunnista ilmeisesti ainakin kolmen (suluissa suomenkielisten osuus) eli Brändön (14 prosenttia), Kumlingen (8 prosenttia) ja  Kökarin (9,3 prosenttia) tulisi kielilain mukaan olla kaksikielisiä.

Käytännössähän tämä tarkoittaa sitä, ettei näillä kunnilla ole minkäänlaista velvoitetta järjestää palveluja suomeksi. Eli näissä kunnissa ole mitään velvollisuutta järjestää suomenkielisiä kouluja, päiväkoteja kuin vanhustenhoitoakaan - toisin kuin muualla Suomessa. Tässä on jo vaikeaa olla näkemättä tasa-arvo-ongelmaa.

Asiahan mitä ilmeisemmin kuuluisi oikeusministeriön alaisuuteen. Eli oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (RKP) olisikin syytä nostaa asia esiin ja alkaa valmistella lainmuutosta, joka takaisi myös suomenkielisen vähemmistön oikeudet ainakin em. kaksikielisyyden kriteerit täyttävissä kunnissa. Muumilaaksossa tämä olisi ehkä mahdollista, mutta koska en usko muumeihinkaan, niin en myöskään pidä järin todennäköisenä, että RKP:läisen oikeusministerin aikana asiaan tulisi jonkinlaista muutosta.

Olenkin usein ihmetellyt, että Ahvenanmaan erillisasemaa pidetään jotenkin esimerkillisenä tapauksena ja sitä markkinoidaan näin myös ulkomailla. Käytännössähän Ahvenanmaan malli tarkoittaa sitä, että annetaan paikalliselle enemmistölle kaikki oikeudet ja viedään ne kansalliselta enemmistöltä: vaikea kuvitella, että tällä tavalla maailmalla ongelmia ratkaistaan.

Ei kai se paikallisen enemmistön harjoittama eriarvoinen kohtelu ole yhtään sen hyväksytympää, mikäli sen kohteena on kansallinen enemmistö?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Santeri Halmetoja

Ahvenanmaata tosiaan käytetään esimerkkinä useasti "hyvinhoidetusta autonomiasta". Mutta tilanne on aika erikoinen, että laki velvoittaa ettei muita kieliä saa käyttää. Eikä sinne saa asettua ilman kotiseutuoikeutta.

Tuohan on erittäin tiukkaa 'maahanmuuttopolitiikkaa'.

Kirkkolain mukaan (KL 3:5) suomenkielistä, tai mitään muutakaan kuin yksikielisesti ruotsinkielistä seurakuntaa ei Ahvenanmaalle saa perustaa. Ahvenanmaalla ei paljon monikulttuurisuudesta välitetä ainakaan. :-)

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Näinhän se on. Aikoinaan tuollaisille rajoituksille on ehkä ollut olemassa jotain perusteluja, mutta nyky-yhteiskunnan arvojen mukaan tuollaiset kiellot tuntuvat kyllä vähintäänkin eriskummallisilta.

Johan Lom

Suomen mannermaata koskevaa lainsäädäntöä ei ole syytä ottaa vertailukohdaksi Ahvenanmaan lakeihin antamalla ymmärtää, että ne eivät ole tasa-arvolakien mukaisia tai ovat jotenkin ristiriidassa Suomen lakien kanssa.

Ahvenanmaa sai itsehallinnon lainsäädännössä siinä vaiheessa, kun se liitettiin osaksi Suomen Tasavaltaa Kansainliiton päätöksellä. Koska saaristosta kilpaili myös Ruotsin Kuningaskunta ja päätös tehtiin puhtaasti historialliselta perustalta eikä väestöpoliittisista näkökulmista käsin, niin katsottiin kohtuuulliseksi, että Ahvenanmaalle annettiin tiettyjä privileegioita samaan tapaan kuin Suomen Suuriruhtinaanmaalle aikoinaan Venäjän Keisarikunnan yhteydessä.

Nykyään usein esitetyt vaatimukset Ahvenanmaan lainsäädännön muuttamiseksi ja sen privileegioiden poistamiseksi ovat analogisia tsaari Nikolai II:n helmikuuun manifestin kanssa, jolla Suomen Suuriruhtinaanmaan vastaavat privileegiot haluttiin kumota ja venäjän kielelle sekä venäläisille käytännössä antaa samanlaiset oikeudet Suomessa kuin valtaväestöllekin. Suomen kansa nousi tällöin oikeutetusti vastarintaan, kysehän oli lakiin kirjoitetuista privileegioista. Ahvenanmaalaisten tunnot ovat tällaisten vaatimusten kohdalla täysin identtiset - se pitää ymmärtää.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Tunnen kyllä allegorian historiaan, mutta se ei kaikilta osin päde: Suomessa ei esimerkiksi ollut koskaan järin merkittävää venäläistä vähemmistöä. Venäjää myös hallitsi keisari, jonka oikuista Suomen autonominen asema oli riippuvainen.

Enkä tässä ole nyt mitään autonomiaa sinänsä lakkauttamassa. Haluan vain, että kielivähemmistön asema huomioidaan myös Ahvenanmaalla. Ei vähemmistöjen oikeuksien polkemista voi aina puolustaa historialla.

Johan Lom

Ahvenanmaalla ei alunperin ole ollut merkittävää suomen kielistä vähemmistöä. Se on pääosin syntynyt sinne itsenäisyyden jälkeen. Vaatimuksesi on sama kuin jos nyt vaadittaisiin maahan muuttaneille venäläisille oikeutta käyttää omaa kieltään virallisissa yhteyksissä siksi, että heitä on sen verran merkittävä määrä Suomessa nykyään.

Mielestäni maahanmuuttajille ei pidä antaa oikeutta vaikuttaa lainsäädännölliseen kielipolitiikkaan, he opetelkoot uuden kotimaansa virallisen kielen. Ahvenanmaalla se sikäläisen lainsäädännön mukaan tarkoittaa ruotsin kieltä.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Tässä olen kyllä samoilla linjoilla. Johan, väitteesi, ettei Ahvenanmaalla ole ennen itsenäistymistä koskaan elänyt suomenkielistä vähemmistöä, vaatisi kyllä jonkinlaisia perusteluja.

Käyttäjän TiuskeaRakki kuva
Eero Nevalainen

Tämmöistähän tämä "suomenruotsalainen etiikka" on, että sitä pitää vaan ymmärtää -- esimerkiksi tasa-arvon ja epätasa-arvon käsitteet toimivat aina sopivasti kontekstista riippuen siten, että suomenruotsalaisella on oikeudet ja meillä velvollisuudet -- ja tasa-arvon nimissä jopa loppupeleissä meillä "oikeus" toteuttaa kaikkea tätä, koska muuten olisimme epätasa-arvoisia järjestelmällisesti sortavassa systeemissä.

Sitä pitää vaan aina ymmärtää, loputtomiin.

Ahvenanmaa on siitä viehättävä vertailukohta, että siirtymällä vain saarelta toiselle saadaan aikaiseksi tilanne, jossa eri kieltä puhuvien ihmisten kohtelusta tulee "itsestäänselvästi" räikeästi erilaista. Yleensä kielipoliittisessa argumentaatiossa tykkään pohdiskella tilanteen eettistä oikeutusta ihan yleensä, ja Ahvenanmaa on tähän loistava vertailukohta, vaikka vastapuoli aina heittääkin vastineen mallia "mutta Ahvenanmaa onkin virallisesti yksikielinen!!" Ajatellaanpa vain näitä "kaksikielisyys on rikkautta"- ja "tarvitsemme muidenkin kielten kuin suomen puhujia"-argumentteja.

Itse asiassa tavallaan ymmärrän ahvenanmaalaisten ajatusmaailmaa tässä tilanteessa, vaikka onhan se aika surullista miettiä, että siellä minä olen joku "brändin tahraaja" jolta heitä pitää suojella, ja he sitten kuvittelevat olevansa joku ihan ihme porukka minun suhteeni, jonka kuuluu opettaa minulle jotain suvaitsevaisuutta juuri sitä kautta, että "ymmärrän" miksi he ovat erityisiä ja tajuntaa laajentavia ja minä vain pilaan kaiken omalla kielelläni. Järkyttävän itserakkailtahan he onnistuvat vaikuttamaan, varsinkin jos voidaan hyvin perustella, että "olemmehan me kaikki pohjoismaalaisia" -- toimii tuo väittämä ainakin tällä puolen ahvenanmerta.

Legalismiin voidaan aina takertua loputtomiin, kuten rantaruotsalaisemme kovasti aina yrittävät. Se mikä on oikeasti mielenkiintoista on juuri se, miksi meillä suomenkielisillä sama asia on "asennevamma" joka pitää korjata opettamalla ruotsia tarhaiästä, mikä ahvenanmaalaisilla on osa oikeutettua identiteettiä ja sen suojelu miltä tahansa meidän manipulointiyrityksiltämme on maailmanluokan esimerkki vähemmistöpolitiikasta...

Käyttäjän TiuskeaRakki kuva
Eero Nevalainen

Ahvenanmaallahan on merkittävää suomen kielestä periytyvää paikannimistöä käsittääkseni ja joidenkin lähteiden mukaan siellä oli 1200-1300-luvuille merkittävää suomenkielistä asutusta. Viimeinen suomenkielinen paikannimi kiellettiin 50-luvulla.

Ja jo tuo yleinen muumisuvaitsevainen "vähemmistöjen huomiointi"-retoriikka olisi kyllä Ahvenanmaalla vähintään järkevää ja oikein jos siitä oikeasti halutaan pitää kiinni, koska suomenkieliset nyt ihan oikeasti ovat hyvin läheinen ja looginen kielivähemmistö. Mutta meillähän ei ruotsinkielisten mielestä muutenkaan ole sinänsä oikein todellista kieli-identiteettioikeutta, koska me "onneksi voimme aina ryhtyä puhumaan ruotsia"...

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Ahvenanmaa oli 1600-luvulta vuoteen 1922 osa Turun ja Porin lääniä.

Sinne sai muuttaa vapaasti Manner-Suomen suomenkielisiltä paikkakunnilta vuosisatojen ajan. V. 1922 suomenkielisiltä ahvenanmaalaisilta vain vietiin ne oikeudet,jotka heillä oli vielä Ahvenanmaan ollessa osa Turun ja Porin lääniä.

Jos Ahvenanmaalla on itsehallinto se voi lakkauttaa yksipuolisesti itse suomenkielisen vähemmistönsä syrjinnän. Jos Ahvenanmaa ei voi sitä tehdä itse ei Ahvenanmaalla ole itsehallintoa.

Ahvenanmaan suomenkielisen vähemmistön toimintaa:

http://www.ahveniset.ax

Johan Lom

Yhtä kaikki Suomi hyväksyi Kansainliiton ohjastamana Ahvenanmaan privileegiot sellaisina kuin ne tänä päivänä ovat. Ei olisi rehellisen ja sopimuksia noudattavan suomalaisen kansanluonteen mukaista ensin ottaa saariryhmä itselle tietyin ehdoin ja sitten seuraavana päivänä sanoa, että "ähäkutti, emme me noudatakaan noita sopimuksia".

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Seuraavana päivänä? Hmm., sopimuksen solmimisesta on jo 90 vuotta...

Ja en minä nyt varsinaisesti usko asiassa tapahtuvan mitään muutosta ainakaan nykyisen oikeusministerin aikana. Ja olisihan se tietysti kaikkein parasta, mikäli ahvenanmaalaiset voisivat itse huomioida oman vähemmistönsä oikeudet.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Siinä olen kirjoittajan kanssa täysin samaa mieltä että ahvenanmaan malli ei sovi kenelläkkään sovellettavaksi semmoisenaan.

Mitä tulee suuriin kansoihin kuten Espanaja (useita vähemmistökulttuureja kuten baskit ja katalaanit), Ranska (bretagnen alue), Iso-Britannia (wales, skotlanti) jne.

Näissä maissa oman kielen ja kulttuurin vaikutus on niin vahva, että ei siellä loputtomiin alettaisi kumarrella kielivähemmistön oikkuja kuten suomessa tehdään.

Ei näillä mailla ole mitään opittavaa suomenkielisten lammasmaisesta käyttäytymisestä ja kielivähemmistön ylenpalttisesta paapomisesta.

Jukka Mäkinen

Hyvä kirjoitus, en silti aio äänestää sinua. :)

Ahvenanmaan suomenkielisten pitäisi itse hoitaa asiansa valittamalla Euroopan Unioniin.

Ahvenanmaa pitäisi poistaa kokonaan Suomen valvonnasta ja ennen kaikkea rahoituksesta, sekä tehdä siitä todella autonominen.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

En ole tässä käymässä vaalikamppailua, vaan nostan vain keskusteluun aiheen, mitä pidän sinänsä periaatteellisesti tärkeänä.

Käsittääkseni Ahvenanmaalla tällaisten asioiden nostaminen esiin on vähintäänkin ns. hankalaa...

Johanna Fredriksson

Ahvenanmaan ratkaisu.

Mielestäni meidän pitää tarjota Ahvenanmaalle maksullista itsenäisyyttä. Heille tarjotaan itsenäisyyttä jos he ensin maksavat kaikki tukiaiset takaisin 40 - 70 viime vuoden ajalta. Tällöin heillä on mahdollisuuus saada kauan kaipaama itsenäisyys. Taasen jos ei heillä ole kiinnostusta maksaa omasta itsenäisyydestään edes saatuja tukiaisia takaisin, niin heidän on syytä lopettaa itsenäisyydstä haaveileminen.

Emme voi myydä Ahvenanmaata ulkopuoliselle mutta voimme antaa tarjouksen itse Ahvenanmaalle.

Jukka Mäkinen

Tietysti sinne oolantiin voisi rakentaa sen jättiydinvoimalan.

Heli Hämäläinen

Ahvenanmaan kieliasioista ei päätetä Helsingissä vaan Maarianhaminassa. Savon kieliasioista päätetään Helsingissä.

Maarianhaminan kaupungininsinööriltä ei vaadita suomenkielentaitoa, mutta Rautalammin kunnaninsinööriltä vaaditaan ruotsinkielentaito.

Lauri Korhonen

Aika populistinen avaus. Lue Helin kommentti yllä.

Kalle Järvinen

Ne Ahvenanmaan suomenkieliset ovat todennäköisesti muuttaneet puolisoina tai muuten täysin tietoisina siitä, että saarilla puhutaan ruotsia. Ei kukaan umpisuomenkielinen vaikkapa halvempien tonttien toivossa eksy johonkin jumalan selän taakse pienelle saarelle. :D Kyllä siinä on tehty täysin tietoinen valinta sen ruotsinkielisen pikkusaaren puolesta ihan juuri sellaisena kuin se on.

Käyttäjän TiuskeaRakki kuva
Eero Nevalainen

Se on kyllä totta, että itse en umpisuomenkielisenä tosiaankaan voisi kuvitellakaan eksyväni Ahvenanmaalle juuri siksi, että olen siellä aivan erityisesti persona non grata kieleni vuoksi. Se on tietysti näppärä tapa pitää suomenkieliset ulkona -- mannermaalla kun näkee sen, mitä tapahtuu kun antaa suomenruotsalaisille pikkusormen.

Sinänsä en kyllä ymmärrä näitä näkemyksiä, että Ahvenanmaan tilannetta ei saa edes avoimesti pohdiskella siksi, että "se nyt vaan on sellainen". Yleensäkin koko kielipolitiikka tuntuu perustuvan vain sille, että on tiettyjä dogmeja joita ei saa kyseenalaistaa, joiden toistaminen on merkki siitä että "ymmärtää" asian (eli sen, että taustalla on periaatteellisia dogmeja), ja sitten on populisti tai suvaitsematon jos mietiskelee sitä, että on se kumma miten yksillä on eri säännöt kuin toisilla.

Johanna Fredriksson

Väiteesi ei pidä paikkaansa. Ahvenanmaalle on muuttanut plajon mantereelta väkeä työnperässä.

"Ne Ahvenanmaan suomenkieliset ovat todennäköisesti muuttaneet puolisoina tai muuten täysin tietoisina siitä, että saarilla puhutaan ruotsia."

--- Eikö heidän lapsillaan olekkaan sitten mitään kielellisiä oikeuksia suomen kieleen.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Ahvenanmaan ruotsikot rankaisevat suomenkielisiä lapsia siitä,että noiden lasten vanhemmat ovat muuttaneet Ahvenanmaalle.

Joku vuosi sitten Ålandstidningenissä keskusteltiin Ahvenanmaan kielivähemmistöjen lasten oikeudesta oppia äidinkieltään. Perusteluksi sille,että suomenkielisille lapsille ei saa järjestää verorahoilla oman äidinkielen opetusta oli juuri tuo,että heidän vanhempansa tiesivät muuttaessaan Ahvenanmaalle,että Ahvenanmaa on ruotsinkielinen eivätkä he ole maahanmuuttajia.

Maahanmuuttajien lapsille Ahvenanmaalla järjestetään oman äidinkielen opetusta,mutta ei Manner-Suomesta muuttavien lapsille.

Ahvenanmaalla muita kieliä puhuvien äidinkieltä ei kutsuta äidinkieleksi vaan kotikieleksi. Vain ruotsin kielellä on äidinkielen asema Ahvenanmaalla Ahvenanmaan koulujärjestelmässä.

Eräänlaista psykoterroria sekin ruotsikkotyyliin.

Keskustelu alkoi siitä,että esim. kurdinkielisille lapsille oman äidinkielen opetusta järjestetään,mutta ei suomenkielisille lapsille.

Suomenkieliset ovat siis omassa kotimaassaan huonommassa asemassa kuin maahanmuuttajat Ahvenanmaan osalta.

Tämä on tilanne. On huomattavaa,että Rkp,hallituspuolue, tekee läheistä yhteistyötä Ahvenanmaan kanssa. Silti kukaan ei kysy Kataiselta,että hyväksyykö Suomen hallitus Ahvenanmaan valitseman syrjintäkäytännön.

Kalle Järvinen

Lisäksi tuo kirjoitus heti hihanauhakaustin jälkeen haiskahtaa vähän persujen lepyttelyltä, ehkä toiveena on etteivät aiheuttaisi Virrille ongelmia työpaikassa/politiikassa jne...? Eipä siinä mitään, persunpelko on saanut suuremmatkin poliitikot tutisemaan ja laukomaan yksinkertaistettuja typeryyksiä.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Itse asiassa tämä kirjoitus piti kyllä julkaista jo aiemmin tällä viikolla, mutta tuo mainitsemasi kohu vei kaiken ajan, joten en saanut tätä aiemmin valmiiksi.

anna eino

Lisäksi voisi mainita sen, että suomenkielisillä mannersuomalaisilla ei ole oikeutta hankkia kiinteistöä, kesämökkiä, Ahvenanmaalta, ennenkuin olemme asuneet saarella viisi vuotta.

Minusta se on kummallinen määräys EUn alueella, kun meillä muuten on oikeus ostaa ja asua vapaasti missä tahansa EU-maassa

"Kotiseutuoikeus on Ahvenanmaan erikoisuus. Sen saa, kun on asunut viisi vuotta Ahvenanmaalla, osaa tarpeeksi ruotsia ja on Suomen kansalainen. Vasta kotiseutuoikeuden saatuaan muuttaja voi rakentaa talon minne haluaa, hankkia vapaasti kiinteää omaisuutta, harjoittaa rajoituksetta liiketoimintaa ja äänestää maakuntapäivillä." HS 1.7.2011

Suomenkielisillä on velvollisuus suurilla summilla suojella ruotsinkielisyyttä Ahvenanmaalla ja Manner-Suomessa, vaikka suomenkieliset on puolet pienempi kieliryhmä kuin ruotsinkieliset.
Minusta se on hel...n väärin!

Kalle Lehtonen

"Olenkin usein ihmetellyt, että Ahvenanmaan erillisasemaa pidetään jotenkin esimerkillisenä tapauksena ja sitä markkinoidaan näin myös ulkomailla."

Jonkinmonen ruman lapsen dilemma. Suomalaiset poliitikot ja virkamiehet esittelevät "lastaan" ylpeinä, eikä kukaan viitsi sanoa totuutta päin naamaa. Mutta eiköhän se kerro tarpeeksi ettei kukaan eikä missään ole kopioinut Affenanmaan mallia.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Kuinkahan käy Ruotsin kielen erityisasemalle kun Suomi kansainvälistyy ja viiden prosentin vähemmistöjä löytyy useampia?

Käyttäjän TiuskeaRakki kuva
Eero Nevalainen

No itse asiassa siinä käy luultavasti niin, että RKP myy näille vähemmistöille hyvin aggressiivisesti ideaa periaatteellisesti kaksikielisestä Suomesta. Sitähän he tekevät jo nyt. Osa mamuista yritetään kotouttaa ruotsinkielisiksi, jolloin heistä tulee luultavasti vielä aggressiivisempia oikeuksien vaatijoita kuin kantis-ruotsinkielisistä. Tähän kun yhdistetään väittämä siitä, että jos me emme leiki uussuomenruotsalais-maahanmuuttajan ehdoilla ruotsinkielileikkejä, olemme sitten vielä suvaitsemattomia ja maahanmuuttajavastaisia, niin ollaankin mukavassa asemassa näiden suhteen :-)

On sinänsä muuten hassua ajatella, että jos suomenkielinen menee Ahvenanmaalle niin hänen on periaatteesta ruotsinkielistyttävä eikä lapsiakaan saa edes kouluttaa ruotsiksi, vaikka ihminen olisi ihan omalta kieli-identiteetiltään syntyjään suomenkielinen. Toisaalta Suomessa maahanmuuttajalla on oikeus ryhtyä "suomenruotsalaiseksi" vaikka tällä ei olisi ruotsin kanssa ollut mitään tekemistä koskaan aiemmin. Eli kyse on puhtaasti periaatteellisista kysymyksistä.

Käyttäjän tuomosalovaara kuva
Tuomo Salovaara

Eikö olisi tärkeämpää muuttaa kielilaki vastaamaan Suomen todellisia kielioloja ja suomalaisten enemmistön kantaa.

Johanna Fredriksson

Ruotsi on Suomen pääkieli!

Ainoa koko maassa virallinen kieli on ruotsi. Ahvenanmaa on yksikielinen ruotsin kielellä.

Suomi on ruotsinkieliselle ruotsin kielellä yksikielinen, koska hän voi asua ja toimia koko maassa yksikielisesti ruotsin kielellä. Suomenkielisen on oltava kaksikielinen ja osattava ruotsia Ahvenanmaalla voidakseen toimia koko maassa.

Suomenkielinen ei voi omistaa Ahvenanmaalla mitään kiinteää omisuutta jos ei osaa ruotsia. Siksi hän voi omistaa edes asuntoa vaan jouduu asumaan vuokralla jos ei osaa ruotsia.

Ainoa koko maassa virallinen kieli on ruotsi. Suomi virallisesti vasta toinen kieli, kun ainoa valtakieli on ruotsi. Ahvenanmaalla on suomen kieli monessa paikassa kielletty, mm. sairaaloissa.

Ruotsia saa puhua kaikkialla, suomea taas ei saa puhua ruotsinkielisessä tilassa. Näihin tiloihin kuuluvat ruotsinkieliset koulut, ruotsinkieliset siirtolapuutarhat, Ahvenanmaa, ruotsinkieliset nuorisotalot.

Ruotsinkielinen saa mennä suomenkieliseen nuorisotaloon Turussa, mutta suomenkielinen ei saa mennä ruotsinkieliseen nuorisotaloon jos ei puhu ruotsia. Kaarinassa ruotsinkieliset vaativat että jos suomen- ja ruotsinkieliset koulut ovat samassa rakennuksessa, niin pitää olla eri sisäänkäynnit ja välitunnit eri aikaan ruotsinkielisillä ja suomenkielisillä.

Suomenkielisten asema kotimaassaan, mm. Ahvenanmaalla on syrjitty. Lastentarhassa Ahvenanmaalla oli laulettu säännöllisesti puoli tuntia viikossa suomalaisia lastenlauluja, koska osa lapsista oli suomenkielisiä. Paikallinen Landsting (paikallinen kansanedustuslaitos) nimenomaisesti teki päätöksen jolla se kiellettiin. Lasten identiteettiin kajottiin kun kiellettiin suomenkielisten laulujen laulaminen.

Ahvenanmaalle ei voi perustaa edes yksityistä suomenkielistä koulua puhumattakaan että annettaisiin äidinkielen opetusta suomenkielellä. Sairaanhoitajat Maarianhaminan sairaalassa ei saa puhua suomea edes kahvipöytäkeskusteluissa kahvitunnilla. Mitä jos ei osaa ruotsia? Pitääkö olla mykkänä? Millä kielellä saavat muun maalaiset esim. englantilaiset tai somalialaiset työntekijät puhua jos eivät osaa ruotsia?

Onko vain suomalaisten puhuttava ruotsia?

Pentti Juhani Järvinen

Huono pila tuo ruotsin kielen asema Suomessa on. Ei muuta! Ja Ahvenanmaa ei täytä EU:n oikeusnormeja. Mutta kumpi siitä nyt "laillisesti" vastaa, Suomen valtio vai Ahvenanmaan itsehallinto? Onko tästä vastuukysymyksestä laillisesti selviä päätöksiä? Voiko RKP:llä olla "laillista vastuuta?"

Nykyisessä Euroopassa Ahvenanmaasta voisi tehdä entistä paremman "esimerkin" jättämällä sille itselleen valinnan: Haluaako se jatkaa osana Suomea vai liittyä Ruotsiin? Jälkimmäinen vaihtoehto olisi Suomelle halvin, siirtäisi myös vastuun ihmisoikeuksien takaamisesta saarilla Tukhomaan.

Johan Lom

Tukholmassa taataan ihmisoikeudet suomen kieliseille tänä päivänä täsmälleen samoin kuin Ahvenanmaallakin. Lainsäädännöllisesti ja käytännössä ei ole eroa. Ahvenanmaa ei siis riko EU:n periaatteita enempää kuin Ruotsikaan.

Pentti Juhani Järvinen

Johan Lom´lle

Aiheesta näyttää olevan ristiriitaisia tietoja. Ruotsi siis täyttää EU:n vaateet. Mutta eikö Ahvenanmaan kohdalla jo ole tehty huomautuksia EU:n tasolla? Onko siellä suomenkielisiä kouluja? Saako sen perustaa Maarianhaminaan? Mistä alkaen? Onko perustettu?

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Ahvenanmaan keskussairaalassa kiellettiin kesällä 2003 jopa tauoilla suomenkielisiä sairaanhoitajia puhumasta suomea.

Asiasta käytiin kiivasta keskustelua Ålandstidningenin keskustelupalstalla tuona kesänä.

Sattumalta sinä kesänä sattui tuttavani olemaan töissä juuri tuossa sairaalassa,jolloin hänestäkin tuli pakkoruotsin vastustaja.
Aikaisemmin hänkin oli ihailijoiden puolella.

Yleensä siinä käy niin kun oppii tuntemaan ruotsinkielisen kulttuurin todellisuuden niin tervejärkisestä ihmisestä tulee pakkoruotsin vastustaja.

Jk. Seuraan aika tiiviisti tuon pohjoismaiden ainoan virallisesti muukalaisvihamielisen alueen asioita. Onko Ahvenanmaasta syytä olla ylpeitä? Jos rkp:läisiltä kysytään niin ehdottomasti!

Käyttäjän POOL kuva
Olli Porra

Johanna Fredrikssonin kirjoitus on mainio kooste Ahvenanmaan kielirasismista. Tähän räikeään syrjintään voitaisiin puuttua jo EU:n lakienkin pohjalta, jos RKP:n edessä rähmällään olevat poliitikot niin haluaisivat. Mutta he eivät isolla rahalla ostettuina halua tai uskalla.

Todella, niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, Suomessa on vain yksi koko maan virallinen kieli, ruotsi. Kaikki valtion laitokset, vankilalaitosta lukuun ottamatta, mm. korkeakoulut, ovat nykyisin kaksikielisiä tai ruotsinkielisiä. Esimerkiksi Turun yliopistoon ohjataan jo kadunvarren opasteessakin myös nimellä Åbo Universitet, mutta Åbo Akademista ei saa käyttää nimeä Turun akatemia, se kun on vain ruotsinkielinen.

Koulutuksessa suomenkielisten kyykyttäminen on räikeää. Ainoa läpi koko koulutusketjun jatkuva pakollinen aine on ruotsin kieli, peruskouluista korkeakouluihin. Kaikkiin korkeakouluihin ruotsinkielinen pääsee ilman suomen kielen koetta, mutta ruotsinkielisiin ei suomenkielinen pääse ilman ruotsin tenttiä, muunkielinen kyllä.

Uskomatonta mutta totta. Suomi on edelleen henkisesti Ruotsin siirtomaa, vielä 203 vuotta muodollisesta Ruotsista vapautumisen jälkeenkin.

Pentti Juhani Järvinen

Tuo ns. "virkamiesruotsin" vaade esimerkiksi on selvästi valtion edun vastainen siinä mailmassa, jossa Suomi elää ja toimii. Jos ja kun vaateeseen lisätään "kieliaktivismi," se voi olla katastrofaalisen kallista maalle. Siis todella! Lisäksi raivotyhmää ja naurettavaa!

Otin kerran väliaikaisen - viiden vuoden - toimen PE/Tiedustelussa Pariisin lähetystössä. Sellaiseen ei vaadittu ruotsin "virkatodistusta," mitä en hankkinut. Homman alusta asiasta alettiin tehdä "numeroa." Minun "piti olla" ruotsia vastaan - tai apua siinä tarvitseva typerys.

Ruotsin kielellä ei ollut relevanssia touhujeni kanssa. Olen sillä selvinnyt tarvittaessa. Mutta tuosta ajasta (1967-72) lähtien siitä tuli luu, jonka perässä olisi tullut juosta: se selitti ja peitti kaikkea - Suomessa. Eli mitä vain, ml. "maanpetoksellisin" yhteishommin Ruotsin eli vieraan vallan lähetystön kanssa.

Mainittakoon, että ystävistä ja lähisukulaisista puolet on kaksikielisiä. Olen ollut toimitussihteeri ruotsinkielisessä mainoslehdessä - Ruotsissa. Mutta koskaan en ottaisi hommaa, joka vaatii ruotsin "virkatodistusta." Se on sikamaisen kallis typeryys, jota siis käytetään sellaisena.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Virkamiesruotsissa ei minunkaan mielestä ole mitään järkeä. Se vaan venyttää tarpeettomista joidenkin - varsinkin poikien - opiskelua. Lisäksi sen ylläpito ei muutenkaan ole missään nimessä ilmaista.

Timo Härtsi

Hyvä kirjoitus Vesa. Huomattavasti parempi kuin se edellinen.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Kiitosta vaan. Se edellinenhän ei nyt varsinaisesti ollutkaan samalla mielipidekirjoitus, vaan perustui enemmän siihen facebookista liikkeelle lähteneeseen kuvaan.

Toimituksen poiminnat