Vesa Virri Uskaltaa uskaltaa

Esteettömyys rakentamisen lähtökohdaksi

Aika ajoin poliittisessa keskustelussa ja varsinkin näin vaalien alla nousee esiin kysymys esteettömyydestä. Mielestäni esteettömyydessä on ensisijaisesti kyse kansalaisten tasa-arvoisesta asemasta: Eli mikäli osa ihmisistä pääsee vapaasti paikkoihin ja toiset ei, niin kyse on syrjinnästä. Mutta on esteettömyydelle muitakin perusteita:

Ensinnäkin esteettömyydestä hyötyvät kaikki, kun ovista pääsee liikkumaan yhtä hyvin sähkärillä, rollaattorilla kuin lastenvaunuillakin. Toiseksi väestön ikääntyessä esteellisyys koskee yhä suurempaa osaa väestöstä, kun meillä tulee olemaan yhä enemmän huonosti liikkuvia ikäihmisiä pyörätuolineen ja rollaattoreineen.

Vastaväitteitäkin löytyy: Aika usein valitetaan esteettömyyden olevan kallista tai jotenkin rumaa, mutta useimmiten tämä koskee nimenomaan jälkikäteen tehtäviä muutostöitä.

Tähän on siis hyvinkin yksinkertainen ratkaisu: Kaiken rakentamisen lähtökohdaksi tulisi ottaa esteettömyys. Tämä tulee loppujen lopuksi useimmiten halvemmaksi, sillä hissit ja muut muutokset jo valmiiseen rakennukseen ovat aina huomattavasti alkuperäisiä muutoksia hintavampia. Eli mikäli rakennetaan valmiiksi esteetöntä, niin kalliilta muutostöiltä vältytään ja samalla rakennuksen käyttöikäkin saattaa pidentyä, kun se voidaan tarvittaessa ottaa helposti uuteen käyttöön.

Monissa maissa - esimerkkinä vaikkapa Kanada ja Yhdysvallat - esteettömyys perustuu lakiin: Esteellistä ei kerta kaikkiaan saa rakentaa. Ja mikäli joku näin tekee, niin ko. rakennus on purettava. Suomessakin olisi aika muuttaa vanhakantaista ajattelua ja lähteä siitä, että asuntoja rakennetaa kaikille suomalaisille - ei vain niille kauniille, rohkeille ja hyväkuntoisille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Onko sinulla esittää mitään laskelmia siitä, kuinka paljon vähemmän jokaisen asunnon varustaminen hisseillä ja liuskoilla maksaisi verrattuna nykytilanteeseen, jossa sellainen tehdään vain tarvittaessa?

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Hmm., tarkkoja lukuja minulla ei ole, mutta valmiiksi rakentaminen tulee aina monin verroin halvemmaksi kuin muutostyön tekeminen myöhemmin valmiiksi rakennettuun.

Lähinnä kai kyse on siitä, että yleensä halutaan rakentaa halvemmalla esteelliseksi, koska silloin asuntojen hinnatkin ovat lähtökohtaisesti halvempia, eikä huomioida myöhemmin tulevia kuluja.

Tiia Luotonen

Ja hyötyväthän esteettömyydestä loppujen lopuks aivan kaikki, muutkin kuin liikuntarajoitteiset, vanhukset tai lapsiperheet. Kukaan tuskin niin kauheasti rakastaa hissittömän talon ylimpään kerrokseen muuttamista, ja muutenkin aina kun vähänkään jotain kamaa roudataan jonnekin ni kummasti tuntuu hissikyyti kaikille kelpaavan. ;) Myös luiskat helpottavat huomattavasti kaikenlaista hankalasti liikuteltavan kaman roudausta paikasta toiseen. Ja tosiaan ei pidä yhtään väheksyä sitä lasten kanssa liikkuvillekaan koituvaa hyötyä, se on mielestäni hyvin olennainen seikka.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Näinhän se toki on: tosiasiassa esteettömyys hyödyttää lähes kaikkia. Eli kyse on paitsi tietenkin rahasta, niin myös asenteiden muuttamisesta.

Toimituksen poiminnat