Vesa Virri Uskaltaa uskaltaa

Heikkokin hallitus on parempi kuin ei hallitusta ollenkaan

Jokunen viikko sitten pohdiskelin, että tärkeintä olisi nyt saada maahan hallitus. Suomi on vaativien päätösten edessä ja nyt tarvitaan niitä vastuunkantajia. Hallitus on poikkeuksellisen laaja, sillä viimeksi näin monta puoluetta on ollut mukana sota-aikana. Pohdiskelen tässä hieman uuden hallituksen asemaa, toimintamahdollisuuksia ja hallitusohjelmaa.

Hyvä puoli hallituksessa on se, että sen takana on riittävä määrä kansanedustajia eli tässä tapauksessa 126 eli esimerkiksi Vasemmistoliiton hajoaminen jossain kysymyksessä ei vielä hajottaisi hallitusta. Ongelmana on sitten tietenkin se, että kompromisseja joudutaan tekemään ja vääntö voi olla ns. hurjaa. Paljon riippuu myös siitä, pystytäänkö tarvittaessa ajattelemaan yhteistä ja isänmaan etua poliittisten irtopisteiden keruun sijaan. Aika näyttää.

Itse ohjelmaa tarkastellessa hyvää on tietenkin perusturvan nosto sadalla eurolla, millä tuetaan kaikkein köyhimpien asemaa. Myös opintotuen siirto indeksiin oli hieno asia, vaikka olisinkin toivonut, että se toteutetaan jo aiemmin kuin vuonna 2014.

Sen sijaan veropolitiikassa olisin kaivannut rohkeampiakin linjauksia, mutta pitkälti pääpuolueiden Kokoomuksen ja demareiden keskinäisen kissanhännänvedon vuoksi niitä ei tullut. Mielestäni arvonlisäveron nosto olisi ollut parempi vaihtoehto kuin valmisteverojen nostaminen, sillä edellinen olisi kohdellut kaikkia tasapuolisesti, kun taas jälkimmäinen saattaa iskeä kaikkein koviten juuri pienituloisiin.

Pääomatuloverojen muuttaminen edes hieman progressiivisemmaksi oli myöskin hyvä juttu, joskin olisin toivonut vieläkin kovempaa progressiota todella suurille pääomatuloille. Alkoholin ja tupakan verotuksen kiristäminen on hallitukselle tietenkin helppo päätös, vaikka itse en oikein usko sen enempää sen tulo- kuin terveysvaikutuksiinkaan: Kulutusta sillä tuskin saadaan laskemaan, sillä sen seurauksena yhä suurempia määriä aletaan tuoda rajan takaa, jolloin myös verotulotkin pysyvät käytännössä ennallaan: mutta ehkä näiden verojen tarkoitus onkin subventoida Viking Linen ja muiden laivayhtiöiden toimintaa?

Kerrassaan erinomaisena asiana pidän kuntauudistusta, johon nyt on aivan oikeasti reaalinen mahdollisuus, kun Keskusta on oppositiossa. Toivottavasti ministeri Virkkunen onnistuu tässä paremmin kuin opetussuunnitelmauudistuksessaan.

Huolestuttavaa on sen sijaan opetusministeriölle määrätyt säästötavoitteet: aina kun jossain maassa ruvetaan säästämään koulutuksesta, se ei yleensä lupaa hyvää. Ei käy kateeksi uutta opetusministeri Gustafssonia. Toivottavasti suomalaisen opetuksen laadusta pidetään kuitenkin kiinni.

Sukupuolineutraali avioliitto ei kristillisdemokraattien vaatimuksesta ohjelmaan tullut, mutta eiköhän se saada ihan lakialoitteena ajettua läpi, sillä käsittääkseni sitä kannattavat kristillisdemokraatteja ja perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikkien eduskuntapuolueiden enemmistö.

Ja sitten istuvan hallituksen kokoonpanoon:

Kokoomuksen ministerilista vaikuttaa pääosin ihan asialliselta. Tosin olisin mieluusti nähnyt Jan Vapaavuoren kuntaministerinä, sillä mielestäni hän onnistui edellisessä hallituksessa mainiosti vastustamalla mm. hypermarketteja sekä Keskustalaista kaavoituspolitiikkaa. Entisen hallituksen opetusministerinä flopanneen Henna Virkkusen valintaa tälle paikalle ihmettelen: Syynä on ilmeisesti se, että Kokoomuksen ministeriryhmään tarvittiin toinenkin nainen. No, ihmiselle pitää toki aina antaa uusi mahdollisuus, joten toivotaan, että Virkkunen onnistuu tällä kertaa paremmin.

Demarien ministerit ovat pääosin ihan tuttuja nimiä, enkä lähde ketään tuomitsemaan ennakolta, sillä annan kaikille mahdollisuuden mihin kykenevät. Ainoa vieras nimi oli Krista Kiuru, mutta koska hän nettisivujen mukaan on vuonna -74 syntynyt länsisuomalainen valtiotieteilijä, opettaja ja kirkkovaltuutettu, joten ei kai hän missään nimessä ihan toivoton voi olla..! ;)

RKP ehti myös jo valita ministerinsä. Suoraan sanoen olisin toivonut, että RKP vihdoin 30 vuoden jälkeen olisi jätetty oppositioon, mutta kun kerran Soini viimeiseen asti kieltäytyi vastuun kantamisesta, niin ei kai tähän maahan oikein ollut mahdollista saada tukevaa enemmistöhallitusta ilman RKP:ta. Sinänsä Stefan Wallinia puolustusministerinä en pidä suurempana ongelmana, sillä hänellä on ihan asiallisiakin mielipiteitä. Ja pienenä voittona voi pitää, ettei RKP sentään nimennyt Astrid Thorsia oikeusministeriksi, sillä hän jos kuka olisi ministerinä varmaan edelleen nostanut Perussuomalaisten kannatusta.

Vasemmistoliitto sai liikenne- ja kulttuuriministerin salkut, mikä ei kai ole isompi ongelma. Varma ministeri on puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ja toinen ilmeisesti kainuulainen Merja Kyllönen.

Hallituksen ongelmallisin ministeri on varmaan sisäministeriksi valittu Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen, jonka vastuulle on annettu myös kirkkoasiat. Räsänen on siis esimerkiksi maahanmuuttoasioissa merkittävin suomalainen poliitikko yhdessä perussuomalaisen hallintovaliokunnan puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kanssa. Taivas varjele, mitä sieltä tulee!?

Toivottavasti kirkkoasioissa Päivi Räsänen sentään osaa vaihteeksi pitää suunsa supussa, sillä muuten voi käydä niin, että neljän vuoden jälkeen evankelis-luterilaisen kirkon jäseninä ovat enää vanhoillislestadiolaisten vanhoillinen siipi sekä Päivi Räsänen.

Vihreiden salkut olivat kuitenkin mielestäni onnistuneita: Ennakkoehtoina oli lähdetty siitä, että meidän pitää saada kaksi salkkua, joista toisen tulee olla ympäristöministeri. Tämä saatiin ja toinenkin salkku vaikuttaa sangen mielenkiintoiselta, kun siihen on yhdistetty kehitysyhteistyö ja valtionyhtiöiden ohjaus. Ympäristöasioissa riittääkin paljon korjaamista Paula Lehtomäen ja Sirkka-Liisa Anttilan ekoterrorismin jälkeen.

Kenelle sitten Vihreiden salkut? Ville Niinistö puolueen puheenjohtajana on tietenkin itsestään selvä valinta. Toiseksi ministeriksi olisi paljon päteviä tyyppejä, joista itse voisin valita ainakin Anni Sinnemäen, Heidi Hautalan tai Oras Tynkkysen. Mutta antaa eduskuntaryhmän ja valtuuskunnan yhteiskokouksen maanantaina päättää. Itsehän olen ollut jo viikon verran puoluevaltuuskunnan jäsen evp. :)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Torbjörn Liimatainen

Ympäristöministerin pesti vihreille on toki tragedia Suomelle. Kokoomuksen olisi pitänyt ottaa se itselleen. Bensan hinta nousee ja ties mitä vihreät keksivät, että maalla asumisen kustannukset nousevat vielä lisää. Kaupungissa elämisen kustannukset nousevat toki myös. "Vihreitä veroja" voi keksiä loputtomasti.

Hallitusohjelma revitään parin viikon sisällä, kun Kreikkaa tuetaan ilman vakuuksien saamista. Saksa on ottanut jo löysemmän kannan, Suomi seuraa perässä.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Bensaveron nosto oli kyllä mielestäni lähinnä demarien aikaansaannos: He kun viimeiseen asti vastustivat yleisen arvonlisäveron nostoa, joten ko. verorahat piti saada muualta. Itse olisin pitänyt ALVin nostoa järkevämpänä.

Enkä usko, että Vihreät ajavat kaupungissa elämisen kustannusten nousua, sillä sehän on sitä kaikkein ekologisempaa asumista.

Ja Kreikan tukemista Vihreät tuskin voivat yksin päättää, sillä se on koko hallituksen päätös. Mutta kuten totesin, nyt kysytäänkin, onko halua toimia koko maan parhaksi vai kerätä vain poliittisia irtopisteitä. Eiköhän se pian selviä..

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

No, siis ALVin korottamisen etu olisi ollut se, että se olisi ollut varma tulonlähde ja koskenut kaikkia. Noita valmisteveroja voidaan kiertää: Viina ja tupakka voidaan aina hakea ulkomailta ja auton voi myös käydä tankkaamassa rajan takana.

Kaupungissa asuminen on ekologisempaa mm. siitä syystä, että yleensä asutaan kerrostalossa ja käytetään joukkoliikennettä, kun taas maaseudulla asutaan useammin omassa talossa ja käytetään yksityisautoa.

Ja kun nyt itsekin näemmä olet mukana politiikassa, niin sopisiko toivoa edes a) yksityiskohtien hallintaa ja b) käytöstapoja?

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

Jari-Petrillä on pointti. Se, jos osa kansasta laitetaan kärsimään (vaikkapa sitten kuljetusfirmansa nousseista kuluista), se ennenpitkää kyllä tuntuu kaikkien nahoissa. Ja julkean jopa sanoa, että niin sen kuuluukin olla, koska yhteiskunnassa olisi kyllä jotain huolestuttavan mätää, jos iso osa voisi elää täysin huolettomina ja tietämättöminä toisen ison osan ahdingosta.

Käyttäjän TiuskeaRakki kuva
Eero Nevalainen

Ongelmallisinta RKP:n oikeusministerin salkussa on se, että se on annettu niille vielä kaiken lisäksi nimenomaan sitä varten, että he voivat sitä kautta ajaa juuri omia tavoitteitaan -- jos kuntauudistus toteutuu ja Ahtisaaren paperi saadaan vietyä läpi, RKP on onnistunut taas paaluttamaan yhteiskuntaan yhden kierroksen omia juttujaan läpi, ja niitä puolustetaan sitten kynsin hampain kunnes uusi mahdollisuus taas tarjotaan.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Joo, RKP käyttää kyllä aika härskisti hyväksi esim. omaa enemmistö-vähemmistöasemaansa: Esimerkiksi suomenkielisenemmistöisissä kunnissa RKP ajaa aika tiukastikin ruotsinkielisten oikeuksia. Eihän siinä sinänsä mitään vikaa ole, mutta ei tunnu kovin oikealta, että samaan aikaan monissa niissä kunnissa, joissa RKP on vallassa, suomenkielistä vähemmistöä saatetaan puolestaan kohdella aikas tylystikin.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

En tiedä muodostuuko tästä välttämättä heikkoa hallitusta. Laajapohjaisuus voi osoittautua myös eduksi - riippuu hyvin pitkälti siitä miten kok ja sdp saa yhteystyönsä rullaamaan. Toki vasemmistoliiton sisäiset ongelmat saattavat kaventaa hallituspohjaa pikaisestikin, mutta sekään ei välttämättä ole kovin suuri ongelma.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Voipi olla noinkin. Hallitusta vahvistaa vähän se, että minkään yksittäisen pienemmän puolueen lähtö ei varsinaisesti kaada hallitusta, joten sillä ne eivät kovin vakuuttavasti voi uhkailla.

Mielenkiintoista on mielestäni ollut kyllä se, että em. pienemmät puolueet ovat mielestäni kaikki toimineet hallitusneuvotteluissa kohtuullisen sovittelevasti. Pahimmat riidat ja ongelmat ovat olleet nimenomaan Kokoomuksen ja SDP:n välillä. Tästä voisi tehdä sellaisen varovaisen ennustuksen, että mikäli hallitus jossain vaiheessa kaatuu, niin todennäköisimmin se kaatuu juuri kahden em. puolueen ristiriitoihin.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

Noh... heikossa ja inhotussa hallituksessa on se hyvä puoli, että sitä ei ehkä kauaa ole. Meinaan vaan, että parempi sekin kuin "vahva", mutta silti vihattava hallitus...

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

No, itse veikkaisin, että loppuvuosi kertoo aika paljon hallituksen vahvuudesta. Mikäli se pysyy kasassa ekat puoli vuotta, niin on aivan mahdollista, että se kaikesta huolimatta istuu täydet neljä vuotta.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

Nääh, veikkaan että koko EU sortuu lähimmän neljän vuoden sisällä, tai ainakin Suomi on poikkeustilassa tai jotain.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

No, saa toki aina veikata. Ja jos on varma asiastaan, niin siitähän voi olla ihan hauska esim. lyödä vetoa. Pointtini on ehkä kuitenkin enempikin se, että tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, mutta joitain päätelmiä ja oletuksia voi toki aina tehdä.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

"Pointtini on ehkä kuitenkin enempikin se, että tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa... "
Eikö tuo ole aika itsestäänselvää? Ja miten tuo "pointti" liittyy siihen, että sinulle (kai?) kelpaisi mikä tahansa hallitus, kunhan on joku??

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Onhan se itsestäänselvää. En kyllä varsinaisesti pitänyt tätä hallitusta mitenkään ainoana vaihtoehtona. Mutta tämä oli mielestäni ainoa vaihtoehto, jossa Vihreät - vaalitappion jälkeen - saattoivat olla mukana.

Mun logiikka on vaan se, että toimiakseen maa tarvitsee joka tapauksessa jonkinlaisen hallituksen, ja siinä mielessä huonokin hallitus on parempi vaihtoehto kuin että ei olisi hallitusta ollenkaan.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Seurasin mielenkiinnolla hallitusneuvotteluja. Lopputulos oli se mikä on. Vihreät saavat kaksi ministerin paikkaa ja ehdokkaitahan Audin nahkapenkille on. Niinistö oli itsestään selvä ja ehkäpä jopa toivottavasti toiseksi tulee Hautala. Ainakin ressukka Sinnemäki ei saanut yhtään mitään aikaan. Brax oli puolestaan enemmänkin katastrofi.

Niinistö tekee ministeriön täyttäneiden vihreiden ja stalinistivihreiden kanssa kaikenlaista hölmöyttä, mutta ehkä Suomi kestää sen. Kuitenkin sääli Suomea ja sen veronmaksajia.

Suomi ei siis anna Fortumille lupaa uuden atomivoimalan rakentamiseen. Sen sijaan Suomi ostaa yli yhden atomivoimalan energian Venäjältä. Se rakentaa vähintäin kaksi voimalaa Suomenlahden rannalle.

No mikäpä tässä. Me olemme aina olleet mallioppilaita. Maailmassa on rakenteilla noin 65 atomivoimalaa. Kunhan kaikki maat saavat tietää, että Suomi ei enää tee yhtään uutta niin nekin luopuvat omistaan meidän esimerkin kannustamina. Tämä on hienoa, mutta hieman karvas maku tulee siitä, kun tiedämme, että hiili- ym voimaloiden pienhiukkaspäästöt tappavat tuhansia ihmisiä vuosittain jo nyt.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Itse asiassa Sinnemäki on varsin hyvä poliitikko eikä hän mitenkään epäonnistunut työministerin pestissään. Tätä voit tutkikskella vaikkapa niin, että vertaat miten Suomen ja muiden EU maiden työttömyys kehittyi meneillään olevan laman aikana. Suomessa työttömyys on pysynyt aika hyvin kurissa.

Ja stalinistivihreitä on olemassa lähinnä mielikuvituksessasi. Valtaosa vihreiden poliitikoista ei ollut edes syntynyt silloin kun tuo aate hiipui. Toki katteettomien moitteiden heitteleminen voi olla hauskaa, mutta onko se sitten viisasta tai rehellistä...

Mitä ydinvoimaloihin tulee, niin kommenttisi on oikeastaan silkkaa roskaa. Suomessa on jo nyt annettu lupa rakentaa yhdinvoimaa niin paljon, että kapasiteettimme kasvaa noin 150%. Kuinka paljon sitä kapasiteettia pitäisi lisätä että sinä olisit tyytyväinen? Riittäisikö kolminkertaistaminen vai olisiko tavoite viisinkertaistaa ydinvoimakapasiteettimme? Tätä ei oikein voi pitää minään mallimaan toimintana, ellei sitten ydinvoiman lisärakentamisen mallimaan.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Minustakin Anni Sinnemäki on sangen aliarvostettu työministerinä: Vaikka maa vaipui pahaan taantumaan, niin työttömyys ei ollut lähelläkään 90-luvun alun lukuja. Erityisansio Sinnemäelle vielä siitä, että nuorisotyöttömyys onnistuttiin pitämään aisoissa.

Ja kuten Marko totesikin, niin tuollaiset heitot stalinistivihreistä kuvaavat vaan henkilön omasta sivistymättömyydestä: Vihreiden historia on lähtenyt useista kansalaisliikkeestä ja mukaan on myöhemmin tullut politiikkoja eri puolueista: liberaalit, Kokoomus ja SKDL taitavat olla merkittävimpiä. Suurimmalla osalla vihreistä ei ole mitään muuta poliittista taustaa ja Vihreiden arvot ovat sitä luokkaa, että niillä olisi kyllä varmasti joutunut Stalinin Neuvostoliitossa joko leireille tai suoraan ammuttavaksi.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

"Kerrassaan erinomaisena asiana pidän kuntauudistusta, johon nyt on aivan oikeasti reaalinen mahdollisuus."

Vihreät tulevat ja määräävät että nämä ja nämä kunnat tästä päivästä eteenpäin liitetään yhteen jos ei muuten niin pakolla.

No nyt vihreät ovat sulkemassa monen kunnan kouluja joten kaipa ne kunnatkin voi siinä samalla lopettaa. Eihän niillä kuntalaisten kuulemisilla ja mielipiteillä ole niin väliä.

Muuten kuntauudistus lähti liikkeelle vasta silloin kun kepu tuli hallitukseen. Nyt on esitetty mukava suunnitelma tavoite on kuntien vähentäminen, palvelut no ne menee miten menee, sillä tavoite on vain kuntien lukumäärän alentaminen.

Miten olisi jos tehtäisiin vain yksi kunta niin maailma tulisi kerralla kuntoon?

"Kaupungissa asuminen on ekologisempaa mm. siitä syystä, että yleensä asutaan kerrostalossa ja käytetään joukkoliikennettä, kun taas maaseudulla asutaan useammin omassa talossa ja käytetään yksityisautoa."

Ok muutetaan maaseutu kaupungeiksi niin taas olisi hommat kunnossa.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Vihreät tuskin määräävät kuntauudistusta, sillä eiköhän asian valmistelu jää tulevan kuntaministerin vastuulle.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kuntia on Suomessa aivan liikaa ja niiden määrää vähentämällä voidaan samalla myös järkiperäistää monia toimintoja. Tämä samalla karsii turhaa byrokratiaa ja päällekkäisyyksiä, mikä tuo myös säästöjä, kun meidän tulee oikeasti varautua väestön ikääntymisen mukanaan tuomiin ongelmiin.

Voisitko kertoa jollain esimerkillä, missä Vihreät ovat olleet lakkauttamassa kouluja? Itse en ole tällaisesta kuullut ja ainakin Helsingissä Vihreät ovat puolustaneet lähikouluja varsinkin alakouluikäisille.

Viimeinen kommentti oli ilmeisesti tarkoitettu sarkasmiksi. Ei minulla sinänsä mitään maalla asumista vastaan ole, mutta ei myöskään kannata väittää, että se olisi mitenkään järin ekologinen vaihtoehto.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Voisitko täsmentää: "nyt tarvitaan niitä vastuunkantajia. "

Mistä pitää kantaa "vastuu"? Kreikan tlaoudesta ja sen virheiden tukemisesta, vai virheellisistä kotimaisita päätöksistä?

Kyllä se nyt on niin, että jos Virheet istuvat hallituksessa, joka - niin kuin Katainen on luvannut - tuhoaa de facto kuntalaisten itsehallinnon, niin kyllä siitä Virheet ihan itse ovat vastuussa.

Tosiasia on, että yksikään sotien jälkeen tehty kuntaliitos ei ole tuonut aiottuja säästöjä tai muita etuja. Sen sijaan kaikki liitokset ovat johtaneet demokratian kaventumiseen ja byrokratian lisääntymiseen. On jännää, lainatakseni Routalempeä, huomata, että Virheille kansanvalta on vain tyhjä sana.

Marca Felixa

Virri, olet kovin nopea tuomitsemaan muiden kommentit esimerkiksi sivistymättömyydeksi. Jospa ottaisit selvää, mihin mitkäkin heitot liittyvät, ennen kuin suoralta kädeltä osoitat oman tietämättömyytesi?

Viherstalinismi -ilmaisulla on useampikin juuri. Yksi niistä liittyy tämäntyyppisiin kytköksiin: http://octavius1.wordpress.com/2008/04/03/demla-oi... Stalinistisen Demlan ja samaan aikaan vihreiden jäseniä ovat ainakin Paavo Nikula, sananvapauden vastustaja Tuija Brax ja ilmeisesti myös Johanna Suurpää (?).

Toinen juuri liittyy vihreiden suureen hinkuun muuttaa maamme totalitaristiseksi kyttäysvaltioksi. Tästähän saatiin taas näyttöä: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/113261-valtio-tutk...

Kolmas juuri: http://www.tiede.fi/keskustelut/historia-kulttuuri...

Toimituksen poiminnat