Vesa Virri Uskaltaa uskaltaa

Keskustalaisen aluepolitiikan järjettömyydet

Aikoinaan Sleepy Sleepers lauloivat kappaleessaan: "On vain kaksi tapaa keittää kahvia. Nimittäin oikea ja väärä!" Vähän sama pätee valtion alueellistamispolitiikkaan.

Alueellistaminen toimii hyvin silloin, kun perustetaan täysin uusi virasto, jonka toiminnot voidaan aloittaa alusta. Hyvä esimerkki tulee tältä viikolta, kun uusi valtakunnallinen metsäkeskus päätettiin sijoittaa Lahteen. Sinne perustetaan siis aivan uusi virasto, jonne rekrytoidaan työntekijöitä läheltä ja kaukaa, minkä jälkeen toiminta voi alkaa.

En sitten ole asiaan perehtynyt niin hyvin, että osaisin sanoa, kumpi olisi ollut parempi paikka: Lahti vai sen vaihtoehtona ollut Joensuu. Tietenkin keskustelua herättää se, kun sijoituspaikaksi valitaan Lahti, joka sijaitsee maa- ja metsätalousministeri Jari Koskisen (kok.) omassa vaalipiirissä. Paikasta voidaan siis keskustella, mutta itse asia on muuten toteutettu järkevällä tavalla.

Erityisesti Keskustapuolueen suosima tapa on taas ollut sijoittaa jo hyvin toimivia yksiköitä maakuntiin, jolloin saattaa käydä niin, että puolet työntekijöitä irtisanoutuu. Ja koska lopuistakaan suurin osa ei suostu muuttamaan, niin käytännössä joudutaan sitten ylläpitämään tiloja ja toimintoja kahdella eri paikkakunnalla. Viimeisin esimerkki on lääkelaitos Fimean tapaus.

Nykyinen KELAn pääjohtaja ja edellisen hallituksen sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (Kesk.) päätti toteuttaa alueellistamista siirtämällä todellista erityisasiantuntemusta vaativan lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Helsingistä Kuopioon. Kun asiaa kysyttiin työntekijöiltä, niin yli 99 prosenttia vastusti muuttoa Kuopioon. Vuosia Helsingissä asuneilla työntekijöillä oli koko elämä, esimerkiksi puoliso, ystävät, harrastukset ja vaikkapa lasten koulu Helsingissä, joten ei sellaisessa elämäntilanteessa ole aivan yksinkertaista muuttaa 400 kilometrin päähän. Työntekijöiden yksimielisestä vastustuksesta huolimatta ministeri Hyssälä ajoi päätöksen muutoksesta läpi.

Mihin tämä sitten johti? Iso osa työntekijöistä on irtisanoutunut ja jäljelle jääneistäkin suurin osa on kieltäytynyt lähtemästä Kuopioon. Kieltäytyjistä osaa on koetettu sijoittaa muualle valtionhallintoon ja osa jatkaa työtänsä Helsingissä. Samaan aikaan  Kuopiossa Fimealla ovat komeat tilat, jotka ovat lähes tyhjillään.

Nykyinen sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (Kok.) onkin jo joutunut ilmoittamaan, että aikatauluja on jouduttu muuttamaan, sillä niin kovaa on ollut henkilöstön vastustus. Inhimillisten kärsimysten ohella kannattaa muistaa, kuinka paljon tämä kaikki on tullut yhteiskunnalle maksamaan. Normaalien muuttokustannusten lisäksi tilojen ylläpitäminen kahdella eri paikkakunnalla ei ole aivan halpaa hommaa.

Kun lisäksi kokeneiden työntekijöiden tilalle on jouduttu hankkimaan uusia, joten on todella poikkeuksellinen onni, mikäli suomalaisten lääketurvallisuus ei ole missään vaiheessa vaarantunut. Valitettavasti Fimea ei ole ainutlaatuinen tapaus, vaan ainoastaan yksi esimerkki siitä, mihin alueellistamispolitiikka johtaa, mikäli sitä toteutetaan pelkästään keskustalaisen aluepolitiikan näkökulmasta - kaikki järki- ja inhimillisyysperusteet unohtaen.

Eli summa summarum: alueellistamispolitiikkaa voi olla sekä aivan järkevää että todella päätöntä. Täysin uuden toimipisteen alueellistaminen saattaa olla ihan asiallista: Silloin työntekijät tietävät töitä hakiessaan, missä työpaikka tulee sijaitsemaan ja osaavat suunnitella oman elämänsä sen mukaisesti.

Mikäli valtio taas siirtää yhtäkkiä täysin toimivan huippuyksikön paikkakunnalta toiselle työntekijöiden mielipiteistä välittämättä, niin silloin valtio ei toimi vastuullisesta sen enempää taloudellisesti, kansalaisten turvallisuuden kannalta kuin työnantajanakaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Et sitten ollut selvillä, että Metla siirretään Joensuuhun joten sekä Lahti että Joensuu saavat metsäalan toimintoja. Vantaalla tyrmistyttiin kuten aina, kun pääkaupunkiseudulta siirretään jotakin pois.

http://yle.fi/alueet/pohjois-karjala/2011/10/metla...

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Käytin siis itse lähteenä Hesaria ja tätä:

http://www.ts.fi/online/kotimaa/268603.html

Varmasti tuohonkin päätökseen liittyy ongelmia ja kun saadaan tarkempaa tietoa, niin voidaan sitten varmasti kommentoida tarkemmin.

Pääasia oli kuitenkin kritisoida tuota Fimean siirtoa. Siitä kun on jo sen verran aikaa, että voidaan jo nähdä, mihin se on johtanut. Ja mielestäni joku voisi ihan oikeasti tutkia, kuinka paljon tuo päätös on yhteiskunnalle maksanut.

Matti Haapala

Toisin sanoen muualla Suomessa, paitsi pääkaupunkiseudulla, ei saisi asua eikä saisi olla mitään.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

En minä noin sanonut. Kuten korostin, alueellistamista voidaan tehdä myös järkevästi, mutta mikäli sitä tehdään täysin työntekijöiden tahdon vastaisesti, niin se ei ole järin inhimillistä ja tulee todella kalliiksi.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kas, kun kukaan ei ole koskaan huolissaan työn perässä pääkaupunkiseudulle vastoin tahtoaan muuttavista ihmisistä. Samalla tavalla heidänkin sosiaalinen ympäristönsä muuttuu ja lasten kaveripiirit jäävät.
Jotenkin pääkaupunkiseudulle muuttaminen katsotaan "oikeansuuntaiseksi" jolloin ihmisten sopeutuminen katsotaan velvollisuudeksi. Toisin kuin silloin, kun muuttoliike käy toiseen suuntaan.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

TP: Työn perässä muuttaminen on aivan eri asia. Jokainen joutuu opiskelujen jälkeen tekemään valintoja elämässään, missä haluaa elää ja tehdä työtä.

Sen sijaan on mielestäni aivan kohtuutonta, että vuosia elämäänsä tietyssä kaupungissa rakentaneet pakotetaan muuttamaan aivan toiseen ympäristöön: siis siinä vaiheessa, kun koko elämä on Helsingissä: asuntolainasta on maksettu puolet, puolisolla on vakituinen työpaikka pääkaupungissa ja lapsilla on koulut kesken.

Vähän toisenlaiseen yhteiskuntaan luulisi tällaisten pakkosiirtojen kuuluvan...

K J Vähäpuheinen

Niin.

On siis oikeaa ja väärää "alueellistamista". Oikeassa toimintoja siirretään pk-kehän sisälle. Väärässä kehältä pois.

Paljonko julkishallinnon työpaikkoja on siirretty viimeisen kymmenen vuoden aikana Pohjois-Karjalasta pk-seudulle? Tiedätkö?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

"Sen sijaan on mielestäni aivan kohtuutonta, että vuosia elämäänsä tietyssä kaupungissa rakentaneet pakotetaan muuttamaan aivan toiseen ympäristöön: siis siinä vaiheessa, kun koko elämä on Helsingissä: asuntolainasta on maksettu puolet, puolisolla on vakituinen työpaikka pääkaupungissa ja lapsilla on koulut kesken.

Vähän toisenlaiseen yhteiskuntaan luulisi tällaisten pakkosiirtojen kuuluvan..."

Mistä ihmeestä olet saanut päähäsi, että pääkaupunkiseudulle muuttajat olisivat vastavalmistuneita nuoria? Kun esimerkiksi Metsähallitus on siirtänyt toimintoja Lapista etelään, niin monilla on ollut kymmenien vuosien kokemus työstä ja asumisesta täällä. Samanlaista pakkosiirtoa se on toiseenkin suuntaan.

Myös yksityispuolen ammateissa toimineista loparit saaneista perheellisistä monet ovat sinnitelleet vuoden tai jopa enemmän, ennenkuin ovat antaneet periksi ja pakanneet kassinsa ja lähteneet. Kaltaisiani eläköityneitä paluumuuttajia on ties kuinka paljon. Kyseessä on kaksinkertainen vapautuminen; sekä työstä että kaupunkihulinasta johon ei olisi koskaan mennyt jollei olisi ollut työn vuoksi pikku pakko.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Voi aivan hyvin pitää paikkaansa, että toimintoja on siirretty myös toiseen suuntaan. Koska en tapauksia kuitenkaan tunne, en lähde niitä myöskään kommentoimaan.

Mutta vaikka näin tosiaan olisikin, niin en silti lähtisi Hyssälän toimintaa puolustelemaan sillä, että kun kerran muutkin työntekijät ovat kärsineet, niin Fimean työntekijöitä pitäisi kohdella aivan yhtä kurjasti.

Yksityisten yritysten muutto on sen sijaan aivan eri asia. Vaikka sekin on varmasti ikävää, niin puhuin tässä nimenomaan valtion laitosten alueellistamisesta. Yritysten toiminnasta pitäisi kirjoittaa aivan oma kirjoituksensa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Asiaa voi lähestyä myös siltä näkökannalta ovatko virkamiehet jotenkin erioikeutettuja työpaikkakuntaansa kuin muut ihmiset. Demokratian mukaista on myös noudattaa tehtyjä päätöksiä (vaikka ne olisivat "kepulaisia" ratkaisuja).

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Onhan tuokin toki yksi näkökulma. Katsoisin kuitenkin ensinnäkin, että valtion tulisi työnantajakin näyttää jonkinlaista esimerkkiä ja ainakin kuunnella työntekijöidensä mielipiteitä.

Toiseksi yksityisellä puolella tuollaista tuskin olisi tehty, sillä se tuli yhteiskunnalle kalliiksi ja johti siihen, että ne kaikkein pätevimmät työntekijät hankkiutuivat uusiin tehtäviin. Eiköhän osakkeenomistajat olisivat siinä vaiheessa vaatineet johdon - eli tässä tapauksessa ministeri Hyssälän - eroa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Jos valtion tulisi työnantajana näyttää jonkinlaista esimerkkiä ja kuunnella työntekijöidensä mielipiteitä, mihin tämä erioikeus perustuu?

(erioikeutena pidän sitä, että muut "kuolevaiset" joutuvat juoksemaan leivän perässä)

Yksityisellä puolella töitä menee Kiinaan asti.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Lilli Markkanen

Tässä on kysymyksessä massiivisesta siirrosta Kuopioon. Armeijassahan ei ole mahdollisuutta kieltäytyä paikkakunnan siirrosta, mutta valtion laitoksella henkilökunnan suhteen ei ole. Eli Hyssälän siirto oli perseestä, vaikka hän ylimielisesti tv-haastattelussa sanoi, että lääketurvallisuus ei vaarannu. Niinpä nyt on siirtoa jouduttu lykkäämään neljällä vuodella, kun pätevää henkiläkontaa ei sinne löydy. Hyssälän olisi pitänyt silloin jo ymmärtää kun kolme ylijohtajaa irtisanoutui, että ojaan ollaan menossa. Ja tällaisesta päätöksestä hänet palkittiin KELA:n pääjohtajuudella, vaikka siihenkin virkaa oli taatusti pätevämpiä hakijoita!

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Aivan samoilla linjoilla kommentoijan kanssa: Fimean siirto oli kyllä varmaan 2000-luvun järjettömin aluepoliittinen päätös.

Syy Hyssälän valintaan on yksinkertainen: KELAn pääjohtajan virka on ollut vuosikymmeniä Keskustapuolueen mandaatti, jonne muiden puolueiden edustajilla tai sitoutumattomilla ei ole mitään asiaa.

Lilli Markkanen

Kyllä niitä ihmisiä muuttaa pois pääkaupunkiseudultakin. Tiedän yhden tapauksen, jossa noin 40-vuotias mies irtisanottiin työstään tai hän itse otti tarjotun paketin - 6 kk + 4 kk "hyvää" - ilman työvelvollisuutta. Perjantaina allekirjoitti irtisanoutumisen ja jo seuraavana maanantaina aloitti työt Imatralla. Hän myi kolmionsa Helsingistä ja sanoi, että saa Imatralta kaksi-kolme asuntoa samalla hinnalla. Kaikkia ei onnista samalla tavalla...

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

Sliipparien biisi. Ei Lappareiden.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Totta. Korjasin tuon. Kiitokset kommentoijalle täsmennyksestä. Muistin kyllä kappaleen esittäjineen ihan hyvin, mutta jotenkin tuli kirjoitettua väärin.

Tuosta tuli muuten mieleen, että ko. kappaleen pohjaltahan Sliipparit tekivät myöhemmin myös Raha-automaattiyhdistyksen vallan mainion kondomimainoksen, joka oli nimeltään: "On vain kaksi tapaa harrastaa seksiä" ja joka varmaan kävisi seksuaalivalistukseen vielä tänä päivänäkin.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Mitä järkeä siinä on,että valtio on alueellistanut keskusvirastot ja ministeriöt valtakunnan reuna-alueelle. Käytännössä etelärajalle, koska veden päälle ei ole voitu rakentaa. Vaikka kovasti yritetään.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

No joo, tuosta pitäisi käytännössä mennä 200 vuoden päähän ja kysyä Aleksanteri I:lta, miksi hän valitsi pääkaupungiksi juuri Helsingin...

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Tässähän se tsaarinaikaisuus todetaan.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Tsaari perusti sentään nimenomaan uusia virastoja Helsinkiin - ja ihmiset muuttivat sinne töiden perässä.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Mitenkähän ei olisi ollut tsaaria olemassa? Esimerkiksi Yhdydsvalloissa hallinnolliset pääkaupungit ovat eri asia kuin täällä meillä.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Yhdysvallat onkin liittovaltio ja keskimäärin sen osavaltiot (50 kpl) ovat hieman Suomea suurempia ja niillä on paljon enemmän valtaa kuin millään aluehallinnolla Suomessa - poislukien Ahvenanmaa.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Se nimenomaan on aluepolitiikkaa kun kymmenet tuhannet valtion budjettivirat on tsaarinaikaiseen tyyliin alueellistettu pienelle niemelle Stadingradiin valtakunnan etelärajalle.

Kyseessä on myös valtava tulonsiirto tuolle pienelle alueelle. Joka vuosi. Vuosikymmenestä toiseen.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Itse asiassa pääkaupunkiseudulta nimenomaan siirretään varoja muualle Suomeen: Esimerkiksi Itä- ja Pohjois-Suomen pienet kunnat eivät mitenkään pystyisi toimimaan, ellei niitä tuettaisi eteläsuomalaisten maksamilla verotuloilla.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Totta kai valtion viroissa olevienkin pitää maksaa veroja. Se vielä puuttuisi,että ei maksettaisi verojakaan kun budjettivirat on Helsinkiin keskitetty.

Helsingin alue on yksiselitteisesti suurin valtion budjettiviroista hyötyjä, vaikka veroja joutuvatkin maksamaan.

Vastaavaa valtion budjettivirkojen keskittymää ei ole missään muualla Suomessa.

Suomea kannattaisi katsella Vihreiden näkökulmastakin kokonaisuutena.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Totta kai Helsingissä on paljon virkoja, koska se on valtion pääkaupunki. Se on aivan luontevaa - riippumatta siitä, mikä pääkaupunki on.

Ei se Helsingissä asuminen nyt kuitenkaan pelkästään herkkua ole. Asuntojen hinnat ovat esim. niin korkeita, että jo keskituloisillekin asumismenot saattavat olla aivan kohtuuttomia.

Jaakko Anttila

Lipposen 2. hallitus suunnitteli ja käynnisti alueellistamisen.

TARKASTUSVALIOKUNNAN LAUSUNTO 5/2009 vp
Valtion toimintojen alueellistaminen

Valtioneuvostolle

Alueellistamisella tarkoitetaan valtion keskushallinnon
yksikköjen ja toimintojen siirtämistä pääkaupunkiseudulta maan muihin osiin. Nykymuotoinen alueellistaminen (ns. alueellistamishanke)
käynnistyi Lipposen II hallituksen iltakoulupäätöksen pohjalta 4.10.2000, jolloin hallitus määritteli toimenpiteet aluepolitiikan ja
seutuyhteistyön tehostamiseksi. Laki (362/2002) ja valtioneuvoston asetus (567/2002, muutettu 201/2006 ja 349/2008) valtion yksikköjen ja toimintojen sijoittamista koskevasta toimivallasta (jäljempänä alueellistamislaki ja alueellistamisasetus) tulivat voimaan vuonna 2002.

Alueellistamislain tavoitteena on valtion keskushallinnon yksikköjen ja valtakunnallisten tai keskitetysti hoidettavien valtion toimintojen sijoittamista koskevan toimivallan järjestäminen siten, että sijoittamispäätökset turvaavat valtion tehtävien tuloksellisen hoitamisen, edistävät maan tasapainoista alueellista kehitystä, tukevat
työllisyyttä maan eri osissa ja turvaavat työvoiman saantia valtion tehtäviin sekä perustuvat kaikkia hallinnonaloja koskevaan yhtenäiseen
käytäntöön ja kansanvaltaiseen päätöksentekoon.

Määrällisenä tavoitteena on 4 000—8 000 työpaikan siirtäminen pääkaupunkiseudun ulkopuolelle vuoteen 2015 mennessä. Alueellistamistoimet ovat koskeneet 159 valtion toimintoa ja ne ovat kohdistuneet 33 paikkakunnalle.

Toteutettuja, päätettyjä ja suunniteltuja siirtoja on yhteensä noin
3 900 työpaikkaa. Lisäksi pääkaupunkiseudun ulkopuolella alueiden
välisenä työpaikkasiirtymänä sijoituspaikkakunnille on siirtynyt noin
1 000 henkilötyövuotta. Ministeriöiden ilmoittamaa ns. alueellistamispotentiaalia on jäljellä 472—592 htv.

Lipposen 2. hallitus suunnitteli ja käynnisti alueellistamisen.

Toimituksen poiminnat