Vesa Virri Uskaltaa uskaltaa

Miksi Itä-Afrikan hätä ei kosketa?

Uutisissa on jo pidempään kerrottu, että Itä-Afrikassa kärsitään laajasta kuivuudesta, joka on johtanut suoranaiseen nälänhätään Somaliassa, Etiopiassa, Keniassa ja Djiboutissa. Puhutaan sadoista tuhansista nälkään kuolevista. Kuitenkin on jo pidempään tuntunut siltä, että uutisointi on ollut aika vaatimatonta, eikä nälänhätä ole oikein koskettanut meitä. Mistä tämä johtuu?

Jos verrataan vaikka Kaakkois-Aasian tsunamiin, Haitin maanjäristykseen tai muihin vastaaviin äkillisiin luonnonkatastrofeihin, niin uutisointi nälänhädästä on ollut sangen vaatimatonta. Samalla avustussummatkin ovat olleet huomattavasti pienempiä. Vielä 1980-luvulla kun Etiopiassa oli laaja nälänhätä, niin Bob Geldof ja kumppanit järjestivät suuria Live Aid –konsertteja: Useimmille lienee jäänyt mieleen kappale ”Do They Know It’s Christmas”, jota olivat levyttämässä monet tunnetut artisti ja jolla kerättiin rahaa nälänhädän uhreilla. Mitään vastaavanlaista toimintaa ei ole nyt julkisuudessa näkynyt.

Toisin kuin Tsunami tai maanjäristys, nälänhätä ei nykypäivänä ole jotenkin yhtä mediaseksikäs, sillä ensinnäkään kriisi ei asioista perillä oleville ole tullut mitenkään yllättäen. Toiseksi nälänhätä on myös kestoltaan huomattavasti pidempiaikaisempi ja vasta siinä vaiheessa kun uutisissa näytetään tosikuvia nälkää näkevistä, niin ollaan valmiita toimimaan, vaikka olisi pitänyt toimia jo paljon aikaisemmin.

Oma merkityksensä on toki ajankohdallakin. Uutisia ovat tänä vuonna hallinneet aivan toiset asiat: Euroopan talouskriisi, arabimaiden vallankumoukset sekä Japanin tsunami seurauksineen ovat huomattavasti enemmän tilaa mediassa.

Oma vaikutuksensa on varmasti myös sillä, että uutiset muutenkaan Itä-Afrikasta eivät ole olleet muutenkaan järin maireita: Laivoja valtaavat Somalian merirosvot sekä suurta osaa maasta hallitsevat kovan linjan islamistit eivät ole juuri sympatioita länsimaissa herättäneet. Edellä mainitusta syystä monet varmaan ihan aidosti epäilevät avun perillemenoa, eikä tämä epäily varmasti aivan perusteeton olekaan.

Kaiken lisäksi tuntuu myös siltä, että esimerkiksi Suomessa arvot ovat aivan oikeasti koventuneet, ja yhä useammat tuntuvat olevan sitä mieltä, että ennen kuin voidaan auttaa muuta maailmaa, niin meidän tulee ensin huolehtia omista köyhistämme. Rehellisyyden nimissä täytyy tosin todeta, että vaikka Suomessa onkin köyhiä, joilla on varmasti vaikeaa, niin kansakuntana olemme kuitenkin useimpiin muihin ja erityisesti Itä-Afrikan maihin verrattuna todella hyväosaisia.

Nälänhädän keskeisinä syinä ovat tietenkin pidempään jatkunut kuivuus sekä Somaliassa erityisesti kaikenlaisen järjestäytyneen yhteiskunnan puute, mutta emme me länsimaat myöskään aivan syyttömiä ole: Pääosin teollisuudenmaiden aiheuttama ilmaston lämpeneminen tulee yhä enemmän lisäämään kuivuutta ja nälänhätiä kehittyvissä maissa yleensä ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa aivan erityisesti.

Lisäksi ruuan hinnan nousu on ollut vahvasti edesauttamassa nälänhätää: Osasyynä nälänhätään on ollut nimenomaan ruualla keinottelu länsimaissa, mikä on ollut nostamassa ruuan hintaa. Keinottelu ruuan hinnalla on siis tässä tapauksessa ollut siis todellista peliä ihmisten elämällä.

Kaikkein surkeinta asiassa on kuitenkin se, että Itä-Afrikan kuivuuden ajautuminen nälänhädäksi olisi voitu pontevilla toimilla estää: Huono sato oli tiedossa jo hyvissä ajoin ja mikäli olisi toimittu ajoissa, niin kriisi olisi voitu hoitaa paljon halvemmalla, tehokkaammin ja ilman valtavaa määrää kuolonuhreja. Valitettavasti vasta kun länsimaisissa uutisissa alkaa näkyä nälkäänäkeviä lapsia ja heidän äitejään, täällä herätään toimimaan, vaikka toiminnan ajan olisi pitänyt olla jo paljon aiemmin.

Joka tapauksessa olen varma, että joskus 2100-luvulla ihmetellään, kun maailmassa oli vielä 2000-luvulla nälänhätiä aivan samaan tapaan kuin me tänä päivänä ihmetellään 1600-luvun noitavainoja Euroopassa, 1800-luvun orjuutta Yhdysvalloissa tai 1900-luvun armenialaisten, juutalaisten ja Ruandan tutsien kansanmurhia. Miksi annoimme niiden tapahtua?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (126 kommenttia)

Torbjörn Liimatainen

Olisi kannattanut lisätä ruuan hinnan analyysiin myös se vihreiden ajama joukkomurhaaminen eli biopolttoaineet.

Libyassa kansaa piti toki "suojella", koska siellä oli öljyä.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Biopolttoaineissa on toki omat haasteensa, mikäli niitä tuotetaan ruuantuotannon kustannuksella. Em. ongelmia on lähinnä syntynyt, kun joissain maissa on siirrytty ruuantuotannosta biopolttoaineiden tuottamiseen, jolloin oma ruuantuotanto on vähentynyt.

Itä-Afrikassa näin ei ole kuitenkaan tehty, vaan syynä on nimenomaan jatkuva kuivuus. Ruuan hintaan viljelyllä on toki voinut olla vaikutusta, mutta ruualla keinotteluun verrattuna kyllä aika marginaalinen. Eli minun on vaikea ymmärtää logiikkaasi, mikäli pidät biopolttoaineita ensisijaisena syynä Itä-Afrikan hätään.

Sinänsä mikäli biopolttoaineita tuotetaan oikein, niin se on useimmiten sekä ympäristölle että maanviljelijöille itselleen hyvinkin rationaalinen ratkaisu.

Mutta mikäli kerran pidät biopolttoaineita niin pahana, että vertaat niitä kansanmurhaan, niin olisi mielenkiintoista kuulla, mitä itse tarjoaisit niille vaihtoehtona: Haluatko kenties siirtyä polttoaineista takaisin häkäpönttöihin vai muuten vain takaisin sadan vuoden takaisiin energiaratkaisuihin?

Hannu Rytilä

Jokainen tankillinen biopolttoainetta ovat pois köyhien suista. Ehkä tämä onkin illuminatin suunnitelma. Biopolttoainetta voitaisiin valmistaa myös syötäväksi kelpaamattomista puusta ja turpeesta, mutta jostain syystä niin ei tehdä. Suomessa riittäisi kyllä energiaa.

Torbjörn Liimatainen

"Haluatko kenties siirtyä polttoaineista takaisin häkäpönttöihin vai muuten vain takaisin sadan vuoden takaisiin energiaratkaisuihin?"

Yleisesti energiaratkaisuissa on toki käytettävä uusinta teknologiaa eli ydinvoimaa. Biopolttoaineet on vihreiden anekauppaa. Ehkä joku brasililainen sokeriruoko on jossain määrin järkevää. Öljyllä on mentävä niin kauan kuin nanoteknologia mahdollistaa sähköautot.

Mika Lehtinen

Olemme hyvin kaukana omavaraisuudesta ravinnon suhteen, tai minkään muunkaan.

Hannu Rytilä

2100-luvulla muistellaan, kuinka ihmiskunta antoi lukumääränsä kasvaa eksponentiaalisesti ja kuinka sitten tapahtui romahdus. Maapallon väestömäärä asettui sitten luontaiseen 2 miljardin määrään.

Pitäisikö elinkelvotonta populaatiota ylläpitää loputtomiin ulkopuolelta? Pitäisikö ruuan lisäksi viedä ehkäisyvälineitä?

Tämä kommentti on teoreettinen olematta kenenkään yksilön puolesta tai vastaan. Nyt tapahtuu isoja asioita ja ihmiset kyllä aistivat sen. Siksi Somalia jää ilman.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Nälänhätä on paitsi äärimmisen julma niin myös tehoton tapa hillitä globaalia väestönkasvua. Käytännössä nälänhädän seurauksena iso osa väestöä pakenee ulkomaille, joten käytännössä väestö lisääntyy. Länsimaissahan väestö puolestaan vähenee elintason kasvun myötä.

Kehitysmaissa tehokkain tapa väestönkasvun hillitsemiseksi lienee nostaa yleensäkin ja aivan erityisesti naisten koulutustasoa. Mikäli koulutustaso nousee, niin ihmiset haluavat vähemmän lapsia, jolloin väestönkasvu hidastuu.

Hannu Rytilä

Somaliassa (Keniassa) on liikaa väestöä maan kantokykyyn nähden. Nyt siellä alkaa joukkokuolemat. Ei voi mitään. Koulutus ei enää auta koska maa ei elätä.

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

http://www.ezega.com/News/NewsDetails.aspx?Page=ne...

Khat on pääasiallinen vientituote ja valuutantuoja Etiopialle, sitä kannattaa viljellä ruoan sijaan.
Edellisestä suuresta nälänhädästä on reilut 25 vuotta, sen jälkeen on väestö kaksinkertaistunut.

Jukka Poikela

#22:09 Vesa Virri
*
*
Hyvin näkyy apu toimivan. Kysymys kuuluu:Paljonko on paljon?

Somalian väestö 1990 6,5 miljoonaa, 2010 9,1 miljoonaa, kasvua 40%.
Eritrean väestö 1990 3,1 miljoonaa, 2010 5 miljoonaa, kasvua 60%
Etiopian väestö 1990 48 miljoonaa, 2010 82 miljoonaa, kasvua 70%.

Ihan uteliaisuudesta kysyisin, että miten ajattelit somalialaisia islaminuskoisia naisia kouluttaa?

Petteri Sahlsten

Historian opettajan mielestä naisten koulutus on Somalian ongelmien ydin. Mikäkähän mahtaa olla suvaitseva ratkaisu tähän naisten koulutus ongelmaan nimenomaan Somaliassa? Siellä, kun sattuu olemaan Al-Shahaab niminen erityisesti naisten oikeuksista kiinni pitävä järjestö hallinnoimassa. Tiedän, tiedän kaikki kulttuurit ovat samanarvoisia ja mitä me olemme tuomitsemaan, jne, jne. Mutta kerroppa toki miten ne naiset koulutetaan, kun koulua käyvät tytöt tapetaan rauhanuskonnon harrastajien toimesta? Tiedän, että rauhanuskonnon edustajat menevät oikeuksineen vihreiden ideologiassa aina naisten oikeuksien edelle, mutta voisit nyt ainakin edes yrittää vastata. Miten naiset koulutetaan niin pitkään kun rauhanuskonnon siipi siellä on toiminnassa? Opetetaanko ensin näille merkkareille suvaitsevaisuutta?

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

PS: Mitenkäs olisit jos vaivautuisit lukemaan, mitä minä kirjoitan, ennen kuin kommentoit? Puhuin kehitysmaiden väestönkasvun hillitsemisestä yleensä, Somalian tässä vetivät mukaan ihan muut.

On tietenkin itsestäänselvää, ettei tämä skenario toimi, ennen kuin Somaliaan saadaan jonkinlainen rauha ja järjestäytynyt hallinto. Sen tajuaa jo gerbiilin älykkyysosamäärällä.

Ja lapsellisen lässytyksen kaikkien kulttuurien tasa-arvoisuudesta voit jättää ihan toisille foorumeille. En ole koskaan ollut sitä mieltä, että kaikki kulttuuriin liittyvät piirteet ovat puolustamisen arvoisia.

Käyttäjän Kira kuva
Kira Arn

Etiopiassa laki säätää homoseksuaalisesta kanssakäymisestä vankeusrangaistuksen.

Keniassa homoseksuaalisuus on laitonta ja saattaa johtaa 14 vuoden vankeuteen. Jos "törkeän tekomuodon tunnusmerkistö" täyttyy, rangaistus on 21 vuotta. Myös homoseksuaalisen kanssakäymisen yritys on kriminalisoitu ja voi johtaa 7 vuoden vankeuteen.

Djiboutissa laki kieltää homoseksuaalisuuden.

Somaliassa somalian rikoslaki määrää homoseksuaalisuudesta vankeutta kolmesta kuukaudesta kolmeen vuoteen. Toisinaan saatetaan soveltaa islamin opetuksiin pohjautuvaa šaria-lakia, joka säätää homoseksuaalisesta kanssakäymisestä kuolemanrangaistuksen.

Miksikähän ei kosketa. En anna centtiäkään. Kehitysapu pitää sitoa ihmisoikeuksiin!

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Totta sinänsä. Itse asiassa koko Afrikassa seksuaalivähemmistöjen asema on todella huono.

Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei siitä nyt niin hirveän kauaa ole, kun tilanne oli samanlainen meilläkin: 40 vuotta sitten homoseksuaalisuus lakkasi olemasta Suomessa rikos, psykologisena sairautena se säilyi aina 1980-luvulle asti.

Jukka Johansson

Mikä mahtoi olla pointtisi? En nyt tähän oikeastaan osaa muuta sanoa kuin sen, että lait ovat ihmisten tekemiä ja ihmiset ovat keskimäärin tyhmiä.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Pointtini oli siis se, että on sitä suvaitsemattomuutta ollut ihan täällä meilläkin päin. Ja vaikka Afrikka vaikuttaa seksuaalivähemmistöjen kannalta aika synkältä, niin on toivoa, että muutosta sielläkin tulee vielä joskus tulevaisuudessa tapahtumaan.

Käyttäjän Kira kuva
Kira Arn

40-vuotta sitten minun isi oli 10-vuotias, joten se mikä on kenellekkin "hirveän kauan" on varsin suhteellista.

Riku Kiuttu

Vois julistaa tommosen homostelun laittomaksi uudestaan.

Käyttäjän Kira kuva
Kira Arn

Millä perusteella, koska susta tuntuu siltä vai:-O

Lisäksi joutuisit vaihtamaan kansan.-) Siinä sulle hommaa riittääkin:-D

Timo Jäntti

Kyllä ne homotkin siellä nälkää näkee, vaikkakin kaapissa.

Matias Gerlich

Vaikka tunnen joskus pelottavaa kyynisyyttä suhteessa kaukaisten maiden ongelmaa olen sen verran jo vanhentunut että minun on ajateltava viimeistään nyt lasteni tulevaisuutta. Ehkä juuri siksi olen omalla vaatimattomalla panoksellani osallinut säännöllisesti Unicefin kuukausilahjoittajaksi. En ole ollenkaan varma onko noista perin mitättömistä lahjoituksista kovinkaan paljon apua mutta pakko minun on edes yrittää uskoa että viime kädessä niistä olisi edes jollekin tytölle ja pojalle kaukaisissa maissa apua.

Sitäpaitsi olen aivan oikeasti myös sitä mieltä että mm. itäafrikkalaiset ovat minun lähimmäisiäni. En ala ketään vaatimaan lahjoittajaksi ryhtymiseen. Jokaisen on tehtävä henkilökohtaisesti näissä asioissa omat valintansa vapaaehtoisesti.

Teppo Nygren

Monissa afrikan maissa seuraa homoilusta kuolema ilman kuolemanrangaistustakin. On monia asioita, jotka on liitetty uskonnolliseen yhteyteen, mutta niillä on kuitenkin muutakin merkitystä. Uskonnollisuuteen perustuu näiden asioiden valvonta, ettei syntyisi mitään epidemioita. Täällä pohjolassa ei ymmärretä ympärileikkauksestakaan muuta kuin sen uskonnollinen merkitys, vaikka tosiasiassa sillä on suuri merkitys tautien leviämisessä. Ympärileikatun AIDSiin ja muihin kohtalokkaisiin sukupuolitauteihin sairastumisriski on huomattavasti pienempi kuin ympärileikkaamattoman. Uskonnollinen kuri enneltaehkäisee myös orpojen syntymistä. Eikö sadattuhannet tai jopa miljoonat AIDS-orvot ole suurempi huolenaihe, kuin minne saa panna mitäkin.
Entäpä Amazonin alueen luonnonkansojen suhtautuminen seksuaalisuuteen ja seksuaalivähemmistöihin (Heterot vähemmistöä. Tiettävästi ei ole homoja).
Elämä perhekeskeistä ja täysin rituaaleihin sidottua. Ei seksisairauksia eikä pahemmin muitakaan länsimaiseen sivistykseen kuuluvia jokapäiväisiä asioita. Miten länsimainen seksuaalisivistys vaikuttaisi luonnonkansojen tulevaisuuteen? Voisiko käydä kuten muinaisille intiaanikansoille?
Amazonin luonnonkansoihin voisikin liittää hyvin lauseen "Tu es belle lorsque les vices de la civilisation ne sont pas pénetreé ici" (Alexander Dumas nuorempi 08.07.1876).

Heikki Kunttu

Vielä vähemmälle huomiolle ovat jääneet Eestin nälkää näkevät lapset.

Älä anna nälkäiselle kalaa vaan onki, niin ruokit hänet loppuelämäksesi, sanoi joku kiinalainen tuhansia vuosia sitten. Somalit tuskin onkimaan opettelevat mutta jos annettaisiin nopeita kevyesti panssaroituja pikaveneitä aloitteleville pikku piraateille. Huoltolaiva Pohjanmaa Somalian rannikoilla jo kävikin, täytetään se halal-lihalla ja Launeen vichyllä ja lähetetään Somaliaan.

Käyttäjän AnnaA kuva
Anna Ahola

"Vielä vähemmälle huomiolle ovat jääneet Eestin nälkää näkevät lapset."

Niin, tai Suomen leipäjonoissa seisojat.

Helppohan se on maailmaa pelastaa, kun oma vatsa on täynnä - vielä helpompaa, kun sitä maailman pelastusta voi tehdä muiden rahoilla.

Kaikkein parasta on, jos omatunto antaa periksi jättää huomiotta lähellä olevien hädän ja voi mukavasti kotisohvalta keskittyä ajamaan tuhansien kilometrien päässä olevien asiaa - siitä saa sellaisen kivan vihreän sädekehän. Voi suureen ääneen toitottaa, että katsokaa, kuinka minä välitän, katsokaa, kuinka humaani minä olen...eikä tarvitse sieltä kotisohvalta liikahtaa milliäkään, eikä myöskään tarvitse kohdata silmistä silmään ihmisten hätää.

Sorry Virri, mutta erilaisten vihreiden verojen ja niiden seurauksena syntyneiden suomalaisen arjen valintatilaiden (maksammeko sähkölaskun vai haluammeko mieluummin syödä myös loppukuusta) ei minulta hirveästi liikene sympatiaa ko. puolueen edustajien tekopyhille kirjoituksille siitä kuinka Somaliassa nähdään nälkää...

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Höh, on tietysti ihan kivaa valitella oman elämänsä kurjuutta, kun puhutaan satojen tuhansien ihmisten kuolemista nälkään. Varmasti Mogadishun nälkäänkuolevat pikkulapset äiteineen tuntevat sympatiaa teidän kärsimyksiä kohtaan... :(

On jotenkin älyllisesti epärehellistä että samat henkilöt, jotka vastustavat pakolaisten ottamista, vastustavat myös ihmisten auttamista heidän omassa maassaan, vaikka se tulisi suomalaisille veronmaksajille paljon halvemmaksi.

Käyttäjän AnnaA kuva
Anna Ahola

Virri:

"[---]Höh, on tietysti ihan kivaa valitella oman elämänsä kurjuutta, kun puhutaan satojen tuhansien ihmisten kuolemista nälkään. Varmasti Mogadishun nälkäänkuolevat pikkulapset äiteineen tuntevat sympatiaa teidän kärsimyksiä kohtaan... :( [---]"

Tämä oli mielestäni todella törkeä ja luokaton vastaus. No, tulipahan Virri itse todistaneeksi sen väitteeni, että häntä (siis Virriä itseään) ei suomalainen nälkää näkevä voisi vähempää kiinnostaa. Mutta onko oikeasti aivan pakko vielä (kuvainnollisesti) sylkeä päälle ja sortua tuollaiseen pään aukomiseen ja irrationaaliseen syyllistämiseen?

On ilmeisen selvää, että blogisti itse ei ruoan puutteesta kärsi - mistä pääsemmekin taas takaisin siihen mainitsemaani maailmanparantamiseen kotisohvalta oman vatsan ollessa täysi.

Virri:

"[---} On jotenkin älyllisesti epärehellistä että samat henkilöt, jotka vastustavat pakolaisten ottamista, vastustavat myös ihmisten auttamista heidän omassa maassaan, vaikka se tulisi suomalaisille veronmaksajille paljon halvemmaksi."

Mistä puskista tämä oikein tuli? Siis tarkoittiko Virri tämän todella minulle? Jos kyllä, niin ööh...nyt olisi herra Virrin ehkä syytä hieman selventää, että mitä tekemistä tällä ulostulolla on minun kanssani.

Siis miksi oikein kirjoitit tälläistä vastaukseksi minun kommenttini, Virri hyvä? Ole hyvä ja selitä; nyt en todellakaan kykene seuraamaan ajatuksenjuoksuasi.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Kun tässä nyt ruvetaan lainaamaan:

"Sorry Virri, mutta erilaisten vihreiden verojen ja niiden seurauksena syntyneiden suomalaisen arjen valintatilaiden (maksammeko sähkölaskun vai haluammeko mieluummin syödä myös loppukuusta) ei minulta hirveästi liikene sympatiaa ko. puolueen edustajien tekopyhille kirjoituksille siitä kuinka Somaliassa nähdään nälkää..."

Kyllä tuo nyt kuulostaa siltä, että vertaa itseäsi Somalian kärsimyksiin eli että Vihreät ovat veroineen sinua kohdelleet niin tylysti, ettei sinulla liikene sympatiaa Itä-Afrikan nälänhädästä kärsiville.

Ja useimmiten olen huomannut, että samat henkilöt, jotka vastustavat kehitysapua, vastustavat myös pakolaisten ottamista. Mutta mikäli olet itse eri mieltä, niin kerro toki.

Käyttäjän AnnaA kuva
Anna Ahola

Siis hetkinen...minä kirjoitan seuraavasti:

"{---] Sorry Virri, mutta erilaisten vihreiden verojen ja niiden seurauksena syntyneiden suomalaisen arjen valintatilaiden (maksammeko sähkölaskun vai haluammeko mieluummin syödä myös loppukuusta) ei minulta hirveästi liikene sympatiaa ko. puolueen edustajien tekopyhille kirjoituksille siitä kuinka Somaliassa nähdään nälkää..."

Ja virri vastaa seuraavasti:

"Kyllä tuo nyt kuulostaa siltä, että vertaa itseäsi Somalian kärsimyksiin eli että Vihreät ovat veroineen sinua kohdelleet niin tylysti, ettei sinulla liikene sympatiaa Itä-Afrikan nälänhädästä kärsiville."

Virri hyvä, pyydän Sinua kiinnittämään huomiota tuon kommenttini (siis sen, jota lainasit) kahteen viimeiseen riviin. Siinä lukee seuraavasti:
--- hirveästi liikene sympatiaa KO. PUOLUEEN EDUSTAJIEN TEKOPYHILLE KIRJOITUKSILLE siitä kuinka Somaliassa nähdään nälkää...".

Yritän kirjoittaa tämän mahdollisimman hitaasti ja selkeästi: minulta ei liikene sympatiaa puolueenne edustajien kirjoituksille, joissa ollaan kovaan ääneen julistamassa huolta tuhansien kilometrien päässä olevista ihmisistä, kun samalla nämä julistajat itse tosielämässä pyrkivät kaikin mahdollisin keinoin kurjistamaan oman väestön elämää ja elämän edellytyksiä.

Sympatian puute ei kohdistu niihin nälkää näkeviin, vaan siihen, että asiasta ovat ruikuttamassa ja ihmettelemässä ne henkilöt, jotka tekevät parhaansa ajaakseen suomalaiset mahdollsimman ahtaalle ja köyhiksi.

Ongelma on siis tässä (minun havaintojeni mukaan ;)) vihreille erittäin tyypillisessä tekopyhyydessä ja kaksinaamaisuudessa: ensin kurjistatte kotitaloudet niin, että ihmisillä ei riitä samaan aikaan raha SEKÄ pakollisiin laskuihin ETTÄ ruokaan, ja sitten tulette ihmettelemään, että miksi Somaliaan ei saada rahaa...

Tässä tapauksessa ongelma on todellakin viestintuojassa. Vihreät voivat aivan vapaasti toitottaa maailman ihmisten suurta hätää niin paljon kuin ikinä lystäävät, mutta ei kannata ihmetellä, jos kaikki kuulijat eivät vihreiden julistukseen mitenkään erityisen suurella myötätunnolla (aka sympatialla) suhtaudu.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Harvoin jos koskaan olen nähnyt tuollaista ennakkoluuloa. Tuomitset siis koko kirjoituksen sen kirjoittajan puoluekannan perusteella. Vaivauduitko edes lukemaan kirjoitustani, ennen kuin päätit haukkua sen em. epäolennaisin perustein.

Sinulle Somalian hätä on sivuseikka; pääasia on että pääsee haukkumaan Vihreitä - syystä tai syyttä.

Todella harvinaista kiihkoilua ja ennakkoluuloisuuden osoittamista. Toimitko kaikkialla muualla elämässäsi samalla tavalla?

Hannu Rytilä

Vesa.

Yhteiskunnan ilmapiiri on muuttumassa. Sinun kannattaisi ottaa se huomioon. Rahan jakelu on loppu.

Käyttäjän AnnaA kuva
Anna Ahola

Virri:

"[---] Ja useimmiten olen huomannut, että samat henkilöt, jotka vastustavat kehitysapua, vastustavat myös pakolaisten ottamista. Mutta mikäli olet itse eri mieltä, niin kerro toki."

Siis kerrothan nyt (mielellään suoria lainauksia käyttäen, ilman mutuilua), että missä kohtaa minä olen kehitysapua tai pakolaisten ottamista vastustanut.

Vai yritätkö väittää, että Somalian avustamisen järjettömyyden toteaminen tarkoittaa samaa kuin kehitysavun vastustaminen? Saatan olla väärässä, mutta olen tähän asti ollut siinä luulossa, että muutakin kehitysapua on olemassa kuin ruoan lappaminen Somaliaan...

Useimmiten olet huomannut, että samat henkilöt, jotka vastustavat kehitys jne.? Sopiiko kysyä, että kuinka laajaan otantaan tämä havaintosi pohjaa? Siis ihanko oikeasti olet havainnut, että pakolaisten ottamista vastustetaan? Hmm...ymmärtäisin paremmin, jos kyse olisi itsenäisesti saapuneista turvapaikanhakijoista tai heidän perheen yhdistämisistään, mutta pakolaisten ottamista vastustavat? No, onhan toki heitäkin, kiinnostaisi vain tietää, että kuinka merkittävään tutkimukseen tämä havainto perustuu...kuulostaa nimittäin äkkiseltään hieman oudolta, että pakolaisten ottamista jossain merkittävässä mittakaavassa vastustettaisiin.

Itselläni ei ole asiasta pienintäkään kriittistä tarkastelua kestävää käsitystä suuntaan taikka toiseen. Jätän tuon mutuilun ja arvailun mieluummin Sinulle :). (Tuntuu tuo mutuilu ja arvailu sujuvan Sinulta ihan luonnostaan, tempaisit jo heti kättelyssä kommentistani täysin irrationaalisia tulkintoja, ilman että mikään kommentissani olisi näihin tulkintoihin antanut pienintäkään aihetta.)

Käyttäjän AnnaA kuva
Anna Ahola

Empiirinen havainto = ennakkoluulo? Okei...

Nyt tämä keskustelu lipuu sellaisiin sfääreihin, että minulta loppuu käsityskyky.

Jouni Haimi

VVirri hei vihreät on takuuvarma osoitus siitä että järkevää ajattelua ei sieltä löydy.

Ja mitä tulee tuohon nälänhätään niin miksi pitää puutua siihen koska nyt luonto tasaa väkiluvun tuolla alueella.Toisekseen miksi pitäisi auttaa jos tuo somalian islamisti järjestö ei myönnä että apua tarvii ja tekee sen toimittamisen vaaraliseksi.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Itä-afrikkalaiset eivät itse auta itseään ja siksi heidän auttaminen on niin vaikeaa.

Uusimpien raporttien mukaan suuri pala kaikesta itä-afrikkaan viedystä avusta menee erinäisten keskenään sotivien lahkojen johtajien aittoihin...tämä on yksi niistä ongelmista mitä alueella on.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Joo, en varsinaisesti ole eri mieltä. Kuten kirjoituksessakin mainitsin, niin avun saaminen perille oikeaan osoitteeseen on sangen todellinen ongelma. Tosin lähinnä Somaliassa, muissa maissa tilanne on toinen.

Hannu Rytilä

"Itselleni tärkeintä arvoja ovat suvaitsevaisuus ja sosiaaliliberalismi."

Tämä on lainaus blogiesittelystäsi. OK.

Rahat on kuitenkin loppu ja jatkossa meidän suomalaisten on keskityttävä oman kansamme hyvinvointiin. Rahan lappamisen aika ulkomaille on ohi.
Miten Vihreä puolue aikoo reagoida tulossa olevaan kotimaiseen kriisiin?
Tulossa on inhottavia päätöksiä ja sinäkin joudut osallistumaan niihin.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Vihreät varmasti reagoivat kotimaisiin kriiseihin sitä mukaa kuin niitä tulee. Vihreät menivät hallitukseen kantamaan vastuuta ja sitä tarvitaan tällaisina aikoina. Kaikista ei näytä siihen olevan.

Mikäli haluat tarkemman vastauksen, niin kannattaa vähän tarkentaa minkälaiseen kriisiin viittaat. Haasteita näinä vaikeina talousaikoina on varmasti paljon.

Hannu Rytilä

Vesa.

Valtio ottaa 8 miljardia syömävelkaa vuosittain, kunnat oman osansa lisää.
Pankkijärjestelmä on romahtamassa.

Etkö sinä tiedä näistä asioista mitään?

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Tietysti tiedän, mutta on meillä muitakin ongelmia ja potentiaalisia kriisejä, kuten eläkepommi, väestön ikääntyminen, kestävyysvaje tai vaikkapa juuri nyt Kreikan talousromahdus.

Eli mikäli esittää kysymyksiä, niin olisi kohteliasta täsmentää mitä tarkoittaa.

Käyttäjän AnnaA kuva
Anna Ahola

Komppaus Rytilälle ja Heikkilälle.

Mitä ihmeen järkeä on auttaa ihmisiä, joilla ei itsellään ole pienintäkään halua osallistua itse omaan auttamiseensa?

Jos maassa jatkuu sisällissota yli 20 vuotta kansan tapellessa keskenään, niin kyllä minä ainakin vedän tästä sen johtopäätöksen, että mitään ei ole tehtävissä; kannettu vesi ei kaivossa pysy.

Jos kansa ei opi yli 20 vuodessa tulemaan toimeen oman (huom. oman) porukkansa kanssa sen vertaa, että saisivat sodan lopetettua ja jonkinlaisen toimivan yhteiskunnan aikaiseksi, niin eiköhän ko. porukan haluttomuus/kyvyttömyys rauhanomaiseen elämään ole tullut aika hyvin osoitetuksi...

P.s. Olisin myös erittäin kiinnostunut kuulemaan Virrin vastauksen Rytilän viestiin...eli siis mitä pitäisi tehdä, kun rahat on valtiolta kerta kaikkiaan loppu? Siis l-o-p-p-u.

Kenen puolesta te Vihreät sitä vastuuta oikein kannatte? Ette ainakaan suomalaisten ihmisten tai veronmaksajien, se on tullut jo selväksi...siis kenen? Somalialaisten? Kreikkalaisten? Kaikkien muiden paitsi suomalaisten?

Meillä suomalaisilla ei ole mitään väliä, teitä ei kiinnosta, koska pitää kantaa vastuuta kaikista muista kansoista? Mutta ei missään tapauksessa omasta kansasta, siis siitä porukasta, joka arvon blogistinkin palkan kaikesta päätellen maksaa? (Oletan siis, että blogisti toimii opettajana valtion ylläpitämässä koulussa.)

Juu, ei tosiaan tarvitse ihmetellä, miksi vihreille kävi viime EK-vaaleissa niin kuin kävi...

Hannu Rytilä

Vesa.

Kirjoitat Somalian ongelmista, mikä on hyvä avaus. Aika meni sen ohi, edessä on meitä itseämme koskevia ongelmia.

"eläkepommi, väestön ikääntyminen, kestävyysvaje tai vaikkapa juuri nyt Kreikan talousromahdus."

Siinähän se tärkein lista onkin.

Eläkeyhtiöt tulevat romahtamaan. Vihreiden ratkaisu?

Väestö ikääntyy. kuka hoitaa ja maksaa. Vihreiden ratkaisu?

Kestävyysvaje=rahat on loppu. Vihreiden ratkaisu?

Kreikan talousromahdus=euroalueen talousromahdus. Vihreiden ratkaisu?

Omat ongelmat ovat lähellämme mutta sinä keskityt Afrikkaan johon et voi vaikuttaa pätkän vertaa.

Hannu Rytilä

Vesa.

Miksi kummassa sinä saat pelkkää nollaa pistettä kommentteihisi?

Mieti sitä.

2:06 28.9.2011. Vähän härnäsin ja johan tuli yksi piste joka kommenttiin. Kilautitko kaverille?

2:29 No nyt on jo 2-3 pistettä joka kirjoituksessa. Hyvä Vesa!

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Hannu, miksi ihmeessä haluat kieltää keskustelun Itä-Afrikan nälänhädästä: Kai minä nyt saan kirjoittaa ihan mistä haluan vai haluatko sinä olla täällä rajoittamassa sananvapautta? Mikäli asia ei sinua kiinnosta, niin voit ihan vapaasti mennä muualle kommentoimaan.

Ja voi kauheeta, kukaan ei pidä minun kommenteistani: Pitäisikö alkaa ihan itkemään vai alkaa tykätä omista kommenteistani ihan itse niin kuin eräät..?! [Sarcasm]

Ja nuo kysymyksesi on niin laajoja, että niistä pitäisi kirjoittaa aika perusteellisesti. Eihän noista puutu muuta kuin että seuraavaksi kysyisit mikä on elämän tarkoitus ja onko jumalaa olemassa.

En lähde noin laajoja asioita tässä muutamalla puolikkaalla virkkeellä kommentoimaan, koska siinä ei todellakaan ole mitään järkeä.

Palaan varmaan noihinkin asioihin joskus myöhemmin. Mikäli haluat kirjoittaa itse jostain noista asioista, niin voin toki tulla kommentoimaan.

Hannu Rytilä

Vesa.

En minä ole mitään kieltänyt. Tämä on vapaa keskustelupalsta.
Keskustelijat ja lukijat tekevät omat johtopäätöksensä kirjoittajan ja keskustelijoiden välisestä jutustelusta.

Hannu Rytilä

"Ja nuo kysymyksesi on niin laajoja, että niistä pitäisi kirjoittaa aika perusteellisesti."

Vesa. Teepä blogi kaikessa rauhassa ja vastaa kysymyksiini. Nimittäin, näihin kysymyksiin on vastattava joka tapauksessa muillekin kuin minulle.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Hannu, mikäli nuo asiat sinua niin kiinnostavat, niin mitäs jos ottaisit itse asioista hieman selvää ja kirjoittaisit ihan oman juttusi ja pyytäisit muita kommentoimaan niitä?

On minulla muutakin tekemistä, kun alkaa sinulle selvittämään joka asiaa ihan vain sen takia, että joku on itse niin laiska, ettei vaivaudu ottamaan asioista selvää.

Vai oletko ihan oikeasti sitä mieltä, että vihreiden pitää tässä maailmassa tehdä kaikki sinun puolestasi, kun itse et viitsi nähdä vaivaa?

Hannu Rytilä

Vesa.

Sinä olet poliitikko ja minä vain tämmöinen vapaa kansalainen.
Sinun on siis otettava kantaa ja kerrottava se niille ihmisille joille haluat kertoa sanomasi.

Minä kerron näkemykseni täällä Uuden Suomen Puheenvuoro-palstalla. Kansa saa lukea ja miettiä näkemyksiämme ja vertailla niitä itsekseen.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Ei sinne mitään tarvitse viedä. Suomessa on velkaisia ja Suomella on velkaa. Ensin omat jutut kuntoon, ja sitten auttamaan muita. Paljon helpompi auttaa, kun ei itse ole vajoamassa suohon samalla.

Sitä paitsi millä logiikalla minun pitäisi vuokrayksiöstä yksinäni maksella jollekin afrikkalaisille siitä, että ovat lisääntyneet yli ymmärryksensä maan kantokyvystä. Ainakin on hauskaa ollut.

Miksi luottaa ulkomaalaiseen ruokatoimitukseen ja sen alhaiseen hintaan? Tottakai omaa maataloutta pitää tukea, koska pökäle tuulettimeen skenaariossa kaikki ulkomaankauppa jumittaa kuitenkin. Hinnasta päättää rikkain 1%. Mm. näistä syistä meillä on huoltovarmuus (ellei Kokoomus ole jo kaventanut sitä) ja siksihän me äänestetään globalismia vastaan, että me omistetaan omat systeemimme, emmekä jää kansainvälisen omistuksen armoille. Tässä auttaa myös harmooninen ja monokulttuurinen valtio, joka pystyy ilman rikollisuuden, opportunismin ja kahtiajaon riskiä toimimaan kriiseissä.

Itsehän me länsimaalaiset käytiin pieksemässä Gaddafi, Afrikan ainut toivo oikeasta kehityksestä. Gaddafilla oli oma pankki ja koko Afrikkaa mahdollisesti tukevan kultadinaarin kehitys käynnissä. Hän panosti infrastruktuuriin, koulutukseen ja hyvinvointiin. Nyt siitäkin leivotaan jälleen tällaista köyhää ja sekasortoista riistettyä valtiota. Apuja on ihan turha lähettää nykyisessä talousjärjestelmässä tuollaisiin paikkoihin, sillä kyllä ne uudelleen velalla kyykytetään, ja näkeehän sen nyt noista viivoittimella piirretyistä rajoista, että ei ne mitään oikeita kansallisvaltioita ole, kunhan on jotain hallinnollisia alueita siirtomaa-ajalla piirrelty.

Kansojenhan suhteen Afrikka ei voi olla mitenkään erilainen kuin Eurooppa. Afrikassa on varmasti kansoja ja kieliä, runsaasti. Omat Lichtensteininsa ja skottinsa. Muun muassa Etiopiasta sanotaan: "there are more than 80 different ethnic groups within Ethiopia" wikipediassa. Ennenkuin Afrikan kartta on edes puolet yhtä pirstoutuneen ja rikkinäisen näköinen pienistä maista kuin Eurooppa, niin ei voida olettaa, että siellä mikään mihinkään kehittyisi. Ja muun muassa näiden asioiden takia EU:n liittovaltioistuminen ei ole hyvä ajatus. Demokratia toimii paremmin pienissä yksiköissä, jotka ovat melko yksimielisiä keskenään asioista.

2100-luvulla Afrikassa on uudet rajat. Ja suurin ihmetys on miksi öljy käytettiin tuhlaavasti, eikä rakentaen järkevää infrastruktuuria öljyn jälkeiselle aikakaudelle. Toisaalta se ei ole ihmetys, sillä kyllä tänä päivänäkin löytyy ihmisiä, jotka osaavat selittää miksi näin.

Torbjörn Liimatainen

Yksi hyvä kysymys mielestäni on myös miksi Suomesta on lähteny niin vähän somalimiehiä takaisin kotimaahansa taistelemaan al-Shabaabia vastaan, demokratian puolesta. Minä en ainakaan ole lukenut yhdestäkään tällaisesta tapauksesta. Usea somalimieshän on saanut Suomessa sotilaskoulutustakin. Suomen sotiinkin tuli avuksi maastamuuttajia esim. Yhdysvalloista.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Meillä olikin toimiva, demokraattinen valtio ja vastassa oli ulkoinen vihollinen eli Stalinin Neuvostoliitto, joten sinänsä asetelma oli selvä.

Somaliassa ei ole minkäänlaista toimivaa valtiota, vaan käytännössä maa on jakautunut eri alueisiin, joita hallitsevat muun muassa eri heimot ja islamistit. Eli käytännössä joutuisi toimimaan jonkun ryhmän puolesta toista vastaan. Eli miten sinä olettaisit Suomessa olevan somalien voivan toimivan sellaisen valtion puolesta, jota ei käytännössä ole edes olemassa?

Hannu Rytilä

Miten me siis voimme vaikuttaa paikallisiin kahnauksiin? Kaikki apu minkä he saavat menee vahvistamaan sisällisotia siellä. Hoitakoot omat asiansa itse. Kova lause mutta niin se on.

Hannu Rytilä

He ovatkin oivaltaneet intissä jotain perusteellista kantasuomalaisilta tupakavereiltaan. Turha lähteä itseään tapattamaan.

Jouni Kokkonen

Etopian väkiluku nousi 80-luvun 30miljoonasta nykyiseen 80 miljoonaan, mikä asettaa koko 80-luvun Liveaid kampanjan varsin eriskummalliseen valoon. Puuhastelu, Bob Geldof ja konsertit eivät pelasta maailmaa, päinvastoin tilanne vain pahenee ja kroonistuu vaikka ihmisten halu auttaa olisi valtaisa.

Kun tähän lisätään, että Somalian avusta 50% ryöstetään ja kuivuusalueella Sudanissa sekä Somaliassa jatkuu ikuinen sisällissota, niin koko auttamisvimma alkaa vaikuttaa henkiseltä masturboinnilta, jonka ylläpitämisestä moni parempi ihminen saa elantonsa.

Hannu Rytilä

Kaikki ylikansoittuneet valtiot tulevat kokemaan joukkokuoleman. Ei voi mitään, turha pullikoida vastaan. Nettikeskusteluissa voi toki olla hyvä ihminen.

Kalle Virtanen

Hyvä kirjoitus. Afrikkalaisia kannattaisi mielummin auttaa Afrikassa kuin pakolaisina Suomessa. Apu kohdistuisi sitä eniten tarvitseville.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Tätä minäkin yritän korostaa, mutta samat henkilöt, jotka vastustavat pakolaisia, tuntuvat vastustavan myös Itä-Afrikan avustamista, vaikka tulisi paljon halvemmaksi auttaa ihmisiä heidän kotimaassaan.

Sami Ruuskanen

Nälänhätään auttavat parhaiten kondomit. Niitä voisimme lähettää laivalastillisen Mogadishuun.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Kondomien lähettämistä en sinänsä yleensä toki mitenkään vastusta, mutta ei se pelkästään auta, vaan ihmisille pitää myös opettaa miten ja varsinkin miksi niitä tulisi käyttää.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Sen lisäksi mitä veroissa jokaiselta siihen kehitysapupottiin menee, en anna centtiäkään minäkään niin kauan kun apu on tätä luokkaa: http://ilikka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/12362-huomi...

Kehitysapu ei ole kehityksen ehto, vaan on muuttunut näemmä sen esteeksi. Alunperinhän koko kehitysapu sai alkunsa ylijäämästä, vilja- ja voivuorista joiden heittämistä hukkaan pidettiin moraalittomana kun osa maailmasta (tuo sama osa jos tarkkoja ollaan) näki nälkää silloinkin. Niinpä ylijäämät (!) lahjoitettiin tarvitseville. Nykyisin kehitysapua nostetaan velkarahalla ja alijäämäisestä budjetista huolimatta sitä ei leikata koskaan. Sanotaan ettei se niin paljon ole, joskin jos edes prosentin suuruisella summalla siitä ratkaistaisiin esim. opetuksen, vanhustenhuollon, nuorisopsykiatrian, päihdehuollon, tms. ongelmia niin todetaan vain ettei rahaa ole, ajat ovat tiukat jne.

Sitäpaitsi keiden ongelmien sinun mielestäsi Vesa pitäisi olla suomalaisille kaikista tärkeimpiä ja miksi?

Tätä toivoisin lukevan ajatuksella monen ja miettivän mistä johtuu lopulta se että kyynisyys varmastikin kasvaa myös tulevaisuudessa: http://www.halla-aho.com/scripta/mielenterveysresu...

Eila Jokimaa

Kaikkein tehokkain kehitysapu taisi tulla jo 80-luvulla USAlta satojen miljoonien dollareiden edestä Siad Barren diktatuurille, joka yhteistyökykyisenä jakoi Somalian ulkomaisille öljyjäteille. Näin arvojen koventuessa sopii toki kysyä, onko Somaliaa mahdollista enää koskaan auttaa yhtä tehokkaasti kuin menneinä vuosikymmeninä, vai onko kaikki toivo jo menetetty.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Tilanne oli 80-luvulla sikäli erilainen, että silloin käytiin Kylmää sotaa ja USA pyrki turvaamaan vaikutusvaltansa Itä-Afrikassa Neuvostoliittoa vastaan.

Ja kyllähän USA vielä 90-luvun alussa pyrki vaikuttamaan Somaliassa, mutta kun Mogadishusta tulleissa uutiskuvissa alkoi näkyä kuolleita amerikkalaissotilaita, jota paikalliset asukkaat häpäisivät, amerikkalaiset päättivät vetää joukkonsa pois. Tämän jälkeen Somaliasta onkin tullut lähes pelkästään huonoja uutisia.

Viimeinen kysymyksesi on kyllä hyvä: onko mahdollista jotenkin auttaa Somaliaa jaloilleen? Tuohon ei taida olla ihan helppoa vastausta...

Eila Jokimaa

Kyllä niitä huonoja uutisia alkoi kuulua jo ennen 90-lukua. Somalian talous saatiin tuhottua jo ennen sisällisotaa IMFn rakennesopeutusohjelmilla 70 -ja 80-luvuilla. Itse asiassa yksi syy Somalian nälänhätiin on se, että IMF onnistui 80-luvulla tuhoamaan Somalian maatalouden infrastruktuurin kymmenessä vuodessa niin, että siitä tuli periaatteessa täysin riippuvainen ulkomaisesta "ruoka-avusta". Ennen IMFn sekaantumista Somalian talouteen, se oli täysin omavarainen maa eikä kuivuuskausista huolimatta tarvinnut minkäännäköistä "ruoka-apua". Somalian ongelmana ei ole ainoastaan islamistit ja IMF, vaan se, että länsimaat eivät todennäköisesti tue muuta kuin omia etujaan ajavia tahoja, joilla taas ei yleensä ole somalien tukea. Jos kansainvälisellä yhteisöllä ei ole eikä koskaan ollutkaan tahtoa auttaa eikä pyrkiä rauhaan tuolla alueella, niin silloin suuri osa avusta on ja on ollut pitkälti osa kriisiä enemmänkin, kuin pyrkimystä hoitaa sitä asianmukaisesti.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

EJ: Lienet varmasti oikeassa siinä, että katastrofin syyt ovat pidemmällä historiassa.

AR: Toki voin kirjoittaa, mutta yleensä kirjoitan siitä, mikä nyt sattuu olemaan ajankohtaista ja kiinnostaa itseäni; tuli pari viikkoa sitten perehdyttyä tähän Itä-Afrikan tilanteeseen ja koin että siitä minulla on jotain uutta sanottavaa. Suomalaisten köyhien asia on toki tärkeä, mutta varmaaan joku siihen viime aikoina lähemmin perehtynyt on pätevämpi aloittamaan keskustelun siitä. Ja Aimo, jos asia on sinua niin lähellä, niin mikset itse kirjottaisi siitä?

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Aimolle vielä lisäyksenä, että kyllähän minä aiemmin puhuin tuosta tulonjaon tasaamisesta:

http://vesavirri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/81438-ri...

Mutta aika tylyä palautetta siitäkin tuli tuon tietyn porukan edustajilta, joiden tuntuu olevan pakko vastustaa kaikkia esityksiä, mikäli ne vain ovat Vihreiden tekemiä, vaikka Vihreät tosiasiassa olivat nimenomaan ensimmäisenä ajamassa perusturvan nostamista.

Tuon tiedän ihan faktana, sillä olin ihan itse paikalla, kun päätös asiasta tehtiin. Muut toki seurasivat sitten perästä.

Käyttäjän AnnaA kuva
Anna Ahola

Virri klo 22.44:

"[---] Mikäli haluat tarkemman vastauksen, niin kannattaa vähän tarkentaa minkälaiseen kriisiin viittaat. Haasteita näinä vaikeina talousaikoina on varmasti paljon."

Johon Ryrilä vastaa klo 22.52:

"Vesa.

Valtio ottaa 8 miljardia syömävelkaa vuosittain, kunnat oman osansa lisää.
Pankkijärjestelmä on romahtamassa.

Etkö sinä tiedä näistä asioista mitään?"

Ja tähän Virri klo 22.57:

"Tietysti tiedän, mutta on meillä muitakin ongelmia ja potentiaalisia kriisejä, kuten eläkepommi, väestön ikääntyminen, kestävyysvaje tai vaikkapa juuri nyt Kreikan talousromahdus.

Eli mikäli esittää kysymyksiä, niin olisi kohteliasta täsmentää mitä tarkoittaa."

Eli siis Virri pyytää tarkennusta kysymykseen ennen vastaustaan, ja kun tämän pyytämänsä tarkennuksen saa, vastaakin Virri - ei suinkaan siihen mitä kysyttiin - vaan lyömällä pöytään listan muista ongelmista. Vai että menivät Vihreät hallitukseen kantamaan vastuuta, mihin kaikista ei (Virrin omien sanojen mukaan) ole...ja virrimäistä vastuun kantoa on sitten mitä ilmeisimmin se, että edes suoraan kysymykseen ei vaivauduta vastaamaan, vaan lähdetään täysin järjettömälle ja naurettavalle väistelyn tielle? Hienosti hoidettu, Virri, teet todella erinomaista työtä laskeaksesi puolueesi kannatusta yhä edelleen.

Kaikkein hulvattominta Virrin klo 22.57 vastauksessa on se, että hän kertoo Rytilälle Suomella olevan muitaKIN ongelmia ja potentiaalisia kriisejä kuin tuo Rytilän mainitsema 8 miljardin vuotuinen syömävelka, "kuten eläkepommi, väestön ikääntyminen, kestävyysvaje tai vaikkapa juuri nyt Kreikan talousromahdus."

Ai mikä tässä on hulvatonta? No se, että nyt jonkun tarttis vielä kertoa Virrille, että 8 miljardin syömävelka ja kestävyysvaje ovat sama asia...

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Eikä ole. Kestävyysvaje on paljon laajempi asia eli lyhyesti sanottuna se tarkoittaa siis, että julkisen talouden pitkän aikavälin tasapainottamiseksi tarvittava, yli ajan vakaana pysyvä perusjäämä on suurempi kuin nykyinen, suhdannevaihteluista puhdistettu perusjäämä.

Nykyinen velkaantuminen on vain osa tätä, eikä sinänsä ole mikään aivan mahdoton ongelma, mutta vaikeaksi sen tekee väestön ikääntymiskehitys eli kun työssäkäyvä väestö vähenee ja samaan aikaan meidän pitäisi varautua ikääntymiseen aiheuttamiin kustannuksiin.

Eli mikäli alat vinoilemaan muille, niin olisi toivottavaa, että hankkisit edes hieman substanssiosaamista, jotta tietäisit mistä keskustellaan.

Hannu Rytilä

Voi Vesa. Et tajua mitään. Saatkin toimeentulosi yhteiskunnalta.

Tulot ja menot pitää olla tasapainossa.

Hannu Rytilä
Yrittäjä
Helsinki

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Öö, juuri niin.. Voitko siis sanoa mitä et ymmärtänyt? Pitkällä aikavälillä tulojen ja menojen pitää olla tasapainossa, kuten sanoin.

Suhdanteiden aikana pitää toki joskus ottaa velkaakin jo ihan yhteiskuntarauhan turvaamiseksi (että pystytään maksamaan mm. palkat ja lakisääteiset menot), mutta velka pitää pystyä myös maksamaan pois.

Hannu Rytilä

Mikä on pitkä aikaväli? Vuosi? 10 vuotta? Sata vuotta? Velat on maksettava joskus ja jotenkin, vaikka hyperinflaation tai sodan kautta.

Minun taloudessani aikaväli on ollut yksi päivä. Siis koko ajan on pitänyt huolehtia siitä että rahaa on lainoihin/ruokaan/kuluihin yms. Kyllä sinä tiedät. Minä saan palkkani vain tehdyistä töistä asiakkailtani. Mitään kiinteitä tuloja ei ole.

Jos minä omassa elämässäni olisin velkaantunut kuten valtio tekee nyt, olisi konkurssi jo tullut aikoja sitten. Valtiolla on pitempi luotto kuin yksityishenkilöllä. Pää tulee vastaan sielläkin ennen pitkää.

Käyttäjän AnnaA kuva
Anna Ahola

Sorry, mutta minä ymmärrän kestävyysvajeen edelleenkin niin, että ei voi jatkuvasti syödä enempää kuin rahaa kassaan sisään virtaa.

Rahaa voi hetkellisesti (tilapäisesti) kuluttaa enemmän kuin tuloja on, mutta pitkällä tähtäimellä ja toistuvasti tehtynä moinen toiminta ei ole kestävää -> syntyy kestävyysvaje.

(Todettakoon nyt selvyyden vuoksi, että tuottavat investoinnit ovat hyvä idea, mutta niiden tosiaankin pitäisi olla jollain järkevällä aikavälillä tuottavia; tätä on kestävä taloussuunnittelu ja politiikka. Sen sijaan se, että rahaa pistetään jatkuvasti haisemaan tuloja enemmän, ei ole kestävää taloussuunnittelua eikä politiikkaa - tämä tosiasia ei muuksi muutu, ei vaikka rahat menisivät kuinka eettisesti oikeaan (lue: inhimillisesti katsoen hyvään) tarkoitukseen.)

Hannu Rytilä

Kestävyysvaje on hieno termi sille, että rahat ovat loppu.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Ihmiset eivät enää luota tiedotukseen, koska on huijattu niin monta kertaa. Avustus- ja pelotteluteollisuus on jäänyt housut nilkassa liian monta kertaa kiinni. Sen on pakko keksiä median kanssa aina uusia kriisejä, jotta järjestöjen ihmisillä olisi töitä ja medialla levikkiä.
http://www.youtube.com/watch?v=s4SYM8JsDg4

Toinen syy on se, että Afrikkaan on lapiotu järjetön summa rahaa ja kriisit vaan pahenee kun ihmisiä tulee lisää.
http://www.youtube.com/watch?v=x_bqUY17HrI

Matias Härkönen

Oiskohan vastaus se, että medialla on ollut kiire jahdata "halla-aholaisia"?
Ei siinä yksi nälänhätä haittaa. Pääasia että keksitään hyviä juttuja Persuista. Samalla unohtuu muutkin huolet, kuten Kreikan täydellinen maksukyvyttömyys ja perustuslain muutokset!

Toisaalta voi myös olla, ettei moniakaan kiinnosta tukea, kun tietää että rahat ei mene perille. Avustukset menevät lähinnä sotilaille ja muille korruptoituneille. Ei tällä auteta nälänhätää, vaan pahennetaan sitä.

Hannu Rytilä

Siispä kaikki tuet ja maksut pois. Ei euroakaan, tuli mitä tuli.
Ei Kreikkaan eikä muuallekaan. Rakennetaan omaa Suomen kansaamme.
Haasteita tulee olemaan täälläkin.

Citycani *

Aika jännä tää ns. keskusteluketju...

Toivottavasti edes joku yx lukee tän ajatuksella alusta loppuun saakka, koska kyllä se jossain määrin ns. kristallisoi sitä ohi puhumisen määrää ja laatuakin, jossa _nyt eletään.

Hannu Rytilä

Hyvä pointti. Tosin en tiedä kummalla puolella olet. Hyvää yötä kumminkin.

Torbjörn Liimatainen

Vesa Virri

"Somaliassa ei ole minkäänlaista toimivaa valtiota, vaan käytännössä maa on jakautunut eri alueisiin, joita hallitsevat muun muassa eri heimot ja islamistit. Eli käytännössä joutuisi toimimaan jonkun ryhmän puolesta toista vastaan. Eli miten sinä olettaisit Suomessa olevan somalien voivan toimivan sellaisen valtion puolesta, jota ei käytännössä ole edes olemassa?"

Nämä kyseiset somalit voisivat taistella TFG:n joukoissa. TFG on YK:n ja Afrikan Unionin tukema organisaatio, jolla on myös al-Shabaabia vastaan taistelevia sotilasjoukkoja. Suomessa sotilaskoulutusta saaneet somalit olisivat varmasti haluttuja TFG:n joukkoihin.

http://en.wikipedia.org/wiki/Transitional_Federal_...

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Vituttaahan se, että investointipankit pelaavat ruokajohdannaisilla ja nostavat keinotekoisesti ruuan hintaa.
Sachsen pankin meklarit vievät kirjaimellisesti ruuan lasten suusta.
Jopa niin suuri oikeistolainen kuin Ranskan Sarkozy on kauhistunut tilanteesta.
Protestoijia ovat vastassa kuitenkin suuret pimeyden voimat Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Marko Haavisto

Miksi pitäisi? Afrikassa on nähty nälkää niin kauan kuin muistan. Siti väestömäärä kasvaa alueella räjähdysmäisesti. Luonnossa itsessään on nälänhätä aina hyvän myyrävuoden jälkeen. Silloin petojen lukumäärä romahtaa.

Nälänhätä aiheuttaa nykyään ennakoimatonta muuttoliikettä joka siirtää paikallisen ongelman, maan osan onglemaksi ja ehkäpä jossain vaiheessa globaaliksi ongelmaksi. Ratkaisu ei ole että kaikki on pelastettava ja ruuan lappaaminen vaikka julmaa ajattelua onkin. Ratkaisu on pitkällä tähtäimellä Afrikan sisäisten levottomuuksien pakolla lopettaminen koska eivät siihen itse pysty. Tämän jälkeen opettaja koulutusta sekä infraktruktuurin parantaminen ja perhe suunnittelu. Kiinassa on nähtävissä että yhden lapsen politiikka ei ole autuaaksi tekevä ratkaisu vaan ennemminkin pitäisi (korkean väestöntiheyden alueella) tarkastella kenellä yleisesti ottaen on oikeus lapsia tehdä, ketkä niistä pystyvät huolehtimaan. Suurin lyhyen tähtäimen ongelma on juurikin jatkuvat levottomuudet, jotka aiheuttavat monia muita ongelmia. Afrikan ongelma on tärkeiden luonnon luonnonvarojen puute jotka tekevät alueesta voimakkaille valtioille yhdentekevän kohteen. Tosin länsimaiset sotilaalliset ratkaisu yritykset eivät ole enään pitkään aikaan voisi sanoa jopa vuosi kymmeniin olleet tehokkaita.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Vesa Virrille sähkö tulee töpselistä ja rahat valtion budjetista.
Kaikille kaikkea. Kaikki saavat muuttaa Suomeen. Multikulttuuria kansalle.
Suomalaisten syyllistämistä Afrikan nälästä ja ilmaston(vale,vale)lämpenemisestä.
Tyypillistä vihreitten jargonia. Ei ihme, että kannatuksenne laskee.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Markku vaikka kuvitteletkin sähköstä kummallisuuksia ja rahasta myös ei pidä väittää omia ajatuksiasi muiden ajatuksiksi. Luulen, että Vesa olisi varsin pätevä antamaan perusoppitunnin sekä sähkön tuotannosta ja jakelusta että kansantaloudesta jos pyytäisit kauniisti. Myös noista muista asioista kannattaa hankkia tietoa sekä myös vihreiden politiikasta josta tunnut olevan kohtalaisen tietämätön.

Tietämättömyys ei ole suurikaan synti, mutta se on että jää elämään tuolla tavoin luulon varassa ;)

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Virrin puolue tuhoaa Suomea.

Anna-Leena Nieminen

Kansantaloudesta?

Tuskinpa Virri olisi edes perusoppituntia pätevä antamaan tai en ainakaan suosittele ketään Virrin kansantalouden oppitunnille,

sillä Virri kannattaa tuhoisaa keynesiläistä talouspolitiikkaa jossa harjoitetaan surullisenkuuluisaa talouselvytystä eli valtio ottaa velkaa ja muuta kyseenalaista

Muunmuassa tämä tuli esille kommentoidessani Virrin aikaisemmissa blogeissa.

Joten en yhtään ihmettele kun nyt luin tätä kommenttiketjua että muutamat kommentoijat ovat tuoneet esille että Virri ei ymmärrä taloutta...

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

AN: Vai niin. Näin toteaa siis henkilö, jonka yksi blogikirjoitus on nimeltään: "Ainoa vaihtoehto - kaikki verot lakkautettava"

Käyttäjän janiluopajarvi kuva
Jani Luopajärvi

Jos katsotaan 1960-luvulta tähän päivään, niin mitä muuta nälänhädän torjumiseen pyrkivillä toimilla on saavutettu, kuin lisääntyvää kärsimystä?

Onko moraalisempaa pelastaa hädästä yksi ja antaa tulvaisuus hädässä useammalle, kuin jättää tämä yksi pelastamatta ja antaa hädän päättyä?

"Tie helvettiin on kivetty hyvillä aikeilla" sanotaan.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Vesa: Mitä olisit mieltä sellaisesta kehitysavusta, että suomalaisia lähetettäisiin antamaan hoitoa, opetusta ja asiantuntija-apua kriisialueelle? Eli lääkäreitä, opettajia, lääkäreitä, ekonomeja ja insinöörejä Suomesta auttamana maan rakentamisessa ja suunnittelemisessa.

Ei enää pelkkää rahaa, vaan opetusta ja osaamista.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Kuulostaa ihan hyvältä: ennaltaehkäisy olisi varmasti paras keino puuttua asian ongelmiin. Tosin Somalian tilanne on juuri nyt sellainen, ettei sinne ole varmasti kovin mielekästä lähettää ketään henkensä uhalla, mutta noin yleisellä tasolla olen samaa mieltä.

Pointtini olikin aika paljolti se, että länsimaissa puututaan asioihin helposti liian myöhään, vaikka kriisiin puuttuminen varhaisessa vaiheessa olisi ollut huomattavasti helpompaa ja tullut auttajamaille paljon halvemmaksi.

Keijo Koponen

Kuivuus itä-Afrikassa on toistuva ilmiö, jonka paikalliset asukkaat ovat tunteneet tuhansia vuosia. Ennen he olivat sopeutuneet näihin vaikeisiin olosuhteisiin. Vielä muutama vuosikymmen sitten, seudun asukkaat säästivät tietyn osan viljoista kuivuuskauden varalle, mutta nykyään siellä asuville tämä ei näytä enää onnistuvan.

Teppo Nygren

Useissa afrikan maissa on alueellisiin kuiviin kausiin osattu varautua keräämällä ruokavaroja varastoon, joita sitten on ollut tarkoitus kuiville alueille jakaa. Klaanien väliset sodat estävät ruoka-avun jaon. Ulkomailta tuleva ruoka-apu menee sotaa käyvillä alueilla sotilaiden ruokkimiseen ja tavallinen kansa näkee nälkää.
Israelissa on kehitetty toimivia ja kustannuksiltaan edullisia pisarakastelujärjestelmiä, joilla on pitkään kuivuudesta kärsiviä alueita saatu tuottamaan hedelmää. Useissa afrikan maissa, missä on kuivuudesta ajoittain kärsiviä alueita ollaan asiasta tietoisia ja kyseisiä maita on ohjeistettu pyytämään Israelista apua ongelmiensa ratkaisemiseen.
Lukutaidottomuus useilla alueilla myös on esteenä kehitykselle.
Tarvittaisi siis sellaista apua, mikä auttaisi auttamaan itseään ja kehittymään.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Täytyy myöntää, että itse kuulun niihin kovasydämisiin jotka näkevät avun aika lailla turhaksi. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että paikallinen elämänmeno on vastuutonta ja sen muuttamiseksi ei ole tehty oikeastaan mitään. Puhun väestönkasvusta niin kuin monet muutkin täällä. vajaa kolmekymmentä vuotta sitten pidetty Live Aid -konsertti auttoi yhtä näistä maista, eli Etiopiaa jossa on myös nyt näitä nälkäänäkeviä. Nyt tuon samaisen alueen väkiluku on noussut noin 2-3 kertaiseksi vähän maasta riippuen. Maaperän määrä ei ole lisääntynyt lainkaan.

Itse näen asian niin, että jos nyt massiivisilla panostuksilla autamme noita maita samme kenties tämän kriisin hoidettua, mutta samalla annamme lisää vauhtia loputtomalle yhä pahemmiksi kasvavien kriisien kierteelle.

Ilman paikallisten ihmisten radikaalia asenteenmuutosta lisääntymiseen on tämä tämä kriisi vain esimakua tulevasta ja apumme tulevien kriisien paisuttamista.

En tiedä mitä pitäisi tehdä, mutta mittavan kriisiavun näen vallitsevan olotilan ylläpitämisenä mikä on suurinpiirtein pahin mahdollinen vaihtoehto mitä tuolle alueelle voi tehdä. Dilemma on ilmeinen, sillä tilanteeseen ei ole kuin huonoja ratkaisuja - ei ainkaan niin kauan kun mietimme mitä me voisimme tehdä. Ratkaisun aivaimet ovat vain ja ainoastaan paikallisten ihmisten käsissä.

Petteri Sahlsten

Hämmentävän tervejärkinen kommentti vihreiden kannattajalta. Olen ymmälläni.

Eila Jokimaa

Vallitsevan olotilan ylläpitäminen tässä tapauksessa on kieltämättä arveluttavaa puuhaa, vaikka se saattaa joissakin tapauksissa kuullostaakin sankarilliselta hyväntekeväisyydeltä. Esimerkiksi Etiopiassa ja Somaliassa kuten monissa muissakin kehitysmaissa ollaan toteutettu IMFn rakennesopeutusohjelmia, joiden tarkoituksena oli ilmeisesti vapauttaa kansat köyhyydestä. Kuvittele kuitenkin tyypillinen afrikkalainen maatalousvaltainen maa, jossa suoritetaan tyypillinen IMF:n rakennesopeutuohjelmia. Mitä tapahtuu tuollaisessa maassa, jossa mm.
-halpa ulkomainen vilja tulvii markkinoille ja syrjäyttää kotimaisen?
-valuutan devalvaatio nostaa polttoaineen, lannoitteiden, maataloustarvikkeiden yms. hinnat pilviin ja romahduttaa väestön ostovoiman?
-ulkomaisten tahojen ruoka-apu menee suoraan hallitukselle, joka tarvitsee sitä tienatakseen rahaa kuluihinsa?
-koulutukseen ja terveydehoitoon kohdistuva kulutus romahtaa 79% ja hintojen noustessa koulutuksen osallistumisaste laskee 45%?
-julkisen sektorin palkat laskevat 90%? ja valtion yritykset ajautuvat vararikkoon?

Jos halutaan syyttää itä-Afrikan nälänhädistä ainoastaan heidän vastuutonta "lisääntymispolitiikkaansa", niin yhtä lailla voidaan syyttää eräitä ulkomaisia tahoja tuon vastuuttoman lisääntymispolitiikan "epäsuorasta ja hienovaraisesta" kannustamisesta. Kun maan oma tuotanto ja sen edellytykset tuhotaan, niin mitä muuta vaihtoehtoa sillä on kuin tulla yhä enenemissä määrin riippuvaiseksi ulkomaisesta ruoka-avusta?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Valtuuttarahaston ja maailmanpankin puuhastelut ovat tosiaan oma juttunsa. Liika usko markkinatalouteen tilanteessa jossa ei ole siihen riittävää pohjaa voi tosiaan olla tuhoisaa. Tosin noissa on aina takana se, että maa on ensin velkaantunut pahasti ja vasta sitten kyseiset instituutiot pääsevät sanelemaan toiminnan ehtoja.

Ylipäätään nykyinen kauppapolitiikka tekee noiden maiden kehittämisen vaikeaksi, mutta jos maan täytyy kaksinkertaistaa koko maan infrastruktuurin ja mm. asuntojen määrän parinkymmenen vuoden välein että köyhyys ei suhteellisesti pahenisi, niin aika fakiireja maan johtajien pitäisi olla, että siitä selvitään. Eli pidän kyllä sitä väestönkasvua ykköskysymyksenä mikä pitää ratkaista ennen kuin se todellinen nousu voi alkaa.

t. piiroinen

Tärkeintä on antaa muutamalle kymmenelle tuhannelle itäafrikkalaiselle katto pään päälle, huonekalut, satelliittiantennit, älypuhelimet, kulkuvälineet ymv. Suomessa. Mutta kuka nekään jatkossa maksaa?

Jouni Haimi

Ja toisekseen kun tuota apua ajettelee voi kysyä sitäkin että onko se välttämätömyyden siirtoä eli jos nyt saadaan väliaikaisesti siirrettyä tuota nälänhätää eu lopullisesti. Ja kylmästi ajateltuna voidaan kysyä voidaanko pienemmälle joukolle taata paremmat olottuon nälänhädän jälkeen kun ylijäämä on karsittu.

Riku Kiuttu

No koska maailman resurssit ovat rajalliset ja nyt jo finaalissa. Kuolkoon ne siis pois, jotka ovat ihan itse lisineet yli alueensa kantokyvyn ja ovat kyvyttömiä hoitamaan asioitaan. Rikollista se on mennä siihen puuttumaan.

Jo nyt suuri osa ihmisistä ihmettelee, että mikä ihmeen järki on rahan lappamisessa Afrikkaan, maahanmuutossa tai monikluttuurissa. 2100 luvulla tommoset hihhulit on jo julistettu rikollisiksi ihmiskuntaa ja koko planeettaa vastaan ja kaikki ihmettelevät, että miten ihmeessä noin idiootteja on voinut olla olemassa...Siellä missä vielä sivilisaatiota on jäljellä. Tuhosivat jumankavita koko planeetan hyysäyksellään.

Joonas Kolehmainen

Kyllä se on vaan niin että Suomalaisen kermaperseen jäljet ovat merkittävästi suuremmat kuin somalialaisen maanviljelijän. Sateet eivät tulleet ja paikalliset impivaaralaiset eivät suostuneet ottamaan apua omalle kansalleen. Siitä tämä inhimillinen kärsimys johtuu.

Mietipä skenaariota jossa nyt loppuisi tankkereista löpö (vähän samaan tapaan kuin somaliasta sade), eikä ruokarahdit enää pohjolan perukoille kulkisi. Kuinka kauan luulet että 5 miljoonainen suomalaiskansa sitkuttelisi potuilla ja porkkanoilla, kun 9 miljoonainen somalia, jossa 65% työvoimasta on maataloudessa (suomi 3,3%), sortuu vuodessa? Siellä kasvukausikin kestää ympäri vuoden. Kuka onkaan lisinyt yli kantokyvyn?

Riku Kiuttu

Haha?? Täällähän nelisen miljoonaa ihmistä elivät jopa sotien aikana ilman minkäänlaista nälänhätää hehe?? Luuletko ettei muka nykyään? Ei todellakaan ole pätkääkään vaikeaa 5 miljoonan elää täällä kun on maita ja mantuja ja pystyviä ihmisiä.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Kai olet, Riku, sitä mieltä, että myös meidän suomalaisten kuuluu kuolla, jos mokaamme jotain ja että me emme ole millään tavalla auttamisen arvoisia, jos teemme virheitä?

Ajattelusi on ymmärrettävää, mutta minun pitää vain varmistaa se, että samat säännöt koskevat meitäkin. Esim. 1860-luvun nälkäkuolemat olivat kansallemme aivan oikein, koska emme olleet tarpeeksi säntillisiä ja valmistautuneita.

Toistaiseksi näyttää siltä, että ovat suomalaiset ovat viime aikoina oppineet huoltovarmuuden tärkeyden, sillä nälänhätää ei ole täällä ollut pitkiin aikoihin.

Joonas Kolehmainen

Riku, Suomessa on vuonna 1942 syöty siemenviljatkin kun muuta ei ole ollut. Pettuleivästä on nykyään tehty erikoisherkku jota myydään lentoasemalla turisteille. Toista se on ollut vielä silloin kun näitä infrastrukuureja ei ole ollut. Jos vallanpitäjämme olisivat sota-aikaan tulehduttaneet välinsä ulkovaltoihin samaan tapaan kuin al-shebab Somalian pahimmilla nälänhätä alueilla, ei meitä olisi 5 miljoonaa. Luonto tekee tehtävänsä, mutta muista että samat kärsimykset voivat joku päivä osua omalle kohdalle.

Ensi kerralla kun käyt kaupassa niin katso kuinka paljon avainlippu tuotteita läydät. Antaa jotain osviittaa siitä minkä verran ruokaa yms. ulkomailta tuodaan.

Pekka, suurten nälkävuosien aikaan väestö oli pääosin maanviljelijöitä. He varmasti itkivät, kun perunat mätänivät peltoon. En tiedä olisivatko he aikalaisten keinoin voineet valmistautua yhtään paremmin. Katovuosia oli kuitenkin aika monta putkeen.

Aki Niemistö

[Joka tapauksessa olen varma, että joskus 2100-luvulla ihmetellään, kun maailmassa oli vielä 2000-luvulla nälänhätiä aivan samaan tapaan kuin me tänä päivänä ihmetellään 1600-luvun noitavainoja Euroopassa, 1800-luvun orjuutta Yhdysvalloissa tai 1900-luvun armenialaisten, juutalaisten ja Ruandan tutsien kansanmurhia. Miksi annoimme niiden tapahtua?]

Minä puolestani ihmettelen miksi annamme nykyäänkin noitavainojen, orjuuden ja kansanmurhien tapahtua.

Koptit pakenevat vainoa ulkomaille (93 000 paennut ulkomaille arabikevään jälkeen), Sudanissa ja muualla afrikassa muslimit pitävät orjia (ja polttomerkkaavat heidät omistajansa merkillä) ja hiljattain Saudi-Arabiassa teloitettiin mies, jonka rikos oli noituuden harjoittaminen. Lähde: http://www.thereligionofpeace.com/

Käyttäjän Jukkaakula kuva
Jukka Aakula

Syyrian kristityt ja muut vähemmistöt ovat seuraava arabikevään todennäköinen uhri:

http://www.nytimes.com/2011/09/28/world/middleeast...

“I am intrigued by your calls for freedom and for overthrowing the regime,” wrote a Syrian Christian woman on her Facebook page, addressing Christian female protesters. “What does freedom mean? Every one of you does what she wants and is free to say what she wants. Do you think if the regime falls (God forbid) you will gain freedom? Then, each one of you will be locked in her house, lamenting those days.”

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Huono sato oli tiedossa jo hyvissä ajoin ja mikäli olisi toimittu ajoissa, niin kriisi olisi voitu hoitaa paljon halvemmalla, tehokkaammin ja ilman valtavaa määrää kuolonuhreja."

Uskotko, että kriisi "olisi voitu hoitaa" pois? Veikkaan ettei ongelma ole sellainen, että laitetaan määrä x avustusta ja DONE. Reaalimaailmassa Afrikka kaipaisi avustusta vuodesta toiseen, eikä x olisi mikään pieni määrä.

Keskustelussa tuli ilmi väestönkasvu ja sen torjuminen koulutuksella. Miten on mahdollista kouluttaa niin valtava määrä ihmisiä, että sillä olisi jotain vaikutusta väestönkasvuun? Koulutat 10000 niin tilalle samaan aikaan syntyy uusia koulutettavia satoja tuhansia.

Puhutaan siis useista miljoonista ihmisistä, jotka pitäisi saada koulutettua, että väestönkasvu taittuisi. Ei sellaiselle määrälle voida tuosta vaan järjestetä koulutusta (vieläpä oloissa jossa muslimit vastustavat naisten koulutusta). Kuka sen maksaisi?

"On jotenkin älyllisesti epärehellistä että samat henkilöt, jotka vastustavat pakolaisten ottamista, vastustavat myös ihmisten auttamista heidän omassa maassaan, vaikka se tulisi suomalaisille veronmaksajille paljon halvemmaksi."

Eikai toisen vastustaminen estä toisenkin vastustamista? Molemmat metodit vaikuttavat olevan yhtä tehottomia tai kustannustehottomia ratkaisuja. Varat voi laittaa vaikkapa kotimaiseen vanhustenhuoltoon - sen ongelmat ei kasva exponentaalisesti.

Aira Joki

Ihanaa seurata kaikkivoipaista suomalaista tyynenä harkitsemassa mihin avustaa. On mahtavaa olla asemassa jossa voi kääntää peukun alaspäin ja vielä perustella sitä historiaan, arkikokemukseen tai vaikkapa folkloreen vetoamalla. Olemme niin onnekkaita paskiaisia, me suomalaiset vaikka täällä väki jatkuvasti vaikertaa.
Kyllä, olen avustanut Itä-Afrikan nälkäänäkeviä, minulla on siihen varaa, kaikilla näköjään ei ole.

Jouni Haimi

Aira avustaminen ei ole pakko vaan sen voi jättää tekemättä niin halutessaan vaikka varaa on tai ei ole.

Paljon maksoi airan hyvä omatunto kun se on nyt avustanut afrikkaa-)

Jouni Haimi

Aira avustaminen ei ole pakko vaan sen voi jättää tekemättä niin halutessaan vaikka varaa on tai ei ole.

Paljon maksoi airan hyvä omatunto kun se on nyt avustanut afrikkaa-)

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

"Ihanaa seurata kaikkivoipaista suomalaista tyynenä harkitsemassa mihin avustaa."

Pakkohan se on harkita! Et kai sinäkään avusta tasapuolisesti maailman joka ikistä köyhää?

Jouni Haimi

Kun näitä kommentteja lukee niin taitaa olla kaikken huonomat perusteet kannallle kas kummaa tämän blogin kirjoittajalla Vesa Viriillä kuten sopia odottaakin.Voidaankin kysyä sitä mitä tuon somalian nälänhätä vaikuttaa meihin?

Ville Sten

Ei vaikuta mitenkään koska somalialaiset ovat laiskoja neekereitä. Suosittelen lukemaan edelliset viestit ettei tarvitse kysellä moneen kertaan läpikäytyjä asioita.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

JH: Olisi kohteliasta kirjoittaa toisen nimi edes oikein, kun kommentoi.

Mutta kun kerran kysyit, mitä vaikutuksia Somalian nälänhädällä on meille, niin viimeksi kun Somaliassa oli nälänhätä 20 vuotta sitten, niin seurauksena oli valtava pakolaisaalto. Suomenkin somaliväestö on pääosin peräisin tuon nälänhädän seurauksena.

Tuskin ne kaikki nälkäiset tälläkään kertaa jäävät kotiin kuolemaan, joten edelleen kaikille olisi paljon helpompaa auttaa ihmisiä siellä missä he ovat.

Jouni Haimi

No siitä aalosta selvitään tiekemmalla valinnalla kua pääsee asumaan ja kuka ei joten ei se ongelma ole

Käyttäjän Jukkaakula kuva
Jukka Aakula

Voi hyvin olla että maailma paranee ja ongelmat kuten nälkä voitetaan. Voi yhtä hyvin käydä toisinkin päin.

Progessio on yksi vaihtoehto - Jared Diamondin Romahdus toinen. Ero Pääsiäissaaren romahdukseen olisi lähinnä se että romahdus olisi aika globaali.

Aika näyttää. Mielenkiintoinen kysymys on kykenemmekö asioihin vaikuttamaan. Maailma tuskin seuraavaankaan Romahdukseen loppuu.

Petteri Sahlsten

Tyypillinen vihreän kirjoittama syyllistysulina kirjoitus. Mene sinä sinne suvaitsevaan Somaliaan pelastamaan niitä poloisia, jotka itse ovat aiheuttaneet oman tuhonsa ja jätä se syyllistys vähemmälle. Olen varma, että itse et ole tehnyt mitään Somalian hyväksi, etkä tule koskaan tekemäänkään.
.
Paras ratkaisu Somalian tilanteeseen olisi, dumpata pari tankkerillista aseita ja ammuksia sinne rannikolle, niin saisivat itse ratkaistua nälänhätänsä tuttuun Afrikan huippuosaaja-tyyliin.
.
" Joka tapauksessa olen varma, että joskus 2100-luvulla ihmetellään, kun maailmassa oli vielä 2000-luvulla nälänhätiä aivan samaan tapaan kuin me tänä päivänä ihmetellään 1600-luvun noitavainoja Euroopassa, 1800-luvun orjuutta Yhdysvalloissa tai 1900-luvun armenialaisten, juutalaisten ja Ruandan tutsien kansanmurhia. Miksi annoimme niiden tapahtua?" Yhyy mun maailmantuska on niin kova, äiitii!
.
1. Noitavainot olivat kirkon ja torajyvän ansiota, niinkuin Somalian tilanne on hyvin pitkälle rauhanuskovaisten syy.
.
2. Afrikkalaiset ITSE aiheuttivat Ruandan harvennuksen tuttuun Afrikka tyyliin. Tai vaihtoehtoisesti se oli SINUN syy, kun et ollut siellä ESTÄMÄSSÄ sitä.
.
3. Tulevaisuudessa ihmetellään miksi nykyihmiset antoivat kaikenmaailman viherstalinisti hörhöjen pilata Euroopan sekä, oikeastaan koko planeetan typerällä moku-suvaitsevaisuus-idiootti ideologiallaan.
.
4. Orjuus ei ole koskaan voinut paremmin kuin tänä päivänä. Mitäpä jos otat asioista selvää ja karistat ne punaviher-ideologiset lasit silmiltä ja kasvat aikuiseksi.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Olipa harvinaisen lapsellisia kommentteja. Jos ihan oikeasti tarjoat ratkaisuksi nälänhätään aseita tai vertaat suvaitsevaisuutta kansanmurhaan ja orjuuteen, niin ihmettelen miten olet edes päässyt peruskoulusta läpi?

Petteri Sahlsten

Peruskoulun loppukeskiarvo oli 8,4 Paljonko itselläsi?

Petteri Sahlsten

Somalian ongelma on nimenomaan järjestyksen puute-> Aseiden vähyys rauhaa haluavien käsissä. Ja sitäpaitsi en missään vaiheessa verrannut mitään mihinkään. Onko meidän historian opettajalla luetunymmärtämis ongelmia? Sinun ratkaisusi tähän nälänhätä ongelmaan oli mikä? Lisää ruokaa, jotta väestöräjähdys jatkaa kasvuaan? Mihin historianopettaja luulee Suomalaisen yhteiskuntarauhan perustuvan? Välittämiseenkö vaiko valtion väkivalta monopoliin?

Hannu Rytilä

Rahamme ovat lopussa. Jospa keskittyisimme oman kansamme pelastamiseen, vaikka olemmekin vielä "rikkaita" Kyllä se Vesaakin riipaisee kun 40% liksasta poistetaan noin vain.

Käyttäjän valtaajaloistoa kuva
Timo Peltonen

Hyvä kirjoitus, mutta olet varmaan huomannut, että tästä asiasta ei saa keskustella. Tämän ovat päättäneet eräät blokkaajat, joiden mielestä heidän valitsema aihe on paljon parempi. Ja koska kuulut vihreisiin niin se antaa heille luvan sanoa sinusta ihan mitä vaan.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Näinhän se valitettavasti tuntuu olevan. Moni kirjoittajista tuntuvat haukkuvan kirjoitustani vain sen takia, että olen vihreä. Tuntuu, että useat näistä eivät ole edes kunnolla lukeneet kirjoitustani, mikä on kyllä keskustelukulttuurin kannalta aika surullista.

Käyttäjän AnnaA kuva
Anna Ahola

Kyllä minä ainakin luin. Valitettavasti; toivon, että en olisi lukenut.

Aihe ei ole ongelma, vaan ongelma on tekopyhä, härski ja kaksinaamainen ruikutus, jossa kovaan ääneen kohkataan tuhansien kilometrien päässä olevien ihmisten hädästä ja ollaan olevinaan niin suurta humanistia että oksat pois, ja samaan aikaan ollaan täydellisen sokeita ja kuuroja lähellä olevien ihmisten hädälle; Virrin tapauksessa kyse ei ole edes pelkästä sokeudusta tai kuuroudesta, vaan kylmästi siitä, että niiden lähellä olevien ihmisten (eli ts. oman kansan!) hätä ja nälkä ei Virriä yksinkertaisesti kiinnosta pennin vertaa (*).

Minusta tälläinen suhtautuminen on moraalitonta ja - kyllä - aivan pahuksen tekopyhää ja oksettavaa.

(*) Ks. Virrin ja minun viime öinen viestien vaihto tuossa ylempänä ketjussa; Virrin vastaukset eivät juurikaan tulkinnan varaa jättäneet.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Kannattaisiko edes vähän tutustua aiempiin kirjoituksiini, ennen kuin alkaa täällä solvaamaan nimellä ja hyvin henkilökohtaisesti toisia, esim.:

http://vesavirri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/81438-ri...

Myönnän, että aivan joka kirjoituksessa en käsittele suomalaisten köyhien hädänalaista asemaa. Onko se sitten tarpeellista saati edes mahdollista, niin saat ihan itse päättää...

Matias Gerlich

Monilla kommentoijalla on ilmeisesti sellainen käsitys että itsensä auttaminen olisi jotenkin eurooppalainen ja samalla myös suomalainen erityisominaisuus. Tuota sopii epäillä. Ensinnäkin suomalaisten osalta on historiallinen fakta että olimme pitkälle 1800-luvulle asti todennäköisesti eräs Euroopan takapajuisimmista kansoista oleellisilla mittareille. Kauhistuisimme jos pääsisimme tutustumaan esivanhempiimme tuolta aikakaudelta. 1700-luvulta on Kajaanin ympäristöstä kirkollista dokumenttiaineistoa ihmissyönnistä joihin onnettomimmat vajosivat pahimpina nälkävuosina (joita oli jokaisen sukupolven aikana).

Mutta viivähdetäänpä hetkeksi 1860-luvun maailman kehittyneimmän maan, Iso-Britannian, työläisnuorison pariin. Seuraavassa esimerkkejä millaisessa todellisuudessa he elivät tuohon aikaan:

http://www.pelontorjunta.suntuubi.com/fi/Blogi/#wa...

"Jeremias Haynes, 12 vuoden ikäinen:

”Kuningas on se, jolla on kaikki raha ja kulta. Meillä on kuningas; sanotaan, että hän on kuningatar, sanovat häntä prinsessa Aleksandraksi. Sanotaan, että hän on nainut kuningattaren poja. Prinsessa on mies.”

William. Turner, 12-vuotias:

”En elä Englannissa. Luulen, että sellainen maa on olemassa, mutta en ole ennen tiennyt siitä mitään.”

John Morris, 14-vuotias:

”Olen kuullut kerrottavan, että jumala on luonut maailman ja että kaikki kansa hukkui yhtä ihmistä lukuun ottamatta; olen kuullut, että tämä oli ollut pieni lintu.”

William Smith, 15-vuotias:

”Jumala loi miehen, mies vaimon.”

Edward Taylor, 15-vuotias:

”En tiedä mitään Lontoosta.”

Henry Matthewman, 17-vuotias:

”Perkele on hyvä mies. Minä en tiedä, missä hän elää. Kristus on huono mies.”

”Tämä tyttö (10-vuotias) tavaa God[Jumala]-sanan asemesta Dog [koira] eikä tiedä kuningattaren nimeä.” "

Tällainen on siis sen eurooppalaisen lähihistorian sivistyksen taso jota me pidämme afrikkalaiseen verrattuna niin ylivertaisena.

Eila Jokimaa

Britannian työläisnuorison sivistymättömyyttä voidaan hyvin verrata monien Afrikan maiden asukkaiden sivistymättömyyteen nykyisin, koska tietyillä seuduilla kehitystä ei ole tapahtunut samaa tahtia kuin kehityksen ydinalueilla.Tietenkään sivistymättömyys ei ole sivistymättömien afrikkalaisten tai sivistymättömien suomalaistenkaan perusominaisuus -sivistys on hankittava taito, jonka saavuttavat parhaiten ne, joilla on onnea syntyä geopoliittisesti suotuisalle alueelle ja sosioekonomisesti suotuisaan asemaan.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_...

Itse katsoin jonkin aikaa sitten brittiläistä keskusteluohjelmaa, jossa nigerialainen nainen selitti persoonallisen paholaisen olemassaoloa sillä, että Hitlerin Saksan nousu ei olisi voinut muuten onnistua. Onko tämä vähemmän kehitysvammaista, kuin sanoa jumalan luoneen miehen tai kouluttamattoman teinin tietämättömyys kuninkaallisista? Itse asiassa Britanniassa on yhä ihmisiä, jotka epäilevät evoluutiota raamatullisen tietämyksensä perusteella eivätkä tiedä, kuinka kauan kuunkierto kestää. Tämä ei tarkoita sitä, että luku -ja kirjoitustaidottomilla periferia-alueilla sivistys siitä miten maailma makaa olisi paljon korkeampi -voidaan tehdä itse asiassa perusteltuja oletuksia, että tarjolla olleen tiedon määrä oli ja on sekä 1800-luvun että 2000-luvun Britanniassa suurempi kuin yhdessäkään Afrikan periferiavaltiossa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Maailmassa ei voi olla nälänhätää, kun Suomessa rakennetaan pelloille ja peltoja metsitetään ja kouluruokailussa on astioiden palautuspisteessä laskiämpäri, kun kaikkea ei ole jaksettu syödä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Edelliseeni lisään: Jos maailmassa kuitenkin olisi nälänhätää, on ainoa mahdollisuus ihmisellä rajoittaa jälkeläistensä lukumäärää.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

Olisiko yksi osasyy se, että "Suomen" itsenäisyys meni juuri lopullisesti?

Toimituksen poiminnat