Vesa Virri Uskaltaa uskaltaa

Pitäisikö sotaveteraanikortin väärinkäytöstä rangaista?

Kansanedustaja Pentti Oinonen (pers.) on tänään ilmoittanut, että hän ei aio osallistua linnan juhliin, koska presidentti Halonen on kutsunut sinne homoseksuaaleja, mikä Oinosen mielestä loukkaa sotaveteraaneja. Erityisen loukkaavana Oinonen pitää sitä, että homoseksuaalit tanssivat keskenään.

Mielestäni ainoa joka tässä häpäisee sotaveteraaneja, on kansanedustaja Oinonen itse. Sodassa oli Suomen puolesta taistelemassa varmasti yhtä lailla hetero-, bi-, homo-, a- kuin muitakin seksuaaleja. Ei sitä kukaan silloin kysynyt, koska veteraaneilla oli sodassa varmasti suurempiakin huolia kuin kammoksua toistensa seksuaalisia suuntauksia.

Itse koen sangen röyhkeäksi, että kansanedustaja Oinonen tai joku toinen katsoo voivansa puhua sotaveteraanien puolesta: ikään kuin kaikki sotaveteraanit olisivat olleet vaikkapa perussuomalaisia tai jotenkin muuten jakaneet Oinosen arvot.

Tuntemattomassa sotilaassa kerrotaan, kuinka Mannerheimin syntymäpäivänä otettiin "poika" ja gramofoni esiin, minkä jälkeen pantiin tanssiksi. Koska naisia ei paikalla ollut, niin keskenäänhän miehet tanssivat. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä kansanedustaja Oinonen olisi tässä tilanteessa tehnyt?

Mielestäni ns. sotaveteraanikortin väärinkäytöstä voisi jo antaa jonkinlainen sanktion vähän samoin kuin natsikortin käytöstä eli sillä ei tule antaa voittaa keskustelua. Lopetan siis tämänkin kirjoituksen asianmukaisesti:

Eli senkö takia sotaveteraanit taistelivat Suomen puolesta, että kansanedustaja Oinonen saa lähes 70 vuotta myöhemmin heidän nimissään purkaa omia sairaita ennakkoluulojaan seksuaalivähemmistöjä kohtaan?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän partalainen kuva
Reijo Kamula

Sotaaikana härkäparilla tanssimisen jotenkin ymmärtää, mutta aasinsiltaa siitä et saa tähänpäivään!
Toiseksi vihreät ne näyttää tästäkin asiasta vetäneen sieraimeen, on se vain niin keskeistä, teidän puolueessa!

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Vai olisiko pikemminkin niin, että sota-aikana, kun oli muutenkin vaikeaa, niin oltiin tiettyjen asioiden suhteen suvaitsevampia, eikä tuohduttu pikkuasioista, niin kuin miesten välisestä tanssista?

Ei tämänyt sinänsä ole puoluepoliittinen kysymys, paitsi etten ihan oikeasti ymmärrä, millä perusteella jotkut perussuomalaiset katsovat voivansa ainoana esiintyä sotaveteraanien nimissä?

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Tässä tapauksessa viittasin kyllä rankaisemiseen sosiaalisessa mielessä eli että sotaveteraanikortin perusteettoman käytön pitäisi olla paheksuttavaa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Mitäpä jos sentään jätettäisiin jotain äänestäjien valistuneeseen harkintaan. Tuo rangaistuskortin esiinvetokin joka paikassa nimittäin kärsii kyllä inflaation.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Voipi olla noinkin. Mutta kyllä minusta silti voisi kansanedustaja vähän miettiä, missä yhteydessä vetoaa sotaveteraanien puolesta.

Toivottavasti olet oikeassa äänestäjien valistuneesta harkinnasta; tosin Oinosen homofobiset mielipiteet olivat hyvin tiedossa jo ennen kevään eduskuntavaaleja, mutta silti hänet valittiin uudelleen kansanedustajaksi...

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Samaa mieltä olen Oinosen älyvapaasta ajattelusta (ja siitä jo onkin olemassa tätä suorasanaisempi blogi). Mutta jotain meille äänestäjillekin pitää jättää; vaikka sitten välillä se väärin äänestämisenkin mahdollisuus ;-).

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Sotaveteraanit taistelivat sen vuoksi että meillä olisi vapaa Suomi missä jokainen saa vapaasti olla idiootti oman tahtonsa mukaan ja missä toisilla olisi oikeus kutsua idiootteja heidän oikeilla nimillään.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Ihan OK tiivistys. Pisteet siitä.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Tuomas Heikkilä on melkoinen idiootti.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Jos nyt kuitenkin jätettäisiin henkilökohtaisuuksiin menevät solvaukset pois ja keskusteltaisiin ihan asialinjalla. Ei kai ole liikaa vaadittu?

Matti Haapala

Mitä jos kävisitkin kiertämässä pitkin ja poikin Suomea vanhainkodeissa, palvelutaloissa ja marttakerhoissa kyselemässä sotiemme veteraaneilta ja niihin aikoihin eläneiltä kantaansa linnanjuhlien homoihin.

Mahtaa olla ikävää, kun sitten joutuu sanoa Oinosen olleen oikeassa.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Jaa että sinun mielestäsi meidän pitäisi kunnioittaa sotaveteraaneja lähtemällä keskustelemaan heidän kanssaan homojen tanssimisesta??

Mutta jos nyt jätän tuon kohdan kommentoimatta, niin voitko jotenkin perustella, miksi mielestäsi sotaveteraanien arvot vastaavat Pertti Oinosen fobioita? Tuota minun on kyllä todella vaikea uskoa.

Matti Haapala

Jaa, että kunnioitetaan veteraaneja pistämällä homopareja valssaamaan presidentin linnaan?

Käännän kysymyksesi nurin: Miksi mielestäsi sotaveteraanien arvot vastaavat sinun mielipidettä homoihin?

Vanhalla kansalla on tietysti "vanhemmat mielipiteet". Vaikka kuinka kuinka moraalisi ja sairausluettelo sanoo toisin, vanhemmat ikäpolvet pitävät edelleen homoseksuaalisuutta sairautena. Se on jopa minun kantaani jyrkempää suhtautumista homoihin. He edelleen ajattelevat sitä hyvin poikkeavana, perverssinä jms.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Sillä tasolla hyväksyn kantasi, että vanhemmat ihmiset ovat keskimäärin arvoiltaan varmaan konservatiivisemmat kuin nuoremmat. Arvot ovat kuitenkin jatkuvasti muutoksessa ja vaikka vielä 30-40 vuotta sitten homoseksuaalisuuteen suhtauduttiin varauksellisesti, niin maailma on kyllä tässä suhteessa muuttunut huomattavan suvaitsevampaan suuntaan, niin kuin lainsäädännössäkin näkyy.

Ja vaikka ahdasmielisiä löytyy, niin yhtä lailla kuin vapaamielisiä, niin heitä on varmasti yhtä lailla nuorissa kuin vanhoissakin; tässä mielessä itse en uskaltaisi ruveta leimaamaan veteraaneja homovastaisiksi.

Enkä todellakaan aio mennä asiaa sotaveteraaneilta tiedustelemaan, mutta suhtaudun kyllä edelleen aikamoisella varauksella sekä sinun että Pertti Oinosen näkemykseen, jonka mukaan oma käsitys edustaa myös sotaveteraanien käsityksiä ja on myös ainoa oikea, minkä vuoksi Oinonen katsoo oikeudekseen puhua tässäkin asiassa sotaveteraanien nimissä.

Lisäksi voidaan varmaan ihan syystä väittää, että sota-aikana tiettyihin asioihin suhtauduttiin ihan oikeasti suvaitsevammin. Kun oli oma ja muiden henki kyseessä, niin ei ehkä vain ollut intoa suhtautua järin jyrkästi toisten seksuaalisuuteen. Ja aivan varmaa on, että sotaveteraaneissa oli myös paljon seksuaalivähemmistöihin kuuluvia, mikä tekee Oinosen kommenteista todella loukkaavia.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Mitä mieltä olet siitä,että romanikulttuurissa romanimiehen ja -romaninaisen julkista pussailua pidetään epäsopivana?

Vai oletko valikoiva sen suhteen millaista suvaitsemattomuutta suvaitset?

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Oletko nyt ihan vakavissasi vertaamassa Oinosen veteraanihomokommenttia tuohon?!

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

En vertaa vaan kartoitan millainen "suvaitsevainen" olet.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Ok, en nyt kyllä tiedä, miten tämä liittyy asiaan tai miksi minun mielipiteeni asiaan kiinnostaa. Eiköhän se ole ihmisten oma asia miten haluavat toimia, ellei siitä nyt ole muille mitään haittaa.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

"Ok, en nyt kyllä tiedä, miten tämä liittyy asiaan tai miksi minun mielipiteeni asiaan kiinnostaa. Eiköhän se ole ihmisten oma asia miten haluavat toimia, ellei siitä nyt ole muille mitään haittaa."

Kuitenkin jaksat jauhaa Oinosesta,jonka kulttuurissa ilmeisesti ei paheksuta miehen ja naisen keskinäistä julkista pussailua kuten Suomen romanien kulttuurissa.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Oinosen "kulttuuri" ei nyt ollut keskustelun aihe, vaan se, että hän esiintyi sotaveteraanien nimissä ja sen mukaisesti paheksui homoseksuaalien kutsumista linnaan ja heidän tanssimistaan siellä eli projisoi omat fobiansa sotaveteraanien kantoihin.

Käyttäjän harrihaavisto kuva
Harri Haavisto

Moni edesmennyt sotiemme veteraani kääntyisi haudassaan ja kysyisi, että oliko heidän uhrauksensa tämän arvoista jos näkisi millaisia kansanedustajia Suomella on nyt! Mielestäni kansanedustajan työ on vastuullinen luottamustehtävä, johon liittyy myös arvokas käytös. Osa nykyisista Perussuomalaisten kansanedustajista vie lokaan sekä oman puolueensa että koko eduskunnan arvovallan! Omaa tehtävää kansan edustajana tulisi arvostaa sen verran, että yrittäisi käyttäytyä hyvien tapojen mukaisesti edes julkisuudessa-se olisi osoitus myös siitä, että kunnioittaa omia äänestäjiään. Asioista voi olla montaa mieltä, mutta oman kantansa ilmaisemisen tapaa voisi hieman miettiä ennen kuin aukaisee suunsa.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Ihan hyvin tiivistetty. Rehellisyyden nimissä täytyy toki myöntää, että on niitä skandaalimaisia kansanedustajia toki ollut ennenkin, mutta kyllä Perussuomalaisten kansanedustajat ovat viimeisen puolen vuoden aikana ehtineet moneen kertaan rikkomaan kaikki aiemmat ennätykset siitä, mikä oikein on soveliasta ja mikä ei.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Höpsistä. Kuinka monta sotaveteraania "kääntyy haudassaan"? Onko laskettu?

Harri Haavisto tuskin tuntee Oinosen äänestäjiä ja heidän kulttuuriaan ja arvojaan,vaikka on tietävinään keitä he ovat. Oinonen nimenomaan voi kunnioittaa omia äänestäjiään kannanotollaan.

Lauri T

Nuo kommentit eivät oikein tunnu osuvan itse asiaan.

Kyllä, itse olen aivan samaa mieltä, että Oinosen ei olisi pitänyt pelata tuossa veteraanikorttia.

Hänellä on oikeus omiin homofobisiinkin mielipiteisiin, eikä se taannoinen letkaus rakkaan hauvelin kanssa naimisiinmenosta ollut mielestäni edes huono. Mutta veteraanien sotkeminen tähän aiheeseen oli surkeaa, mautonta ja paha moka Oinoselta.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Näinhän se on. En tosin kyllä pitänyt Oinosen hauveli-vertaustakaan kovin tyylikkäänä tai asiallisena, kun aiheena sentään oli perheen sisäinen adoptio, mutta silloin hän sentään puhui ihan vaan omissa nimissään.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Lauri T.

Minusta Oinosella on oikeus käyttää "veteraanikorttia". Eiköhän Oinonen tunne sotaveteraaneja ihan yhtä paljon kuin Virrikin.

Veteraanikorttiahan Vesa Virrikin käyttää,mutta Lauri T:n havainnointikyky on rajallinen;)

Lauri T

Nojaa. Tokihan Oinosella on oikeus vetää veteraanikortti esiin aivan missä yhteydessä tahansa. Vaatikoon vaikka lisää vessoja eduskuntaan, niin hänellä on oikeus selittää, että veteraaneja loukkaa kun niitä on liian vähän.

Mutta vedotessaan veteraaneihin missä hyvänsä omassa asiassaan hän ei tee mitään hyvää itse veteraaneille, paremminkin päinvastoin. Ja kuten tässäkin keskustelussa näkyy, asiaton veteraanikortin käyttö on johtanut saman kortin käyttöön takaisin. Ja vastakäyttö on ollut ainakin yhtä hyvin perusteltua kuin Oinosen oma käyttökin.

Toimituksen poiminnat