Vesa Virri Uskaltaa uskaltaa

Töölöntori - autoille vai ihmisille?

Koska olen viimeiset vuodet asunut Töölössä, olen kovasti ihmetellyt Töölöntorin vaatimatonta merkitystä Töölössä. Ihmisiä kulkee siellä moneen muuhun toriin verrattuna todella vähän ja aika usein tori tuntuukin olevan lähinnä vain muualta tulleiden autojen parkkipaikka.

Tämä on sangen ikävää sillä Töölöntorin sijainti on keskeinen; sen vieressa kulkevat yhtä hyvin kolmosen ja kasin ratikka kuin useitakin bussilinjojakin. Aivan läheisyydestä löytyy useampikin kauppa sekä muita liiketiloja, Alko, apteekki sekä useita laadukkaita kahviloita ja ravintoloita. Mahdollisuudet torin roolin totaalisesta muuttamisesta ovat siis olemassa. Ainoana ongelmana ovat ne autot.

Nyt ollaan kuitenkin aivan torin läheisyyteen rakentamassa valtavaa määrää autopaikkoja maan alle, joten kun nämä uudet parkkihallit valmistuvat, niin ehdottaisinkin, että Töölöntorilta sen jälkeen poistettaisiin autot kokonaan.

Eli siis nyt kun parkkitilaa rakennetaan muualle, tulisi Töölöntori puolestaan kokonaan rauhoittaa autoilta ja alkaa rakentaa aivan uudenlaista torikonseptia. Ensinnäkin autojen poistaminen mahdollistaisi sen, että myyntitilaa tulisi entistä enemmän. Samalla siellä voitaisiin järjestää paljon muunkinlaista asukastoimintaa esimerkiksi yhteistyössä paikallisten järjestöjen ja yritysten sekä tietenkin yhtä lailla Töölö-seuran kuin Töölö-liikkeenkin kanssa.

Tori voitaisiin esimerkiksi varustaa tapahtumakatoksella, jolloin siellä voitaisiin järjestää esimerkiksi esityksiä, konsertteja ja muita vastaavia kansalaisten omaehtoisia tapahtumia. Sanalla sanoen, Töölöntori voitaisiin elävöittää sellaiseksi töölöläisten ja muidenkin helsinkiläisten kokoontumispaikaksi, mikä sen rooliksi varmaan alunperinkin on ajateltu.

Eli autot maan alle ja Töölöntori takaisin meille ihmisille! Hymy

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Johan Lom

Töölöntorin parkki on kätevä, kun haluaa käydä ALKO:ssa ilman, että tarvitsee ajaa Stockan parkkihalliin t.m.s. Torilla on yleensä myös tilaa, sinne ei joudu jonottamaan, kuten Kauppatorin parkkiin.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Ei sieltä uudesta parkkihallista pitäisi olla kovin pitkä matka sen enempää torille kuin Alkoonkaan.

Samuli Mikkola

Kyllä autioituu Töölön-tori tuon jälkeen. Kätevä parkkimahdollisuus on juuri se ainoa syy miksi tarjonnaltaan muita paikkoja vaatimattomampaan toriin viitsii välillä mennä. Parkkihallin käyttöön kynnys on paljon suurempi varsinkin kun se on varmasti "vihreästi" hinnoiteltu tyyliin euron minuutti.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

En usko tuohon. Kyllä autojen siirtäminen pois torilta elävöittää sitä. Autoilijat voivat aivan yhtä hyvin kulkea torille sieltä parkkihallista.

Käyttäjän MarkoHento kuva
Marko Hento

Töölöntori lienee ainukainen ilta/ yöparkkis koko töölössä/ kaupungin osassa mihin saa isomma esim inva auton parkkiin.
Tämä myös hyödyntää yöaikaan toria mikä muutoin olisi lumen kaatopaikka 100% varmuudella.
Kun taas tulee yksi luola johon ei saa korkeaa inva autoa olen todella kiitollinen jos säilytetöään edes tämä paikka johon voi jättä auton kun saapuu kaupunkiin.

Useat saapuvat autolla töölöntorille ja jatkavat julkisilla siitä.
Taksi ja ratikka yhteydellä. Ymmärrärn torin laidan arvoasuntojen omistajia joita nyppii että siinä on muitakin kun heidän bentlejään parkissa.

Kaupunki ihmisille ei vain jalankulkijoille tai autoille.

Marko Hento
Espoo Vihr 364

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Hmm., uskoisin, että tuo invapysäköinti olisi varmasti järjestettävissä. Mikäli tälläkin hetkellä Töölöntoria käytettäisiin vain ja ainoastaan invaluvalla tapahtuvaan pysäköintiin, niin koko ongelmaa ei olisi.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Ajatus on kannatettava, mutta miksi odottaa? Töölöntori autottomaksi ja heti.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Itse en sinänsä mitenkään vastustaisi, mutta aiemmin muissa ryhmissä poliittista tahtoa asialle ei ole ollut.

Nyt kun aivan läheisyyteen tulee 600 uutta autopaikkaa, on hieman vaikeampi ymmärtää argumentteja, joiden mukaan Töölöntoria ei kokonaisuudessaan voisi rauhoittaa autoilulta.

Johan Lom

Ihmiset niitä autojakin ajavat ja hyvin monet sellaiset ihmiset, jotka nimenomaan ylläpitävät torin elävyyttä käymällä siellä torilla. He jäisivät pois torin asiakaskunnasta, jos parkkipaikkaaa ei olisi.

Samuli Mikkola

Johan. Olet väärässä. Autoilija ei ole ihminen.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Töölöntorin auto-ongelma loppunee siihen, kun te töölöläiset asutatte sinne aishoja ja muhammedeja. Autot palanevat ja Alkokin siirtynee muualle. Muhameddien muutto Töölöseen voisi keventää huivittomien lähiötyttölasten kantamaa huora-taakkaa ja antaa sitä kulttuurista rikkautta ja basaarielämää Töölöntorille mitä te cityläiset kaipanette.

Terveisin Töölön kiviviidakosta 70-luvulla landelle paennut eko-kansalainen.

By the way, jättäkää meille landelaisille edes vesi, please.
http://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2010/09/1...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Parkkihalliin voisi järkätä "Drive-in Alko".
Ja koska autoilijan tulee osata ennakoida, voisi sen yhteyteen järjestää "Drive-in Burana-Apteekki".
Tämä viimeeksi mainittu olisi myös hyvä lähitalojen asukkaille kun konsertteja ja tapahtumia järjestettäisiin torilla.

P.S. Mutsi oli torikauppiaana Töölön torilla 15 vuotta ja parhaat asiakkaat oli juuri ne, jotka tulivat autolla ostoksille.
Eli kaikki paikat tulee merkata "Pysäköinti max. 15 min."-kilvin, niin saadaan elämää torille. Poistakaa mittaripaikat.

Jotulle oma "1h"-toripaikka, jotta ehtii syödä.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Minusta se parkkihalli riittää autoille ihan hyvin. Sieltä pystyy kyllä ihan hyvin kävelemään torille.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Kun parkkihalli valmistuu, niin kaupunki kyllä siistii nykyistä toriparkkia, kuitenkin huomioden torin läheisyydessä olevien kivijalka myymälöiden tarpeet asiakaspysäköinnin suhteen.
Myös torin aktivoinitia on mietiity yhdessä Töölö seuran, Töölön yrittäjien ja Töölö liikkeen toimesta.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Joo, itsekin usein Töölöntorilla käynyt ja siitä olisi aivan varmasti mahdollisuus tehdä jonkinlainen Töölöläisten olohuone. Parkkihallin valmistuttua tämä toivottavasti saa kannatusta niiltäkin, jotka ovat aiemmin huomioineet lähinnä vain autoilijoiden edun.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

On se olohuone vaan viluisa paikka yli puolet vuodesta.

Käyttäjän IiroAuterinen kuva
Iiro Auterinen

Peesaan Fagerströmin Karin asennetta. Kyllä se tarpeellinen asiakaspysäköinti onnistuu torin laidoilla ja itse torista voidaan tehda Roomalainen piazza. Vesa mainitsema katos (huom: nuorison oleskelu sallittu!), lisää puita, keskelle taideteos, jonka kivijalalla on mukava istuskella...

Käyttäjän ToniIlola kuva
Toni Ilola

Eikös Inva-luvan omistajat voi parkkeerata vähän mihin tahansa, tähän käsitykseen olen itse tullut ko. luvan omistajana.

http://www.hel.fi/hki/hkr/fi/Pys_k_inti/Veteraani-...

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Näinhän se on. Hyvä täsmennys.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Töölöntorille voisi rakennuttaa drive-in moskeijan. Näin huomioitaisiin sekä ihmiset että autoilijat ja samalla Töölön kaupunkikuva saisi monikulttuurisen ilmeen.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Älä Vesa kuitenkaan hukkaa ihan kaikkia Helsingin katutason parkkipaikkoja vaikka noita parkkiluolia rakennetaankin. Itse ajelen melko usein 2,4 ja 3,2 metriä korkeilla autoilla. Parkkitalot ja -luolat mitoitetan pääosin vain matalien henkilö- ja pakettiautojen ulkomitoille sopiviksi. Isoilla autoilla ajavat toki kiroilevat ihan joka paikassa henkilöautokuskeja, jotka eivät vaivaudu ajamaan marketin parkkitaloon, vaan tukkivat laiskuuttaan kaikki katutason paikat.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Hmm., mielestäni olin tässä vain rauhoittamassa Töölöntoria autoilta. Siitä lienet kuitenkin samaa mieltä?

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Jotenkin vaan musta tuntuu että töölöntorin mummot haluaa mielummin ne autot siihen kuin konserttipaikan...

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Musta taas tuntuu, että sinä aliarvioit töölöläisiä mummoja...

Käyttäjän TioTikka kuva
Tio Tikka

Kauhean mukavia ideoita. Harmi vaan, että jo nykyisellään Töölöntorin toripaikat eivät ole lähimainkaan täynnä ja tapahtumiakin paikalla järjestetään muutama hassu vuodessa ja näissä on kourallinen osallistujia. Vaikka torimyynti on kaikenlisäksi alv-vapaata toimintaa, ei sillä rahaa tee kun muutaman kuukauden vuodessa ja silloinkin lähinnä kauppatorin turisteilta.

Perusesimerkki taas "kaupunkikulttuuria" ja pienyrittäjiä "kannustavasta" kalastelusta. Heivataan vaan autot pois ja järjestetään ihan sikana kaikkea "kivaa ja ihanaa", ravintolapäiviä ja pientuottajatoreja, vaikka start-up yrittäjien minglauspäiviä, jotta ihmiset voivat käydä paikanpäällä päivittelemässä niin söpöä tapahtumaa ja siirtyä siitä alepaan ruokaostoksille. No, kaipa siinä tyhjässä torissa lepää sitten kaupunkilaisvihreän silmä, kunhan vain ei ole autoja.

Käyttäjän SeppoHonkanen kuva
Seppo Honkanen

Tyypillinen töölöläinen nurkkakuntainen NIMBY-huoli, TÖÖLÖN tori. Mitä vikaa? Tulevan(?) valtuutetun tulisi kuitenkin katsella teemaa laajemmin, koko kaupungin ylitse.

Mitä teet Kauppatorille, jossa paras paikka, merenranta, on ollut vuosikymmeniä autojen parkkipaikkana.

Hakaniementori, kaaheen laakee aakee.

Vaasanaukio, neulojenvaihtopiste.

Alppilan tori, keskellä yleinen vessa, puolet aukiosta täyttää Helsingin hiljaisin taksiasema.

"Narinkkatori", jonka nimi ainakin pitäisi vaihtaa Kampintoriksi.
Etc.
Yhdelläkään torilla ei ole yhden ainuttakaan penkkiä, jossa kulkumies voisi hetken ilmaiseksi levähtää.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Hmm., minusta on taas tärkeää, että kaupungin vaikuttajat kiinnittävät huomiota oman alueensa asioihin. Töölöntori on mielestäni juuri sellainen, mihin toivoisin yhtä lailla alueen asukkaiden kuin vaikuttajienkin ottavan kantaa. Eli riippumatta siitä mitä mieltä yleensä ollaan, niin olisi tärkeää tietää, miten ja millä lailla alueen ihmiset haluavat tulevaisuudessa Töölöntorin aluetta kehittää.

Käyttäjän JussiHeinmies kuva
Jussi Heinämies

Töölön torin kehittäminen viihtyisäksi kaupunkialueeksi ei ole esteenä muiden torien kehittämiselle, vaan päinvastoin voisi toimia esimerkkinä saada muiden kaupunginosien toreista aluetta rikastavia ja elävöittäviä toiminta-alueita. Jokaisessa kaupunginosassa voidaan vahvistaa niiden omaa erityisluonnetta sen omista lähtökohdista.

Toimituksen poiminnat