Vesa Virri Uskaltaa uskaltaa

Voiko maa elää ilman hallitusta?

Totta kai voi. Tästähän on esimerkkinä Belgia, joka on jo yli vuoden ollut ilman hallitusta. Mitään hyvää tämä ei kuitenkaan lupaa.

Huonokin hallitus on parempi kuin ei hallitusta ollenkaan. Suomi elää nyt vakavassa taloudellisessa tilanteessa ja maa tarvitsee toimintakykyisen hallituksen, joka pystyy myös tekemään niitä ikäviä mutta välttämättömiä päätöksiä. Mikäli pattitilanne jatkuu, eikä mitään tehdä, niin voi käydä niin, ettei Perussuomalaistenkaan tarvitse kohta enää huolehtia Euroopan kriisimaiden tukemisesta, kun me olemme heidän joukossaan.

Kuuden puolueen hallitusneuvottelut kaatuivat naurettavan pieniin asioihin. Sopu oli kaikkien mukaan todella lähellä. Verotuksessa olisi ainakin Osmo Soininvaaran mukaan päädytty tuloeroja tasoittavampaan politiikkaan, mutta ilmeisesti demarit yliarvioivat omat mahdollisuutensa, kun halusivat kiristää vieteriä äärimmilleen. On todella vaikea ymmärtää, että eduskunnan kaksi suurinta puoluetta eivät päässeet yhteisymmärrykseen arvonlisänveron yhden prosentin nostosta, kun kyseessä on maan tulevaisuus. Tällainen arvoton peli ei mitenkään lisää kansalaisten uskoa politiikkaan.

Viikonloppuna elämme joka tapauksessa mielenkiintoisia aikoja. Reaalisia hallitusvaihtoehtoja on mielestäni neljä:

1)      Paluu kuuden puolueen neuvotteluihin eli että sekä Kokoomus kuin vasemmistopuolueetkin ottavat viikonlopun aikana lusikan kauniiseen käteen. Tämä olisi helpoin vaihtoehto, sillä neuvotteluissa ratkaisu oli jo niin lähellä. Ongelmana on lähinnä luottamuspula Kokoomuksen ja demareiden välillä. Onko se kohtalokas, sen näemme muutamien päivien sisällä.

2)      Vasemmistopuolueiden korvaaminen Keskustalla, missä ongelmia on oikeastaan kaksi: Ensinnäkin enemmistö olisi hyvin niukka – vain 105 paikkaa. Toiseksi on vaikea nähdä vihreiden lähtevän mukaan uudestaan porvarihallitukseen, kun edellisellä kerralla tuli vaaleissa niin pahasti takkiin.

3)      Hallitustunnustelijan vaihtaminen. Käytännössä vaihtoehtona olisi ilmeisesti Urpilainen. Jos Eurooppa-politiikasta päästään sopuun, niin voitaisiin muodostaa vasemmistopuolueiden, perussuomalaisten, RKP:n ja KD:n hallitus, jolla olisi 111 paikkaa. Toisena vaihtoehtona on perussuomalaisten korvaaminen Keskustalla ja vihreillä, jolloin paikkamäärä olisi 117. Ongelmana on ohjelmakysymyksen lisäksi suurimman puolueen eli Kokoomuksen jättäminen oppositioon, mitä ei ole nähty vuosikymmeniin.

4)      Uudet vaalit. Eihän näitä ole järjestettykään kesken vaalikauden vuoden 1975 jälkeen, joten sinänsähän sekin olisi mielenkiintoinen kokemus. Eri asia sitten on se, ketä se hyödyttää.

Lähtisin siis siitä, että Kokoomus ei sovi samaan hallitukseen Persujen kanssa, eivätkä myöskään Vihreät. Muuten kaikki liittyy poliittisesta tahdosta. Katainen on todistanut osaavansa olla hallitusneuvotteluissa varsinainen akrobaatti, joten saa nähdä riittääkö se vielä yhteen taivutukseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jukkaheinonen kuva
Jukka P. Heinonen

Virkamishallitus poliittisen hallituksen sijaan!?

Nimityksista paattakoot kansan eduskuntaan juuri sinne valitsemat kansanedustajat tehtavaan tarvittavan patevyyden, ei puoluekirjan perusteella. Valinnassa noudatettakoon samaa kaavaa kuin muutenkin yksityisten yritysten tehtaviin valitaan niiden suorittajia. Valtion ja kuntien tehtavien valintakaavaa alkoon noudatettako, silla perusteet ovat hamaria, joissa patevyys ei ole ensimmaisena kriteerina.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Virkamieshallitus on tietysti teoriassa mahdollinen, mutta pitäisin nykytilanteessa sellaisen luomista aika epätodennäköisenä; onhan edellisestä virkamieshallituksesta jo 35 vuotta aikaa. Tällöinkin ne olivat aika lyhytikäisiä.
Muutenkin virkamieshallitukset kuuluivat siihen aikaan, jolloin pääministerin nimitti presidentti. Kekkonen toki käytti virkamieshallitusta useampaan kertaan, kun hallitusta ei muuten saatu kasaan, mutta nykyään kun pääministeri valitaan eduskunnassa, niin pitäisin uusia vaaleja todennäköisempänä, mikäli puolueet eivät pääse sopuun pääministeristä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Virrillä oli neljä ehdotusta ja sinulla viides. Nyt taitaa puuttua enää yksi, ja se tulee tässä: sotilasjuntta.

Käyttäjän jukkaheinonen kuva
Jukka P. Heinonen

Kannatan. Paastaisiin eroon punikkipaattajista ja sivareista.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Joo, eli otetaan käyttöön ns. libyalainen demokratia...

Toimituksen poiminnat