Vesa Virri Uskaltaa uskaltaa

Helsinkiin "piazzoja" kesäksi?

Keskustelu kävelykaduista on käynyt viime vuosina Helsingissä välillä kiivaanakin. Eikä ihme, sillä moniin muihin Suomen suuriin ja keskisuuriin kaupunkeihin verrattuna Helsingissä on sangen vähän kävelykatuja.

Itse kannatan kävelykatujen lisäämistä, mutta koska aihe tuntuu herättävän niin kovaa vastustusta ns. autopuolueen jäsenten keskuudessa, voisinkin ehdottaa ensi vuodeksi eräänlaista kompromissia: rauhoitetaan osa kaduista kävelykaduiksi kesäajaksi.

Kesäksi kaupunki aika paljolti hiljenee ja myös autoilu vähenee, joten samanlaista tarvetta autokaduille ei ole kuin muina vuodenaikoina. Autoilua voitaisiin rauhoittaa paitsi keskusta-alueilla niin myös muun muassa ranta- ja muiden virkistysalueiden läheisyydessä. Esimerkiksi Hakaniemessä en juurikaan näe mieltä ylläpitää autoilua kesäaikaan Ympyrätalon ja ranta-alueen välissä.

Näillä kävelykaduilla voitaisiin järjestää monenlaista kansalaistoimintaa ja omaleimaisia tapahtumia, kuten erilaisia toritapahtumia, kirpputoreja tai vaikkapa konsertteja.

Ajatus on lähtöisin ulkomailta: Monissa Keski- ja Etelä-Euroopan kaupungeissa on tällaisia nimenomaan kesäajaksi rauhoitettuja kävelykatuja. Esimerkiksi Roomassa tämä on aivan arkipäivää. Miksei Helsingissäkin siis voisi olla kesäaikaan vastaavia "piazzoja"?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Matti Jalagin

Kehä ykkönen rajaksi?

Vai riittääkö kantakaupungin alue teille muualta tulleille?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Miksi täytyy aina provosoitua asiallisesta ehdotuksesta?

Matti Jalagin

Miksi täytyy aina kokea keskustelun yritys provosoitumiseksi?

Millä kielellä me jatkamme, että tunne provoista jää pois Marko hyvä?

Minulle käy englanti, ruotsi, ranska, saksa ja jopa suomi.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Voisihan tuo toimiakin jos nuo kadut valitaan huolella.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Totta kai asiaa pitää tarkemmin pohtia. Tämä oli tarkoitettu tällaiseksi keskustelunavaukseksi.

Matti Jalagin

Laittanet keskustelusi säännöt näkyviin, että uskaltaa jotain sanoa täältä ulkopuolelta vihreän liikkeen.

Käyttäjän elseturunen kuva
Else Turunen

Minusta idea on hyvä, jos tosiaan kadut mietitään huolella niin ettei kesäliikenne ohjaudu esimerkiksi helposti tukkeutuville pikku- tai pihateille. Kesällä Helsingissä on paitsi vähemmän autoilijoita myös enemmän jalankulkijoita, kun kaikki muualta Suomesta ja ulkomailta tulevat turistit nauttivat kaupunkitunnelmasta. Kävelykadut lisäisivät kaupungin rentoa ja merellistä (raikasta) tunnelmaa ja väliaikaispysäköintipaikkojakin voisi harkita autolla keskustaan liikkuville.

Johan Lom

Helsingissä vain ei ole sellaisia Strögetin kaltaisia kauppakatuja, jotka luontevasti soveltuisivat kävelykaduiksi. Iso-Roba on jo pitkään ollut kalpea aavistus siitä, mutta vain kalpea aavistus, ja hiukan "syrjässä".

Helsingin piazzoja ovat Kauppatori, Senaatintori, Kluuvin kuja, Kaivopiha, Espan puisto, y.m. Kävelykatujakaan ei voi synnyttää keinotekoisesti.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Lähinnä kai pointti on se, että kesäksi kun autojakin on vähemmän, yhä suurempi osa kaduista voitaisiin rauhoittaa autoilulta. Se, minkälaista toimintaa siellä sitten järjestettäisiin, on tietenkin ihan ihmisistä itsestä kiinni. Esimerkiksi ravintolapäivänä tällaisille kaduille voitaisiin pistää pystyyn pop up -ravintoloita.

. suvituuli Vastaus kommenttiin #11

Jos tuo on se pointti, niin voiko sitä käyttää myös toiseen suuntaan?

Kun esim. Keskuskadun tyhjällä "pizzalla", Pohjois-Espan ja Aleksanterinkadun välillä ei talvella tapahdu yhtään mitään, eikä juuri kukaan edes kävele sitä pitkin, niin voitaisiko - teidän ajantuksenjuoksua loogisesti seuraten - se vastaavasti sitten ottaa autoliikenteen käyttöön?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #15

Miksi tuo toimii muualla Euroopassa mutta ei Suomessa?

. suvituuli Vastaus kommenttiin #16

Mikä tuo?

Siiskö se, ettei Keskuskadulla tapahdu mitään, eikä kukaan kävele sitä pitkin? saati sitten, että siellä seisoskelisi/istuskelisi ihmisryhmiä tammikuun pimeässä illassa mittarin näyttäessä -23 celsiusta?

Niin- miksiköhän ei toimi??

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #18

Luitko tuota ehdotusta lainkaan? En ole yhtenäkään kesänä kohdannut 23 asteen pakkasia. Oletko sinä? Vesa ehdotti, että kesäajaksi joitakin katuja voitaisiin muuttaa kävelykaduiksi, ei että niistä tehtäisiin ympärivuotisesti kävelykatuja.

. suvituuli Vastaus kommenttiin #20

Kommenttisi(16) yläreunassa lukee, että se on "vastaus [minun] kommenttiin (18)".

Eli- luitko sinä minun kommenttia (johon vastasit)?

Johan Lom Vastaus kommenttiin #16

Keski-Euroopan vanhoissa kaupungeissa on kapeita kauppakujia, jotka soveltuvat luontevasti kävelykaduiksi. Monumentaalisen massiivisessa Helsingisssä, jossa arktinen tuuli puhuu 70% vuodesta niin, että pitää pyyhältää kaulukset pystyssa sisätiloihin niin nopeasti kuin voi, tilanne on toinen.

Juha Kuittinen Vastaus kommenttiin #19

Mikseipä noita katuja voisi kattaa ja laattojen/asfaltin alle lämmityspiuhat- sähkö lämmityspiuhoihin voitaisiin tuottaa tuulienergialla. Näkisin, että tulevaisuudessa talvisetkin "piazzat" Helsingin keskustassa olisivat realistisia.

. suvituuli Vastaus kommenttiin #23

Ei tuo ole mikään ongelma! Jo nyt aika moni keskustan kaduista lämmitetään kaukolämpöputkien lämpöenergialla.

Katujen kattamien on sitten hieman hankalampi juttu sen vuoksi, että ne on aika leveitä. Mikä asettaa haasteita lumenkantamiselle, eli tulisi pirun kalliiksi.

Ja se mitä näillä kommenteillani yritän hieman kyynisesti sanoa on seuraava - edes kesällä Helsingissä ei ole liikaa ihmisiä ja autoja, jotta kovin monia erikoisjärjestelyjä tarvittaisiin.

Puhumattakaan talvesta - Helsinki on tammikuisena tiistai-iltana kello 19.00 käytännössä autiokaupunki.

Juha Kuittinen Vastaus kommenttiin #25

Lämmitettäisiin ne katteetkin ja sulamisvedet johdettaisiin piazzan keskellä olevaan suihkulähteeseen osa vedestä kiertäisi lähteessä ja ylimääräinen johdettaisiin viemäreihin- kyllä siitä tunnelmaa tulisi...

. suvituuli Vastaus kommenttiin #30

Ei ole kysymys "tunnelman" puutteesta.

Kyllä sitä tunnelmaa on -23 asteen pakkasessakin.

Pointti on se, että ihan oikeasti tammikuisena tiistai-iltana klo. 19.00 Helsingin keskustassa ei ole ketään. Täällä ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi ihmisiä täyttämään mitään "tunnelmallisia" pizzoja.

Koko jengi on joko lähijunassa tai ruuhkabussissa matkalla jonnekin Espoon tai Vantaan nukkumalähiöihin, jos ei jo siellä ole. Itse-asiassa klo. 19.00 ne on jo siellä.

Juha Kuittinen Vastaus kommenttiin #31

Koska ei ole arktisia tunnelmallisia pizzoja niin ei ole ketään tunnelmoimassakaan...Paikka olsi hyvä luoda sellaiseksi, että se vetää väkeä- meillä olisi pakko toimia varsinkin talvella näin (arktiset olosuhteet huomioonottaen) sen oikean tunnelman saamiseksi.

Olisi jääveistoksia, mukavia pikku kuppiloita sellaista välitöntä- tunnelmallista meininkiä.

. suvituuli Vastaus kommenttiin #33

V**tun idiootti!

Vielä kerran rautalangasta - ihan sama minkälaisen kylpylä-keitaan sinä rakennat, jengiä ei kiinnosta.

Seitsemän aikaan illalla ne on jo kotona lähiöissään.

Jos et usko niin, käy tsekkaamassa mikä tahansa keskustan baari tai kahvila - käytännössä enemmän tai vähemmän tyhjiä.

Bottom line - stadissa ei kertakaikkiaan ole tarpeeksi jengiä ylläpitämään minkäänlaista katukulttuuria huonolla säällä, eikä varsinkaan talvella. Katettu tai ei.

Juha Kuittinen Vastaus kommenttiin #34

Tosiasiassa minua ei kiinnosta pätkän vertaa noitten vihreiden haihatukset mutta saahan sitä idioottikin joskus paskaa puhua:)

. suvituuli Vastaus kommenttiin #36

No tuossa ollaan samaa mieltä!

Käyttäjän elseturunen kuva
Else Turunen

Itselleni tuli mieleen mahdollisina harkinnan arvoisina esim. joku pikku tie Töölön torin läheisyydessä, Kaivopuistossa, esim. Kaivohuoneelle tai Tähtitorninmäelle vievä tie tai tosiaan Hakaniemen rannassa joku tie, Linnanmäelle Kasvitieteellisen suunnalta nouseva tie.. Samoin Uimastadionille Stadionin vierustaa vievä tie on kesäisin jopa vaarallinen, kun paljon ihmisiä ja pikkulapsia sitä pitkin kulkee uimaan ja samalla siitä ajaa autoja. Autoille on kuitenkin parkkipaikka Stadionin edessä eli ei kovin pitkä kävelymatka uimaan. Sama tilanne on Seurasaaressa, jonka edessä vain pieni parkkitila, isompi kauempana, ja kuitenkin liikenne melkoista kun ihmiset kenties tarkistavat löytyisikö lähipaikka sittenkin. Kyllähän kävelemään tulevat jaksaisivat muutama sata metriä kävellä... Tosin kävelykatu ex-museon suuntaan aiheuttaisi u-käännöksen tekijöitä sillan edustalle, ainakin jos liikennemerkein ei asiasta selvästi kerrottaisi.

. suvituuli

Helsingissä ei tarvita edes kesäaikaan tälläisiä autoliikenteeltä rauhoitettuja "pizzoja", koska tänne mahtuvat sekä autot että kävelijät, pyöräilijät, lastenvaunut ja koirat.

"Esimerkiksi Hakaniemessä en juurikaan näe mieltä ylläpitää autoilua kesäaikaan Ympyrätalon ja ranta-alueen välissä."

Siinähän et näe.

Jotenkin sitä, ettet näe - sokeuttasi - korostaa kirjoituksessakin oleva totuus: "Kesäksi kaupunki aika paljolti hiljenee ja myös autoilu vähenee"

Aivan!

Käyttäjän IiroAuterinen kuva
Iiro Auterinen

Meillä on Messeniuksen kadun, Minna Canthin kadun ja Päivärinnan kadun risteyksessä niin paljon tilaa, että osan siitä voisi ottaa piazzaksi vaikka isoilla ruukkupuilla, joiden alla nauttisimme kesäkuppilan tarjoiluista (ravintola Messenius voisi hoitaa tämän).

Matti Jalagin

Helvetin kaakana ainakin näyttää olevan näiden tämän palstan vihreiden kanssa aito keskustelu. Helvetin kaukana.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Kesällä Helsingissä pitäisi järjestää katuajot. F1 ja pari muuta luokkaa tai sellainen erikoisuus kuin F1 + F1 eli veneet ja autot samana viikonloppuna.

Käyttäjän TorstiThtinen kuva
Torsti Tähtinen

Sieltähän ne ulkomailta otettin mallit tasakattoihinkin,kuis sittemmin on käyny.

Martti Laines

Virrin näkemyksiin aiemmin jyrkästi argumentoineena, täytyy sanoa, että ehdotus on asiallinen. Omasta mielestäni juuri Suomen pitkä syys-talvi-kevät -aika tekee kävelykaturakentamisen älyttömäksi. Ymmärrän paremmin koko idean kävelykadusta, mikäli se rajataan kesäaikaan.
Vesalle pointsit kyvystä lukea argumentit ja ehdotuksesta.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Joo, tämä on siis tällainen asia, mitä olen omien ystävieni kanssa pohtinut, joten ajattelin heittää sen tällaiseksi keskustelunavaukseksi. Mielestäni asiaa voisi ihan oikeasti miettiä kesäisen Stadin elävöittämisen kannalta.

Jorma Kassinen

Heinäkuu on hyvä aika tälle kokeilulle.

Valtio voisi myös tukea rahallisesti pop-up ravintoloita koska heinäkuussa Helsingissä on hiljaista ja asiakkaita ei ole.
Autojakaan ei juuri ole joten ei vaikuta liikenteeseen.

Pop-up yrittäjät taitavat olla kesäisin kesätapahtumissa ja festareilla.
Mutta nuorille voitaisiin maksaa starttirahaa pop-uppien perustamiseen.

Ihmisillä ei myöskään ole varaa syödä ulkona joten ehkä ALV:tä ja työn sivukuluja pitäisi pienentää.

Eikun hei minkä takia tätä nyt oltiinkaan tekemässä?

Käyttäjän JussiHeinmies kuva
Jussi Heinämies

Tämän tyyppinen kesäinen kävelykatu/tapahtuma-alue sopisi erityisen hyvin Ympyrätalon ja Tokoinrannan väliselle Eläintarhantien jaksolle. Syntyisi uudenlaista kesäkaupunkia elävöittämään yhtä hyvin asukkaiden kuin matkailijoiden kaupunkia. Ainakin torimyyntiä, kirpputoria,taide-esittelyä, tavaranvaihtoa, käsityötapahtumaa tai pienimuotoista ulkoilmateatteria voisi tulla kyseeseen.

Toimituksen poiminnat